Adana Kebap Tarifi
Adana en sevdiğim kebaplardan biridir benim. Ama midem benimle aynı fikirde değil ne yazık ki. Dışarıda Adana yedikten sonra ertesi gün bile hala ağzıma o yağ tadı gelir. Midesi hassas olanlar beni anlayacaktır. Mideye dokunan yiyecekler bir süre sonra insanda "O eziyeti çekeceğime hiç yemem daha iyi." düşüncesine yol açıp insanı o yiyecekten uzaklaşmaya iter. Bende de son zamanlarda Adana kebapla ilgili böyle bir şey oluşmuştu. Son olarak bir de evde deneyeyim de olmazsa olmaz artık deyip bu tarifi denedim. Ortaya çıktı ki midemin derdi Adana kebapla değil kuyruk yağıylaymış. Dışarıda yediğim Adanalardan tek farkı içinde kuyruk yağı olmaması. Yani öyle olduğunu umuyorum.
Tarifin püf noktalarına gelelim hemen isterseniz. Koyun kıyması olmazsa olmazı. Adana kebabını lezzetini buradan alır, zaten görüyorsunuz ki lezzet verecek başka bir şey yok içinde. Etiniz iyiyse kebabınız da iyi olur, etiniz kötüyse kebabınız da kötü olur. Ben nerede hata yaptım diye düşünmeyin.
Adana şişleri internetten satın alabilir ya da benim yaptığım gibi marketlerin kasap reyonlarının önünde satılan demir şişlerden ikisini birleştirerek geniş bir şiş elde edebilirsiniz. Şişlerin demir olması içinin de iyi pişmesi için önemli. Tavada tavuk şiş tarifinde kullanılan tahta şişler aynı görevi görmez ne yazık ki.
Kıymayı satın alırken tek çekim olmasına dikkat edin. Adana kebap için kullanılan et zırhta çekilir normalde, kalın çekim olur yani. Nazınızın geçtiği bir kasap varsa ona zırhta da çektirebilirsiniz. Uğraşmak isterseniz evde kendiniz de çekebilirsiniz.
Adana kebabın kuyruk yağı ve zırhta çekilmiş koyun etinden başka iki ana malzemesi daha vardır; toz biber ve tuz. Acılı pul biber olmazsa olmaz bir malzeme değildir, kullanmayabilirsiniz. Ama adananızı acılı seviyorsanız tarife sadık kalmanız yeterli olacaktır.
Bunun dışında da pişirirken ısı ayarına dikkat etmeniz önemli. Isıyı çok yüksek tutarsanız dışı yanar ama içi pişmez, ısı düşük gelirse de uzun sürede pişeceği için suyunu ve yağını salıp kurur. Yapmanız gereken kebapların verdiği tepkiye göre ısıyı artırıp azaltmaktır. Çok cızırdamaya başladığında ısıyı düşürüp hiç ses gelmediğini gördüğünüzde artırabilirsiniz.
Yanına en iyi gidecek salatalarsa şüphesiz gavurdağ salatası ve acılı ezme. Servisi ise ev yapımı lavaş ile yapabilirsiniz.
Benim bugüne kadar normalde dışarıda yerken evde yapmaya başlayıp da en iyi sonuç aldığım yemek ev yapımı döner. Türkiye'de ve dünyada yediğim en iyi dönerler arasında kendi yaptığım döneri sayabilirim. Bunu mükemmel döner yapıyorum noktasından söylemiyorum bu arada. Tarifim çok iyi ama ondan daha iyi olan kullandığım, hiçbir dönercinin kullanamayacağı (karlılık nedeniyle) kadar, iyi et.
İkinci sırada ekşi mayalı ekmek geliyor. Hem çok lezzetli hem de içinde %100 ekşi maya olduğunu ve koruyucu içermediğini biliyorum.
Listemde ekmekten sonra şalgam geliyor. Katkı maddesi içermediği her yudumunda belli oluyor. Her seferinde iyi ki evde yapmaya başlamışım diyorum.
Dördüncü sırada ise adana kebap geliyor. Tek eksiği mangal ateşinde pişmemesi. İmkanım olsa da şöyle bahçemde bir mangal yakabilsem listenin başına çıkar muhakkak. Eğer sizin bu şansınız varsa kebabı mutlaka közde pişirin.
Afiyetle kalın...
Videolu Adana Kebap Tarifi
Malzemeler
- 500 g yağlı koyun kıyma,
- 2 yemek kaşığı acı pul biber,
- 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber,
- 1 silme tatlı kaşığı tuz.
Hazırlanışı
- Tüm malzemeyi derin bir kabın içine alıp ezmeden karıştırın,
- Karışımı dört eşit parçaya bölüp metal şişlere geçirin,
- Şişleri kızdırdığınız ızgara veya döküm tavaya koyup içi de tamamen pişene kadar arkalı önlü pişirin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Adana Kebap Tarifi ilk olarak 11/06/2022 tarihinde yayınlandı ve 23/10/2024 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
04 Haziran 2021 21:06
09 Mayıs 2017 09:23