Dutch Baby Tarifi
Hikayesi olan yemeklere bayılıyorum. Hünkar beğendi mesela ya da sezar salata. Aslında sevdiğim şey yemeklerin hikayesinin olması değil, hikayelerinin biliniyor olması. Yoksa, ilginç ya da değil, her yemeğin bir hikayesi vardır muhakkak. Dutch baby de ortaya çıkış hikayesi değil ama isminin hikayesi bilinen bir tarif.
Dutch, Hollanda/Hollandalı demek aslında. Dutch baby da Hollandalı bebek, Hollanda bebeği gibi bir şey oluyor haliyle ama ilginç olan şu ki tarif Hollandalı değil Almanyalı. Orijinalinin Amerika'ya göç eden Almanların yanlarında getirdikleri pfitzauf ya da pfannkuchen olduğu söyleniyor. Burası biraz muğlak aslında, zira pfitzaufe daha çok pop-over, pfannkuchene ise pankek denebilir. Ancak bunun tarifin ismiyle ilgisi yok zaten. İsim, Almanca Deutsch olan Alman kelimesinin göç ettikleri bölgedeki Amerikalılar tarafından okunması gerektiği gibi doç şeklinde değil daç (İngilizce Dutch'ın okunuşu) şeklinde okunması sonucu ortaya çıkmış. Pek heyecanlı bir hikaye olmasa da bilmeye değer.
Tuzlu Dutch Baby Mümkün mü?
Waffle ya da pankek ve krepi çikolatayla yemeyi seviyorsanız dutch babyyi de seveceğinizi sanıyorum. Görsel olarak da epey şenlikli bir kahvaltılık/tatlı. Genellikle bu şekilde tatlı olarak hazırlanıp sunulsa da tuzlu versiyonunu da yapmak mümkün. Hamura şeker, limon kabuğu rendesi ve vanilya eklemeden hazırlayıp üzerine meyve ve çikolata yerine peynir, domates gibi kahvaltılıklar yerleştirebilirsiniz.
Tarifin en önemli püf noktası pişirme kısmı. İncecik hamur zaten, ne var bunun pişmesinde demeyin. Yeterli süre pişirmezseniz içi hamurumsu kalabilir. İyice balon gibi kabarıp rengi kahverengiye dönene kadar pişirmelisiniz.
Tarifte de belirtiyorum ama altını çizmekte fayda var. Tarifin fırına girmeye müsait bir tavada hazırlanması gerekiyor. Yani sapında plastik ya da eriyebilir bir malzeme kullanılmamış olmalı. Döküm ya da sapları da dahil her yeri metal bir tava kullanabilirsiniz.
Fırın Kabında Olur mu?
Tarifin orijinalinde hamur öncelikle bir miktar ocakta pişiyor ve ardından fırına veriliyor. Ama aynı mantıkla hazırlanan pop over tarifinde çiğ hamur doğrudan fırına giriyor ve yine aynı şekilde kabararak pişiyor. Ben denemedim ama eğer elinizde fırına girmeye uygun bir tava yoksa pop over yapım yöntemini kullanmayı deneyebiliriniz. Bunun için tereyağını uygun boyutlu bir fırın kabına koyup fırında kızdırın ve hamur karışımını kızgın kaba döküp bekletmeden fırına geri koyun. Fırının ve fırın kabının tam olarak ısındığından ve tereyağının iyice kızdığından emin olun mutlaka. "Amaaan" tuzağına düşmediğiniz takdirde bu şekilde de başarılı sonuç elde edeceğinizi sanıyorum.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 2 yumurta,
- 1/2 su bardağı süt,
- 1/2 su bardağı un,
- 1 tatlı kaşığı pudra şekeri,
- 1/2 çay kaşığı kabartma tozu,
- 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi,
- Çay kaşığının ucuyla vanilya veya 1 çay kaşığı şekerli vanilin,
- 1 tatlı kaşığı tereyağı,
- Üzeri için eritilmiş çikolata, sevdiğiniz yumuşak meyveler, pudra şekeri, nane yaprağı.
Hazırlanışı
- Fırını 210 dereceye ısıtın,
- Yumurta, pudra şekeri, vanilya, limon kabuğu ve unu derin bir kaba alıp pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın,
- Sütü azar azar ekleyerek homojen bir karışım elde edene kadar çırpın,
- Tereyağını fırına girmeye müsait bir tavada ocakta kızdırın,
- Karışımı yavaşça tavaya döküp ocakta orta hararetli ateşte kenarları pişmeye başlayana kadar (yaklaşık 1 dk. kadar) pişirin,
- Tavayı ocaktan alıp fırına verin ve üzeri kahverengiye yakın kızarana kadar pişirin,
- Fırından alıp birkaç dakika ilk sıcağının çıkmasını bekleyin (bu aşamada ortası çökecek),
- Ortasına sevdiğiniz meyveleri yerleştirin,
- Üzerine eritilmiş çikolata (veya kahvaltılık kakaolu fındık kreması) gezdirin,
- Pudra şekeri serpip nane yapraklarıyla süsleyin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Dutch Baby Tarifi ilk olarak 21/11/2019 tarihinde yayınlandı ve 27/11/2019 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
27 Şubat 2021 12:01
23 Haziran 2020 14:21