Az Tuzlu Susuz Biber Turşusu Tarifi
Her yıl bu yıl çok kış hazırlığı yapmayacağım deyip biraz ondan biraz bundan derken dolapları dolduruyorum yine. O yüzden bu sene kendimi kısıtlamaya çalışmadım. Vaktim oldukça sevdiğim şeylerden azar azar yapıp koyuyorum bir köşeye.
En çok işime yarayan kış hazırlıklarından biri dondurulmuş taze fasulye. Sadece fasulyenin temizlenip doğranma derdini ortadan kaldırması bile müthiş kolaylık. Epey şekersiz erik marmelatı yaptım. Ama büyük kısmını arkadaşlarıma verdiğim için ondan biraz daha yapacağım. Hem erik hem de şeftalili. Kendilerini severek tüketiyoruz çünkü. Yağlı acı biber turşusu da yine sevdiğim kışlıklardan biri. O da dolaptaki yerini aldı. Tarhana ve erişte konusunda kararsızım. İdareli kullanıldığı sürece ikisi de bu kış için yeterli olur. Ama bir yandan da bir şey dürtüyor biraz daha yap diye. Onun kararını ilerleyen günlerde vereceğim sanırım.
Bu yıl ilk kez denediğim bir turşu daha eklendi kışlıklarım arasına. Tarifini dokuzuncubulut'ta görmüştüm. Yapımı o kadar kolay ki kendimi denemekten alamadım. O tekme tokat turşusu demiş ama ben bu lezzetli turşunun daha barışçıl bir ismi hak ettiğini düşündüğümden ve yemeklere clickbait isimler koyma konusunda çok başarılı olmadığımdan tarifi anlatan az tuzlu susuz biber turşusu ismini kullanmayı daha uygun buldum.
Bana göre tarifin en büyük iddiası az tuzlu ve dolayısıyla tuz tüketimini kontrol altında tutması gerekenler için hayat kurtarıcı bir tarif olması. Malzemeleri çok basit, yapımı da oldukça kolay ve eğlenceli. Bir biber turşusundan daha ne isteyebilir ki bir insan?
Bal Kullanmak Şart mı?
Tarifte kullanılan bal bakterileri besleyerek fermantasyonu hızlandırmak için kullanılıyor. Özellikle bal kullanılmasının bir sebebi yok. Bakteriler balı değil şekeri seviyor ve onunla besleniyorlar aslında. Bal da doğal şeker içeriği nedeniyle kullanılıyor. Dilerseniz yerine aynı miktarda şeker de kullanabilirsiniz.
Turşu tuzsuz, hafif ekşili ve kıtır kıtır oluyor. İlk hazırlandığında malzemeler her bir bibere değmemiş gibi hissettiriyor ama zamanla biberler su salıyor ve içindeki sıvı miktarı artıyor. Kavanoz da sık sık sallanınca malzemeler güzelce karışıyor. Ben kavanozları mutfak tezgahının üzerine koyup gözüme iliştikçe gün içerisinde yaklaşık 2-3 kez salladım.
Biberlerin turşuya dönüşünü cam kavanozdan adım adım izleyebiliyorsunuz. Renkleri dıştan başlayarak içe doğru değişiyor. Biberlerin her bir noktası aynı turşu rengini aldığında turşunuz olmuş demektir. Kavanozların büyüklüğüne, dolayısıyla turşu miktarına göre olma süresi değişecektir. Benim küçük kavanozlarım 10 günde oldu. Daha büyük kavanozlarda daha fazla yaptığınız takdirde bu süre uzayabilir.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 300 g sivri biber,
- 2 diş sarımsak,
- 2 çay kaşığı bal,
- 2 çay kaşığı salamura tuz,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ.
Hazırlanışı
- Biberleri küçük küçük doğrayıp uygun boyutlu kavanoz ya da kavanozlara paylaştırın,
- Üzerlerine dilimlediğiniz sarımsak, bal, tuz ve zeytinyağını ekleyip kapaklarını sıkıca kapatın ve malzemeler karışana kadar kavanozları sallayın,
- Turşu olana kadar (yaklaşık 10 gün) kavanozu her gün en az bir kere sallayın,
- Turşu olduktan sonra hemen tüketebilirsiniz, kapağını açtıktan sonra buzdolabında saklayıp en geç bir hafta içinde tüketin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Az Tuzlu Susuz Biber Turşusu Tarifi ilk olarak 14/09/2020 tarihinde yayınlandı ve 24/10/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
12 Ekim 2020 13:48
23 Eylül 2020 11:17
17 Eylül 2020 10:39