Acılı Ekşili Şehriye Çorbası Tarifi
Acılı ekşili Çin çorbası yabancı mutfaklardan en sevdiğim çorbadır. Çin restoranına gittiğimde mutlaka içerim. Tadından ziyade yavaş yavaş içimi yakması hissine bayılıyorum. Evde yapmayı hiç denemedim. Çünkü özellikle o çorba için almam gereken bir sürü malzeme var ve ben tek bir tarif için özel alışveriş yapmayı sevmiyorum. Ama günün birinde başka tariflerle de birleştirip bir Çin mutfağı malzemeleri alışverişi yaparsam mutlaka deneyeceğim.
O güne kadar da acılı ekşili çorbanın bana yaşattığı o hissi veren acılı ekşili şehriye çorbası tarifinde teselli bulacağım. Teselli bulacağım dediğime bakmayın. Her ne kadar malzemeleri, yapılışı, mantığı çok farklı olsa da acılı ekşili çorbayı hiç aratmıyor. Üstüne üstlük oldukça tanıdık bir şehriye çorbası kokusu ve aromasıyla ekstra bir manevi sıcaklık da veriyor.
Acılı ekşili şehriye çorbası içerken tıpkı acılı ekşili çorbada olduğu gibi önce hafif acılı bir çorba içiyormuş gibi hissediyorsunuz ve çorbayı içtikçe hissettiğiniz acılık seviyesi artıyor, çorbanın değdiği her yer için için yanmaya başlıyor. Hızlı içerseniz hafiften terletiyor. Bu özellikleriyle soğuk algınlığı geçirirken tam şifa niyetine yapmalık bir çorba.
Şehriye Çorbasının Üzerinde Neden Yağ Tabakası Olur?
Şehriye çorbasının en belirgin özelliklerinden biri üzerinde yüzen yağ tabakasıdır. Peki bu yağ tabakası neden olur? Zeytinyağ gibi suyun üstüne çıkmak atasözünden de bilindiği üzere yağ ve su karışmaz ve yağ her zaman suyun üzerine çıkar. Bu durumda yağ ve suyun bir araya geldiği bir çorbada yağın çorbanın üzerine çıkması kadar doğal bir şey yok. Asıl sorulması gereken soru tavuk suyuna çorba ya da mercimek çorbası gibi çorbalarda neden yağ tabakası oluşmadığıdır. Yağ ve suyu birbirine bağlamanın ve karıştırıldıklarında ayrılmamalarının, yani yağın suyun üzerine çıkmasını önlemenin yolları vardır. Yağı ve suyu birbirine bağlayan en güçlü bağlayıcılar yumurta, süt ve nişastadır. Tavuk suyuna çorbada kullanılan un ve süt ve ekşili tavuk çorbasında kullanılan yumurta sarısı yağ ve suyu birbirine bağlayarak çorbaya kadifemsi pürüzsüz bir kıvam ve görüntü verir. Mercimek çorbasında ile blenderdan geçirilen mercimek bunu kendi nişastasıyla yapar.
Şehriye çorbasındaysa herhangi bir bağlayıcı kullanılmadığı için yağı çorbanın üzerine çıkar. Ancak çorba bir süre buzdolabında beklediğinde şehriyeler kendi nişastasını yavaş yavaş suya bıraktığı için bekletildikten sonra ısıtılıp içilen şehriye çorbasının yağlı görünümü azalır.
Kısacası şehriye çorbanızın yağlı görünmesini bir kusur olarak görüyorsanız bunu bırakın. Bu görüntü şehriye çorbasının alamet-i farikasıdır.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 1 su bardağı arpa şehriye,
- 1 adet yeşil biber,
- 1 su bardağı domates rendesi,
- 5 yemek kaşığı zeytinyağ,
- 6 su bardağı sıcak su,
- 1 tatlı kaşığı sumak,
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi,
- 1 yemek kaşığı acı pul biber,
- Tuz.
Hazırlanışı
- Zeytinyağını derin bir tencerede kızdırıp küçük küçük doğradığınız biberi ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun,
- Rendelenmiş domatesi ekleyip birkaç dakika kavurun,
- Suyu ve şehriyeleri ekleyip kaynamaya başlayana kadar karıştırarak pişirin,
- Kaynamaya başlayınca altını kısıp kapağını kapatın ve yine arada karıştırarak şehriyeler yumuşayana kadar pişirin,
- Tuz, pul biber, sumak ve nar ekşisini ekleyip karıştırın ve ateşten alın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Acılı Ekşili Şehriye Çorbası Tarifi ilk olarak 21/03/2022 tarihinde yayınlandı ve 23/03/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
22 Mart 2022 13:25