Çiçek Çörek Tarifi
Bu tarifte olduğu gibi el oyalayan şeylerle uğraşmayı çok sevmem pek normalde. Yani sonuç itibariyle bu peynirli poğaça, sadece şekli değişik. Bunu standart içi dolgulu yuvarlak poğaça şeklinde yaptığında bunun yanında sönük kalmaz benim gözümde. O yüzden kadınların poğaçalar gül, çiçek, gonca gül, karnıyarık, vs. gibi farklı şekiller verme yarışı, poğaçalarına ufacık bir farklılık katan kadınların da gıptayla izlenmesi anlamsız geliyor bana. Bloggerlığın bana verdiği sorumluluklar olmasa hayatta uğraşmam böyle bir şeyle kısacası:)
Gelin görün ki istekler geldiğinde yapabileceğim bir şeyse kırmıyorum yapıyorum. Bu da o tariflerden biri işte. Üstelik çok da severek yedik kendisini. Dışarıda işlerimizin yoğun olduğu, eve geç geldiğimiz bir gündü. Evde yemek olmasına rağmen ısıtmayla uğraşmak istemediğimiz için oturup çöreğimizi yedik ayranla birlikte. Belki de o yorgunluk ve açlıktan sonra bu kadar hoşumuza gitti bilmiyorum ama keyifle yedik. Kenarları mini peynirli pideler gibi kolayca koparılıp yeniyor.
Ayrıntılı yapım aşaması fotoğrafları var zaten, o yüzden yapımı hakkında ekstra bilgi vermeye gerek duymuyorum. Yalnızca her mayalı hamurda olduğu gibi hamurun iyi mayalanmış ve kabarmış olduğundan emin olun. Hamur işlerinde benim de yaptığım gibi 45 dk.-1 saat bekletin denir. Bu kesin bir süre değildir hiçbir zaman. Sadece ortalama bu kadar sürede kabarır. Baz almanız gereken şey saatiniz değil, hamurunuzdur. "1 saat beklettim ama kabarmamıştı, yine de şekillendirip pişirdim ama sert oldu" cümlesini sık duyuyorum. Her un, her maya bir olmaz. Aynı un, aynı mayayı kullansanız dahi oda sıcaklığı, yoğurma süreniz, ellerinizin sıcaklığı ve daha aklınıza gelmeyecek birçok şey etkiler hamurun mayalanmasını. Aynı hamuru farklı günlerde aynı malzemelerle yaptığınızda biri 1 saatte kabarırken diğeri 2 saatte kabarabilir. O yüzden tekrar ediyorum "mayalı hamur yaparken saatinize değil, hamurunuza bakın". Tamamen kabardığından emin olun bir sonraki aşamaya geçmeden önce.
Fırınlı tariflerde sırf bu yüzden pişme süresi vermemeye dikkat ediyorum. 30 dakika pişirin dediğimde saati kurup gidip başka işlerle ilgileniyorlar ve fırına göz ucuyla bile bakmıyorlar. Daha da kötüsü 30 dakikanın sonunda fırındaki pişmiş mi pişmemiş mi diye bakmadan çıkarıp alıyorlar. Bana sorduklarında da artık yapılacak bir şey kalmamış oluyor ne yazık ki. Siz siz olun tariflerdeki sürelere bağlı kalmayın kısacası, yaptığınız şeye bakın. Görün, koklayın, dinleyin, dokunun, tadına bakın. O bir şekilde size zamanı gelip gelmediğini söyler zaten.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
Hamuru İçin;
- 2 su bardağı un,
- 3/4-1 su bardağı ılık su,
- 1 tatlı kaşığı instant maya,
- 2 tatlı kaşığı şeker,
- 2 çay kaşığı tuz,
İçi İçin;
- 500 g lor peyniri,
- 1 yumurta,
- 1 kase kıyılmış maydanoz,
Üzeri için;
- 1 Yumurta sarısı,
- Mavi haşhaş tohumu.
Hazırlanışı
- Unu derin bir kaseye alıp ortasını çukur yapın,
- Maya ve şekeri çukura koyup üzerine ılık suyu yavaş yavaş dökerek karıştırın,
- Unu kenarlardan ortaya doğru azar azar alarak hamuru yoğurmaya başlayın,
- Tuzunu ekleyip hamur yumuşak, hafifçe ele yapışan bir kıvam alana kadar yoğurun,
- Üzerine az un serip kabı streç filmle kaplayın ve evin sıcak bir yerine koyup 45 dk.-1 saat mayalanmasını bekleyin,
- İç harcı için peynir, yumurta ve kıyılmış maydanozu karıştırın,
- Kabaran hamuru (kabarmadıysa kabarana kadar beklemeye devam edin) bir kez daha yoğurun,
- Hamuru 1'i az daha büyük olacak şekilde 2 parçaya bölün,
- Küçük hamur parçasını unladığınız tezgahta yaklaşık 30 cm genişliğinde açın,
- Üzerine geniş bir tencere kapağı koyup düzgün bir yuvarlak olacak şekilde kesin,
- İç harcın 1/3'lük kısmını alıp açtığınız hamurun tap ortasına sıkıca duracak kadar bastırarak kubbe şeklinde yerleştirin,
- Kalan peynirli harcı hamurun kenarında 1-2 cm boşluk kalacak şekilde halka biçiminde yerleştirin,
- Diğer hamur parçasını ilkinden biraz daha geniş olacak şekilde açıp ilkinin üzerine ortası hafif bol kalacak şekilde kapatıp aradaki boşluğu hafifçe bastırarak düzleyin,
- Ortasına bir kase kapatıp iyice bastırın ve hamurların birbirine yapışmasını sağlayın,
- Üstteki hamurun kenarlarını alttakiyle aynı boyutta olacak şekilde kesip çatalla bastırarak birbirlerine yapışmasını sağlayın,
- Peynir halkasını ikişer parmak kalınlığında dilimler halinde kesip yana doğru çevirin ve üzerlerinden bastırarak düzleyin.
- Üzerine (yalnızca hamura) yumurta sarısı sürüp ortasına haşhaş tohumu serpin,
- 190 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin,
- Fırından çıkardıktan sonra üzerine bir sofra bezi örtüp 10-15 dk. bu şekilde bekletin,
- Sıcak, ılık veya soğuk servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Çiçek Çörek Tarifi ilk olarak 24/01/2016 tarihinde yayınlandı ve 21/06/2016 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
02 Temmuz 2017 19:45
13 Mart 2016 22:44