Bagel Tarifi
Bagel Türkiye'de Amerikan simidi olarak bilinir ama bana göre bu benzetme hem simite hem de bagela yapılan büyük bir haksızlıktır. İkisinin arasında şekil, kıvam ve lezzet olarak dağlar kadar fark vardır. Eğer canı simit isteyen birine bagel yemek yetiyorsa o kişinin bagel aramasına da gerek yok, simiti düşünerek ekmek yese de yeter. Bundan, bagelın simit kadar güzel olmadığını düşündüğüm anlamı çıkarılmasın. Sadece simit ve bagel arasındaki farkın farkına varacak kadar ne yediğinin farkına vararak yemek yiyen biriyim.
Bagel kahvaltılar ya da öğle yemekleri için keyfinize göre sandviçler hazırlayabileceğiniz nefis bir alternatiftir. Pretzele benzeyen bir yöntemle hazırlanan bagel, dışındaki kalın kabuğunu, içindeki pamuk gibi dokusunu ve kendine özgü lezzetini kazanır. Geleneksel olarak bagelin hamuruna ve kaynama suyuna arpa maltı şurubu eklenir. Bu, bagelin dışındaki kabuğun oluşumuna yardımcı olur. Biz bu tarifte arpa maltı şurubu yerine pekmez kullanıyoruz. Elinizde bulunan herhangi bir çeşit pekmez kullanabilirsiniz.
Bagel Seasoning Tarifi
Bagela has özel lezzetini veren şeylerden biri üzerine serpilen bagel seasoningtir. Bagel seosoningi hazır alabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Eevde kolayca hazırlayabileceğiniz bagel seasoning tarifi:
- 1/4 kuru soğan
- 4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı susam
- 1 yemek kaşığı çörek otu
- 1 yemek kaşığı mavi haşhaş
Soğan ve sarımsağı mini minnacık kıyın,
Oda sıcaklığında, güneşin altında veya 150 derecede fanlı ayarda fırında kurutun. Diğer malzemelerle karıştırarak kullanabilirsiniz.
Bagel’in Haşlanma Sebebi
Bagelin kaynatılmasının temel nedeni, dışındaki kalın kabuğun oluşmasını sağlamaktır. Kaynatma işlemi sırasında hamurdaki nişastanın daha fazla jelatinleşmesi sağlanır, bu da bagelin piştiğinde daha kalın ve çıtır bir kabuğa sahip olmasını sağlar. Suya eklenen az miktarda pekmez ya da şeker, kabuğun daha kırmızı bir renk almasını sağlar. Ayrıca bu işlem sayesinde bagel fırında pişerken herhangi bir çatlama yaşamaz ve düzgün bir şekle sahip olur. İç kısmı ise yumuşak olur, bu da bagelin karakteristik dokusunu oluşturur.
Servis Önerisi:
Bagellerinizi fırından çıkardıktan sonra ikiye kesip içine dilediğiniz sandviç malzemelerini koyarak tüketebilirsiniz. Krem peynir, füme somon, taze sebzeler veya sevdiğiniz bir et çeşidi ile nefis bir bagel sandviç hazırlayabilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Videolu Bagel Tarifi
Malzemeler
- 3,5 su bardağı un,
- 1,5 su bardağı ılık su,
- 1 paket instant maya,
- 1 tatlı kaşığı pekmez,
- 1 çay kaşığı tuz,
- Üzeri için 1 yumurta akı ve bagel seasoning.
Haşlamak için;
- 1,5 lt su,
- 1 tatlı kaşığı karbonat,
- 1 tatlı kaşığı pekmez.
Hazırlanışı
- Hamur için su, maya ve pekmezi derin bir kaseye alıp karıştırın,
- Unu azar azar ekleyip karıştırmaya devam edin,
- Unla birlikte tuzu da ekleyin,
- Sıkı bir hamur elde edene kadar un ekleyip yoğurun,
- Hamuru tezgaha alıp katlayarak 10 dk kadar yoğurun,
- Üzerini örtüp 45 dk. kadar dinlendirin,
- Hamuru tekrar yoğurun dört bezeye ayırın,
- Üzerini örtüp 15 dk. kadar dinlendirin,
- Bezelerin ortasını delip genişleterek bagel şekli verin,
- Geniş bir tencerede suyu kaynatın,
- Pekmez ve karbonatı ekleyin,
- Bagellerden birini kaynayan suya bırakıp yer iki tarafını yaklaşık 30'ar saniye pişirin ve süzerek sudan alın ve yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizin,
- Soğuduktan sonra üzerlerine yumurta akı sürüp bagel seasoning serpin,
- 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Bagel Tarifi ilk olarak 16/09/2024 tarihinde yayınlandı ve 18/09/2024 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
16 Ekim 2024 00:09