Dondurulmuş Gıdalar Nasıl Çözdürülür?
Mutfak konusunda kafamızın çok karışık olduğu konulardan biri de gıdaların dondurulması ve çözdürülmesidir. Az bildiğimiz her konuda olduğu gibi bu konuda da kulaktan dolma bilgilerle uyguladığımız yöntemin ateşli savunucuları olur çıkarız. Örneğin televizyonda röportaj veren bir diyetisyen (!!) gıdaları sadece buzdolabında bekleterek çözdürün dedi diye farklı şeyler söyleyen herkesi hakaretlere boğmadan tutun da cahillikle suçlamaya kadar her türlü davranışı hak görüyoruz kendimizde. Kendimizden başkalarının daha doğrusunu biliyor olma ihtimalini düşünmeye bile tahammülümüz yok her nedense. Ama unutuyoruz ki o bildiğimizi sandığımız şeyi de başkasından öğrendik zaten. Yoksa yıllarca okulunda okumuş, cilt cilt kitapları devirmiş, laboratuvarda deneyler yapmak için sabahlamış değiliz.
Ben elimden geldiğince kendi araştırmalarım sonucu ulaştığım, genellikle yabancı kaynaklı bilgileri paylaşmak istiyorum bu yazımda sizlerle. Siz yine doğru olduğuna inandığınız şeyi yapmaya devam edebilirsiniz elbette. Yine de yazıyı okumaktan zarar gelmez, annem bil ama yapma derdi ben küçükken ne zaman bana bir şey öğretmeye çalıştığında mızıklansam. Hiç umulmadık zamanlarda o istemeden öğrenilen şeyler çok işine yarayabiliyor insanın. Konumuza dönecek olursak...
Buzdolabında Bekletme
Türk kadınının en ateşli savunduğu çözdürme yöntemidir. Birçok gıda için en uygun yöntem olsa da her gıda için uygun değildir. Bu yöntem özellikle et ve hamur işlerinde en sağlıklı ve en başarılı sonuç veren yöntemdir. Ancak sebze ve meyveler için uygun değildir. Donmuş sebze ve meyvelerin çözülmek için beklemeleri vitamin kaybına neden olur.
Buzdolabında bekletmenin dezavantajı çözdürme işleminin uzun sürmesidir. Gıdanın kalınlığına bağlı olarak değişse de genellikle 10 saati geçer gıdaların tam olarak çözülmesi.
Soğuk Su Banyosu
Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer. İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür.
Ancak çözülen gıdanın hemen pişirilmesi gerekir. Eğer son anda bir değişiklik oldu ve gıdayı tüketemeyeceğiniz ortaya çıktıysa pişirdikten sonra dondurabilirsiniz. Ama asla pişirmeden tekrar dondurmayın.
Mikrodalga
Hayatımda hiç mikrodalga kullanmadığım için bu konuda tecrübeye değil araştırmalarıma dayalı bilgiler vereceğim. Mikrodalga yöntemi et, balık, tavuk ve hamur işleri için uygun bir yöntemdir. Ancak bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gerekir. Eğer gıdaları gereğinden fazla ısıtır veya mikrodalgada gereğinden uzun süre tutarsanız dış kısmı bakterilerin üremesine en uygun ısıda bekleyeceği için bakteri üremesine ve dolaylı olarak gıda zehirlenmesine davetiye çıkarmış olursunuz.
Mikrodalgada çözdürdüğünüz yiyecekleri de bekletmeden hemen pişirmelisiniz. Pişirdikten sonra tekrar dondurabilirsiniz ama pişirmeden tekrar donduramazsınız.
Sıcak Su Banyosu
2011 yılında dondurulmuş et ve tavuğun sıcak suda çözdürülmesi üzerine yapılan 2 ayrı araştırma var. Ayrıntılarına ve araştırma sonucu linklerine buradan ulaşabilirsiniz. Bu araştırmaların sonuçları ben yıllardır gıda dondurup çözdürüyorum bu işin piri oldum, en iyisini ben bilirim diyenlerin egolarına biraz hasar verecek cinsten. Çünkü bugüne kadar iddia edilenlerin aksine belli sıcaklıklardaki sularda kısa sürede çözdürülen et ve tavuğun hem sağlık açısından sorun teşkil etmediği hem de buzdolabında çözdürülenlerden lezzet olarak farklı olmadığı sonucu çıkmış bu araştırmalarda.
Tabi bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor bunun için. Öncelikle etinizin 2,5 cm'den kalın olmaması lazım. Kullanacağınız suyun da 39 C derece olması gerekiyor. Bu şartlar altında etiniz kış mevsiminde 20 dk., yazın ise 11 dk.da çözülecektir.
Yine 2,5 cm'den daha kalın olmayan tavuğu 60 C derecede 9 dakikada çözdürebilirsiniz.
Tavsiye dilen 2,5 cm'den daha kalın et veya tavuğu bu yöntemle çözdürmeye kalktığınızda süre uzayacağı için bakteri üreme ihtimali artacaktır.
Tencere Metodu
Bu benim yeni keşfettiğim ve hayatımı çok kolaylaştıran bir yöntem. Nasıl yapıldığını ve gereken şartları 5 dakikada fırınsız buz çözdürme nasıl yapılır başlıklı yazımda bulabilirsiniz. Söz konusu yazıda sadece kıymadan bahsediyorum ama sonrasında aynı yöntemle peynir de çözdürdüm ve başarılı oldu.
Hemen Pişirme
Bunu yukarıda da söylemiştim meyve ve sebzelerin vitamin kaybına uğramaması için en ideal yöntem hemen pişirmedir. Örneğin meyve sosu yapmak için dondurulmuş meyveleri sos tenceresine alıp direkt olarak ocağa koyup pişirmeye başlamalısınız. Ya da taze fasulye için soğan ve salçayı kavurduktan sonra dondurulmuş taze fasulyeleri ve üzerine sıcak suyunu ekledikten sonra yemeğinizi hemen pişirmelisiniz. Sebzeleri dondurmadan önce pişireceğiniz boyutlarda doğrayarak dondurmalısınız. Örneğin kabağı bütün olarak dondurup çözdürdükten sonra doğrayamazsınız. Çözülen sebzeler yumuşar ve çürümeye başlamış gibi bir doku ve görüntüye ulaşır, lezzeti değişir.
Bunlar dışında dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken şeylerse şöyle;
Dondurulmuş gıdalar çözdürüldükten sonra tekrar dondurulamaz. Bu nedenle gıdaları dondururken tek seferde tüketebileceğiniz porsiyonlarda dondurmaya dikkat edin.
Buzdolabında 2-2,5 kg'lık bir ürünün çözülmesi yaklaşık 24 saat sürer.
Buzdolabında çözdürülmüş çiğ et pişirilmeden önce buzdolabında 3-5 gün bekletilebilir.
Eti soğuk suda çözdürecekseniz poşetinden çıkarmayın.
Benzer Tarifler
- tintin: merhaba. örneğin dondurulmuş sebzeyi psirmeyip köfte malzemesine koyacaksak veya haşlanmış, dondurulmuş pancarı salatada kullanacaksak, kaynayan suya koysak olur mu Kevser hanım? teşekkürler şimdiden. 03 Eylül 2023 21:56
- Kevserin Mutfağı: Olur👍🏻 Ama lezzetinin bir kısmı sıcak suya geçecektir. 04 Eylül 2023 14:21
- Oguz: Dondurulmus bıldırcın direkt dudukluye atsam olur mu ? 28 Kasım 2021 17:16
- Kevserin Mutfağı: Olur👍🏻 28 Kasım 2021 21:55