Acıbadem Kurabiyesi Tarifi
Acıbadem kurabiyesi benim için yıllar önce kapattığım bir sayfaydı. Gerçek acıbadem kurabiyesinin nasıl yapıldığını izlediğim bir videodan sonra "Bununla uğraşılmaz." deyip evde yapmayı hiç denememiştim. Ne olduysa birkaç ay önce tekrar aklıma düştü. Bu sefer uğraşmaya karar verdim. Ama ilk denememde yıllar önce verdiğim kararın çok yerinde olduğunu anladım. Acıbadem kurabiyesinin malzeme dengesini tutturmak ve hamurun kıvamını ayarlamak oldukça zordu. İnternette birbirine benzer ama gramaj farkı olan pek çok tarif var ama hepsi aşağı yukarı aynı kıvamı veriyor. Bununla birlikte kıvam ayarlama işi tamamen yapan kişiye kalıyor. Bu da başarı ihtimalini azaltıyor.
Genel olarak bütün tariflerde son tahlilde başarı yapan kişiye bağlı olsa da yol tarifi olarak adlandırabileceğimiz yemek tarifleri pek çok durumda varılması istenen yere daha kolay varılmasını sağlar. Dolayısıyla tarifin olabildiğince yardımcı olmasını sağlamak tarif verenin birincil görevidir. Bunun makaron ve kruvasan gibi evde, katkı maddesiz yapması oldukça zor tarifler gibi istisnaları elbette vardır. Son denemelerimden birinde aklıma bir şey gelmeseydi acıbadem kurabiyesi de bu istisnalar arasında yerini alacaktı.
Acıbadem kurabiyesi tarifinin risklerinden biri tencerede yapılan pişirmenin az gelmesi ve kurabiyelerin yayılması ya da tam tersine pişirmenin fazla gelmesi ve hamur soğuduğunda hamurun çok katı olması. Birkaç dakikalık fark ya da sıcaklığın bir derecelik değişimi kıvamını o kadar etkiliyor ki fool proof bir tarif hazırlamak neredeyse imkansız. Bunu 4-5 farklı denemeden sonra fark edince hamuru sabitlemeyi sağlayacak doğal bir katkı maddesi düşünmeye başladım. Kurabiyenin kendinden glutensiz olma özelliğini elinden almamak için unu eledim. İkinci alternatif olan nişastayı düşünürken gözümde çok eskilerden kalma bir fotoğraf canlandı. Bir keresinde hazır acıbadem kurabiyesi yedikten sonra paketin üzerinde yazan içindekiler kısmında pirinç unu olduğunu görmüş şaşırmıştım. Sonra birden aklıma leopar poğaça ve pirinç ununun verdiği çatlak görüntü geldi ve bende ışık yandı. Pirinç unlu ilk denememde pirinç ununa %100 güvenmediğim için tencerede pişirme işlemini uzatmıştım ama daha ilk denemede pirinç ununun tahminimden daha iyi iş gören bir sabitleyici olduğunu fark ettim. Tencerede yapılan pişirme işleminin şekerin erimesini sağlayacak kadar yapılması yeterliydi, buharlaşmaya gerek kalmıyordu. Bunu anladıktan sonrası çok kolay oldu. Siz benim gibi bunu anlamak için yeterince ve iyi şekilde çatlamamış ya da yayılıp birbirine yapışmış acıbadem kurabiyeleri yapmayın diye pirinç ununun görevini ayrıntılı olarak açıklamak istedim. Uzattıysam kusuruma bakmayın lütfen.
Tarifin hamurun kıvamını tutturmak dışındaki püf noktalarını da birer cümleyle belirteyim.
Normal şartlarda yumurta kokmaz. Eğer kokuyorsa yüksek ihtimalla kullandığınız yumurtalar bayattır. Bir ihtimal de tenceredeki pişirme işlemini çok yüksek sıcaklıkta ya da yeterince karıştırmadan yapmış olabilirsiniz. Bunlardan anlayabileceğiniz üzere yumurta aklarını şekerle iyi çırpmalı, düşük sıcaklık kullanmalı ve pişirme esnasında sürekli karıştırmaya devam etmelisiniz. Düşük sıcaklık yalnızca ocağın altını kısmak anlamına gelmez. Tabanı çok ince tencereler sıcaklığın hızlı iletilmesini sağlar. Bu da ocağın altını kıstığınızda bile yumurtalara yüksek sıcaklık ulaşmasına neden olur.
Her şey yolunda gittiği takdirde dışı kıtır, içi dişe yapışan, elastik kıvamda şahane acıbadem kurabiyeleri elde edeceksiniz. Acıbadem kurabiyelerini oda sıcaklığında bir haftaya kadar saklayabilirsiniz. Dondurulup dondurulamayacakları hakkında bir fikrim yok ne yazık ki, daha önce denemedim.
Afiyetle kalın...
Videolu Acıbadem Kurabiyesi Tarifi
Malzemeler
- 100 g (ortalama 3 yumurtaya ait) yumurta akı,
- 150 g badem unu,
- 225 g şeker,
- 1 çay kaşığı limon suyu,
- 1 tatlı kaşığı pirinç unu.
Hazırlanışı
- Yumurta akı ve şekeri geniş tabanlı bir tencereye alıp çırpın,
- Badem ununu ekleyip çırpın,
- Ocağa alıp kısık ateşte şeker eriyene kadar sürekli karıştırarak pişirin ve ateşten alın,
- Limon suyunu ekleyip karıştırın,
- Pirinç ununu ekleyip karıştırın,
- Soğuyana kadar karıştırın,
- Karışımı sıkma torbasına alıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak sıkın,
- 125 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 dk pişirin,
- Isıyı 150 dereceye çıkarıp 15 dk. daha pişirin ve fırından alın,
- 10-15 dakika sonra mermer tezgahın üzerine su sıkıp yağlı kağıdı ıslak zemine aktarın,
- Bu şekilde acıbadem kurabiyelerini yağlı kağıttan 5-10 sn. içinde kolaylıkla çıkarabileceksiniz,
- Yağlı kağıttan aldığınız kurabiyeleri bir ızgara üzerine alın,
- İkisini birbirine yapıştırın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Acıbadem Kurabiyesi Tarifi ilk olarak 07/02/2024 tarihinde yayınlandı ve 13/02/2024 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
- bataleyes: yaaa Kevser süpersin 🥰 çocukluğuma gittim resmen... Notlar bölümü yine efsane... Yarın markete gidip badem unu bulmalıyım 🤗🙏 yapınca tekrar yazacağım 😘 Emeğine sağlık 🙏 09 Şubat 2024 02:21
- Kevserin Mutfağı: Şimdiden ellerine sağlık☺️ 09 Şubat 2024 20:31
- nurgulsedat: En çok sevdiğim şeylerden biridir bu kurabiyeler. Sayenizde evde deneyeceğim . Elinize emeğinize sağlık. Denediğimde tekrar yorum yaparım . Tarif için çok teşekkürler. 07 Şubat 2024 18:52
- Kevserin Mutfağı: Şimdiden ellerine sağlık☺️ 07 Şubat 2024 20:39