Arnavut Ciğeri Tarifi
Ciğer denince herkesin gözünün önünde canlanan görüntü arnavut ciğeridir eminim. Ancak o görüntüde ya ciğerlerin boyutu, ya kullanılan baharatlar, ya da sunum şekli farklıdır. Bu kadar az malzemeli, sade bir tarifin bu kadar farklı çeşide sahip olması şaşırtıcıdır bana göre.
Kimileri minik minik doğrar, kimi patates kızartmasıyla karışık servis eder, kimi üzerine bol kekik serper, vs. Ben patates kızartmasına falan gerek duymam yanında. Bana göre bir yemeğin en sade hali en lezzetli halidir.
Ben balığa, çorbaya ve lahmacuna limon sıkmayı da çok sevmem örneğin. Hatta balığa ve çorbaya hiç sıkmam da lahmacuna yanımdakilere eşlik etmek için sıkarım bazen. Yemeklere çok fazla baharat eklemem. Sadece yemekler konusunda değil, hayatımın her alanında aynıdır görüşüm. Taşlı, pullu kıyafetleri sevmem, ağır makyajdan kaçınırım, cafcaflı mobilyalardan hazzetmem, çok animasyonlu/renkli sunumlardan hoşlanmam, vs... Kısacası "sade güzeldir" benim için.
Ne var ki artık bir şeylerin sadesini bulmak zorlaştı. Her türlü allı pullu şey kolayca bulunurken, sadeler kaybolmaya yüz tuttu artık. Taşlarla, pullarla, boyalarla niteliksiz ürünlerin albenisi arttırılmaya çalışılıyor. Olayın yemek boyutu da aynı derecede vahim. Restoranlardaki yemekler çeşit çeşit soslarla, baharatlarla "lezzetlendiriliyor" sözde. Ama özünde hammaddenin kalitesizliği örtbas edilmeye çalışılıyor.
Bunun için en iyisi güvenilir yerlerden kaliteli hammadde temin edip yemekleri evde pişirmek. Ben nereden geldiğini bildiğim yiyecekleri yerken daha fazla keyif aldığımdandır belki ama inanılmaz lezzetli olmuştu yemek. Kalitesi belli olduğu için de her zaman olduğu gibi ekstra bir süse de gerek görmedim yanında.
Son olarak herkesin aklıdaki o yegane soruya değinmek istiyorum.
Ciğer Yıkanmalı mı?
Bu sorunun şöyle yapılmalı, böyle yapılmaması gibi bir cevabı yok. Seçim tamamen tercihinize kalmış. Ben iki şekilde de denedim. Lezzet ve kıvam olarak hissedilir bir fark görmedim. Ayrıca edirne tava ciğeri de özellikle ciğer yıkanarak yapılır. Ne lezzetinden ne de kıvamından kaybı olur. Aksine dünyanın en lezzetli ciğeridir.
Özetle yukarıda da dediğim gibi yıkayıp yıkamamak sizin tercihinize kalmış.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 500 g dana ciğer (yıkanıp yıkanmaması size kalmış),
- 2 tepeleme yemek kaşığı un,
- Tuz,
- 1 çay kaşığı kimyon,
- Pul biber,
- Kekik,
- 1 çay bardağı zeytinyağı.
Hazırlanışı
- Ciğerin zarını ve sinirini ayırın,
- Küp küp doğrayın,
- Üzerlerine tuz ve kimyon serpip karıştırın,
- Zeytinyağını geniş bir tavaya alıp kızdırın,
- Ciğerleri una bulayıp birbirlerine mümkün olduğunca değmeyecek şekilde yağa bırakın,
- Harlı ateşte sürekli karıştırarak renkleri değişene kadar pişirin,
- Pişen ciğerleri bir kevgirle süzdürerek geniş bir süzgece alın,
- Üzerlerine damak zevkinize göre pul biber ve kekik serpip süzgeci hoplatarak karıştırın.
Afiyet olsun...
Arnavut Ciğeri Tarifi ilk olarak 31/05/2012 tarihinde yayınlandı ve 05/06/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
14 Ocak 2023 19:50