Dereotlu Gevrek Kurabiye Tarifi
Tam bir tuzlu kurabiye hastası olarak yeni bir tuzlu kurabiyeyle daha sizlerleyim. İnsanların tuzlu kurabiyelere gerekli önemi vermediklerini düşünüyor ve buna çok üzülüyorum. Halbuki daha çok sevilse ikramları reddetme şansımın olmadığı misafirliklerde en azından sevdiğim şeyi yemiş olurdum. İnsanlık için küçük ama benim için büyük bir şey olurdu bu:)
Nedense davetlerde çeşit çeşit tatlı yapılıyor. Bundan da ye bak n'olur, ölümü gör kekin de tadına bak diye diye içim bayılıyor. Çocuk doğum günü partilerinde mesela en az bir tatlı muffin, iki tane tatlı kurabiye, bazen bir de kek oluyor. Zaten doğum günü pastası da var, neremize yiyelim o kadar tatlıyı? Tuzlulara bakıyorsun bir sarma bir de börek. Sanırsın oraya toplanmamızın asıl amacı çocuğun doğum gününü kutlamak değil de topluca kilo almak , tansiyon ve şekerlerimize tavan yaptırmak. Yaa yap şöyle bol yeşillikli bir kısır, bir tuzlu kurabiye, içine peynir konmuş sandviç ekmekleri, yeter. Pasta yeter zaten tatlı olarak. Saydıklarım da çok masum şeyler değil biliyorum ama bir nebze daha iyiler yine de. Çünkü organizasyonun doğası bunu gerektiriyor. Yulaflı, şekersiz kuru kuru kurabiyeler, sadece otlu salatalar pek kabul görmez. Gerek arkanızdan gerek yüzünüze söylenecek kalp kırıcı şeyleri göze alabilirseniz bu da bir seçenek tabi ama beni çağıracaksanız bir tuzlu kurabiye de olsun yine:)
Mahlep nedir, kullanmasak olur mu?
Kurabiye için mahlep ve dereotu şart değil. Başka aroma verici malzemelerle değiştirebilir ya da kullanmayabilirsiniz. Haşhaş tohumu yerine susam veya çörek otu kullanabilir veya hiç kullanmayabilirsiniz. Bu durumda sarısını üzerine sürmek için ayırmanıza gerek de yok, içine katabilirsiniz. Bunu yaptığınızda biraz daha fazla un kullanmanız gerekebilir.
Mahlep kandil simitlerine o mis kokuyu veren baharattır. Tüm marketlerde ve aktarlarda bulabilirsiniz. Toz halinde satılır. Salep ile tamamen farklı şeylerdir.
Beyaz un yerine tam buğday unu kullanabilirsiniz ama bu rengini, tadını ve kullanmanız gereken un miktarını değiştirir. Ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmem mümkün değil, zaten her zaman yapmanız gerektiği gibi azar azar ekleyip kıvamını kontrol ederek yoğurmalısınız.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 100 g oda sıcaklığında tereyağı,
- 2 yumurta (birinin sarısı üzeri için),
- 1 tatlı kaşığı mahlep,
- 1 çay kaşığı kabartma tozu,
- 2 avuç ince kıyılmış dereotu,
- 2-2,5 su bardağı un,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 4 yemek kaşığı mavi haşhaş tohumu.
Hazırlanışı
- Bir karıştırma kabında tereyağı, 1 yumurta, 1 yumurta akı, tuz, kabartma tozu, mahlep ve dereotunu karıştırın,
- Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurun,
- Hamuru tezgahın üzerinde yuvarlayarak 3-4 cm çapında bir silindir haline getirin,
- Bir fırça yardımıyla veya elinizle kenara ayırdığınız yumurta sarısını her yanına sürün,
- Hamurun sığabileceği genişlikte bir tepsiye haşhaş tohumlarını yayın,
- Hamuru tepsiye koyup her yanı haşhaşa bulanacak şekilde içinde yuvarlayın,
- Tepsiyi dondurucuya kaldırıp 30 dk. kadar bekletin,
- Dondurucudan çıkarıp keskin bir bıçakla dilimleyin,
- Dilimleri iç kısımları yukarı bakacak şekilde yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizin,
- 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kuruyana ve yer yer hafifçe kızarmaya başlayana kadar pişirin,
- Fırın ısısını sıfırlayıp kapağını açmadan 10 dk. daha bekletin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Dereotlu Gevrek Kurabiye Tarifi ilk olarak 09/11/2017 tarihinde yayınlandı ve 11/11/2017 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
27 Kasım 2017 18:03
25 Kasım 2017 13:05
17 Kasım 2017 16:24