Çikolatalı Ekmek Tarifi
Kakaolu fındık kreması kullandığım tariflerin vazgeçilmez soruları Nutella olur mu, Şokella olur mu? vs. şeklinde oluyor. Eminim (umuyorum) birçoğunuz zaten biliyordur ama bilmeyenler için dilim döndüğünce açıklayacağım bu konuyu. Kahvaltılarda ekmeğin üzerine sürerek yediğiniz, üzerinde Nutella, Şokella, Çokella, Peripella gibi şeyler yazan yumuşak kıvamlı çikolatalar KAKAOLU FINDIK KREMASIDIR arkadaşlar. Biliyorum yediğiniz şeylerin üzerinde yazan markalar dışındaki yazıları okumaya ayıracak vaktiniz yok ama okusanız ne değerli bilgiler var aslında o kutuların üzerinde. Yediğiniz şeyin ne olduğunu öğrenebiliyorsunuz örneğin. Hatta daha ileri gidip kutunun diğer tarafına baksanız içindekilerden tutun kalorisine, nerede üretildiğine kadar daha neler neler var bir bilseniz.
Peki madem bu çikolatalar aslında kakaolu fındık kreması, neden üzerinde kocaman Nutella, Çokella yazmışlar? dediğinizi duyar gibiyim. Onlar ürünün markası. Üreten firmanın ürüne verdiği isim de diyebiliriz. Nasıl ki insanlar çocuklarını Ayşe, Fatma, Ahmet diye isimlendiriyor, firmalar da ürünlerine bu tür isimler veriyorlar. Zaman zaman bu markalar o kadar yaygınlaşıyor ki ürünün gerçek adının yerini alabiliyor. Bunda bir yanlışlık yok elbette, ama bu durum ürünün ne olduğunu unutmamıza sebep değil.
Selpak (bir kağıt mendil/peçete markası), Aygaz (bir tüp gaz markası), Pril (bir bulaşık deterjanı markası), Vileda (bir temizlik ürünleri markası) bunların en bilindik örnekleri mesela. Hiçbiri ürünün adı değil, hepsi ürünün markası. Bu tür yanılgılara düşmemek için aldığınız ürünlerin üzerinde yazan kocaman marka isimlerinin altındaki küçük yazıları da okuyun mutlaka.
Tarifimize gelecek olursak. Yapımı sandığınız kadar zor değil. Tarifte olabildiğince açık yazdım ama burada da açıklayacağım biraz. Öncelikle kullanacağınız kakaolu fındık kremasını bir yağlı kağıdın üzerine bir tatlı kaşığı (bir tane de sıyırmak için kullanırsanız daha rahat edersiniz) ile parça parça koyun. Bu parçaları ekmek toplarımızın içine koyacağız. Bu işlemi rahatça yapmak için, yaparken elimize, hamura bulaşıp bizi canımızdan bezdirmemesi için bu parçacıkları donduruyoruz. Dondurucuya koyduktan sonra sizin hamuru hazırlayıp mayalanmasını bekleme süreniz donmaları için yeterli olacaktır.
Hamur klasik bir mayalı hamur zaten, üzerinde durmuyorum o yüzden. Yine de dilerseniz hamur kabartma yöntemleri yazısına göz atabilirsiniz. Hamurunuz kabardıktan sonra bir kez daha yoğurun mutlaka. Bundan sonra poğaça yaptığınızı düşünerek ilerleyebilirsiniz. Peynirli poğaça yaparken hamuru avcunuzda açıp içine peynir koyup yuvarladığınız gibi bu sefer klasik bir poğaça hamurundan daha küçük (hatta minik) parçalar koparıp avcunuzda açıp içine dondurduğunuz kakaolu fındık kremasını koyup yuvarlıyorsunuz. Hazırladığınız yuvarlakları da derin bir kek kalıbının (baton olmak zorunda değil) içine sıra sıra diziyorsunuz. İkinci ve üçüncü kata başlamadan önce üzerine ve aralarına eritilmiş tereyağı sürüyorsunuz. Sonrasında biraz daha dinlendirip fırınlıyorsunuz. Kalın bir hamur olduğu için olabildiğince fazla tutun fırında içinin de güzel pişebilmesi adına. Üzeri kızarır kızarmaz almayın. Kızardıktan sonra etrafından ayrılmadan, sık sık kontrol ederek (fırının camından bakmanız yeterli, fırının kapağını sürekli açarsanız ısı kaybından dolayı pişme süresi uzar ve hamurun kabarmasını olumsuz etkiler bu ısı kaybı da) iyice kızarana hatta kahverengine yaklaşana kadar pişirin.
Hamuru hazırlarken çok iyi kabardığından emin olun mutlaka. İyi kabarmazsa eğer hamurunuz kabarma işlemi fırın içerisinde devam eder. Bu da toplarınızın açılıp çikolatanın taşmasına neden olur. Ekmeği hazırladıktan sonraki 10-15 dakikalık bekleme/kabartma süresi de azami önem taşıyor bu nedenle. Bu süreyi gerek duyarsanız biraz daha uzatabilirsiniz hatta. Üzerine özellikle yumurta sarısı sürmedim. Yumurta sarısı çok çabuk pişip kızardığı için ekmeğin içi pişmeden üzeri yanabilir yumurta sarısı kullanımında. O yüzden daha parlak, daha güzel görünsün diye ben bir de yumurta sarısı süreyim buna demeyin bana kalırsa.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 3,5 su bardağı un,
- 1 yumurta,
- 100 g tereyağı (eritilip ılıtılmış),
- 1 su bardağı ılık süt,
- 2 tatlı kaşığı instant maya,
- 2 yemek kaşığı şeker,
- 1 çimdik tuz,
İçi ve Üzeri İçin;
- Kakaolu fındık kreması (nutella, şokella, mokella vs.),
- 1 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş).
Hazırlanışı
- Kakaolu fındık kremasını bir tatlı kaşığıyla yağlı kağıt üzerine yarımşar tatlı kaşığı şeklinde parça parça koyun (60 parça civarında),
- Yağlı kağıdı dondurucuya koyup hamurunuz şekil verilecek hale gelene kadar bekletin,
- Unu derin bir kasenin içine alıp ortasını çukur yapın,
- Maya ve şekeri çukura koyun,
- Üzerine sütü döküp karıştırın,
- Yumurta, tereyağı ve tuzu ekleyip unu ortaya doğru yavaş yavaş alarak yoğurmaya başlayın,
- Ele yapışmayan elastik bir hamur elde edene kadar yoğurun (ihtiyaç duyarsanız un ekleyin),
- Kabın üzerini streç filmle kaplayıp sıcak bir köşede 45 dk.-1 saat mayalanmasını bekleyin,
- Kabaran hamuru bir kez daha yoğurun,
- Hamurdan cevizden küçük bezeler alıp elinizle bastırarak düzleyin ve ortasına bir parça çikolata koyup yuvarlayın,
- Çikolata dolgulu bezeleri yağladığınız 26 cm'lik baton kalıba yan yana 3'er tane gelecek şekilde dizin,
- İlk kat tamamlandıktan sonra üzerine bir fırça yardımıyla tereyağı süzün,
- Bir kat daha dizip yine tereyağı sürün,
- Son katı da dizdikten sonra yine üzerine tereyağı sürün,
- 10-15 dk. kadar dinlendirin,
- 190 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...
Click to see the recipe in English
Çikolatalı Ekmek Tarifi ilk olarak 20/03/2016 tarihinde yayınlandı ve 27/03/2020 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
18 Mayıs 2020 18:08