Edirne Tava Ciğeri Tarifi
Edirne deyince ilk akla gelen şeylerden biri Edirne tava ciğeridir hiç şüphesiz. Edirne'ye gidip de tava ciğeri yemeden dönüyorsanız ya vegan ya da vejetaryensinizdir ya da kendinizi hiç sevmiyorsunuzdur. Edirne tava ciğeri dana ciğerinin zarı alınıp denk geldikçe sinirleri ayrılarak ince, ipince şekilde doğranıp iyice yıkanıp süzüldükten sonra tuzlanıp unlanarak, unu elendikten, iyice elendikten sonra da kızgın, kıpkızgın ayçiçek yağında bir dakikayı geçmeyecek şekilde kızartılarak yapılır. Bu saydıklarım dışında ne başka bir aşaması ne de başka bir püf noktası vardır.
Yapımı gözde çok büyütülür ama aslında dünyanın en kısa sürede yapılan en kolay yemeklerinden biridir. 500 g dana ciğeriyle 2-4 kişi için hazırlanan Edirne tava ciğerinin yapımı taş çatlasın yarım saat sürer, o da eliniz çok ağırsa ve doğrama işlemi uzun sürerse.
Daha önce karnabahar kızartması tarifinde ve videosunda anlattığım sebepten dolayı derin kızartma gerektiren yemekleri küçük sos tencerelerinde yapıyorum. Edirne ciğerini de aynı şekilde hazırlıyorum. Bu da ciğerleri 5-6 seferde kızartmam anlamına geliyor. Buna rağmen her bir sefer en fazla 1 dakika sürdüğü için pişmeleri 5-6 dakika sürüyor. Kalan 25 dakikada da temizleyip doğramasını rahat rahat halledersiniz.
Yukarıda bunlardan başka bir püf noktası yok dedim ama bir tane daha var aslında; hemen servis edilme gerekliliği. Edirne ciğeri çıtırlığı ile ünlü bir yemektir. Bu çıtırlığını kaybetmemesi için pişer pişmez hemen servis edilmesi gerekiyor. Diğer püf noktalarını da daha iyi anlaşılmaları için madde madde yazacak olursak:
-Ciğerin zarı mutlaka çıkarılmalı ve doğrarken karşılaşılan sinirler temizlenmeli. Siniri nasıl tanıyacağım diye endişelenmenize gerek yok. Ciğeri doğrarken içinde denk geldiğiniz kahverengi ciğer dokusu dışındaki her şeyi kesip atın yeter.
- Ciğeri ince, çok ince, ipince doğramalısınız. Bunun için çok ama çok ama çok keskin bir bıçak, daha önce birkaç kez et doğramış olmak ve hemen pes edip "amaan benimki de böyle olsun" demeyecek bir irade yeterli. Mutfakta bir şeyi ilk denemede yapamamanız hiç yapamayacağınız anlamına gelmez. Hemen uğraşmayı bırakıp daha az iyisine razı olmayın, sebat edin, her bıçak hareketinde daha iyisini yapmaya çabalayın.
-Doğradığınız ciğerleri renkleri değişene kadar yıkayıp iyice süzün.
- Ciğerleri damak zevkinize göre tuzladıktan sonra bol unla iyice unlayın ve unu iyice eleyin. Üzerlerinde sadece ciğere yapışan un kalsın, fazlasından ciğerleri eleyerek ya da elden ele aktarıp silkeleyerek kurtulun.
-Yağı çok iyi kızdırın.
-Ciğerleri yağın içine parça parça atın, yağın ısısını düşürecek ya da birbirlerine yapışacak kadar çok olmasınlar.
-Ciğerleri renkleri dönene kadar, en fazla bir dakika pişirin.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 500 g dana ciğer,
- 1,5 su bardağı un,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- Kızartmak için bolca sıvı yağ.
Hazırlanışı
- Ciğerin dış zarını çıkarın,
- Ciğeri çok keskin bir bıçakla bıçak sırtı kalınlığında doğrayın,
- Doğradığınız ciğeri bir süzgece alıp akan suyun altında elinizle karıştırarak rengi dönene kadar yıkayın ve beş dakika kadar suyunun süzülmesini bekleyin,
- Üzerine tuzu serpip karıştırın,
- Unu geniş bir tavaya yayın,
- Ciğerleri unun içine atıp her bir parça ayrı ayrı una bulanacak şekilde harmanlayın,
- Bir sos tenceresinde yaklaşık üç parmak derinliğinde sıvı yağ kızdırın,
- Ciğerleri bir süzgece alıp ya da elden ele aktarıp sallayarak fazla ununu silkeleyin,
- Ciğerleri kızgın yağa parça parça (tamamını 5-6 seferde) atıp karıştırarak istediğiniz miktarda kızarana kadar (45 sn.-1 dk. kadar) pişirin,
- Kızaran ciğerleri yağdan çıkarıp bir süzgece alın, hepsi piştikten sonra bekletmeden servis edin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Edirne Tava Ciğeri Tarifi ilk olarak 21/12/2020 tarihinde yayınlandı ve 23/02/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
- vsl2005: Bu yemekte, svıyağın zeytinyağ ya da ayçiçek olması lezzette fark ettirir mi? 21 Ekim 2022 16:35
- Kevserin Mutfağı: Fark etmez👍🏻 21 Ekim 2022 16:46
- vsl2005: Teşekkür ederim 🤗 21 Ekim 2022 16:48
- erenim: Kuzu ciğeriyle de yapabilir miyim? 20 Temmuz 2022 10:59
- Kevserin Mutfağı: Yapabilirsin 20 Temmuz 2022 11:04
- tctulay_ketenci: beklediğim ve sevdiğim tarif çok teşekkür ederim yalnız bir şey sormak istiyorum ciğer yıkanmaz yoksa sertleşir diye biliyorum yalnış mı biliyorum yoksa 😊 23 Aralık 2020 03:06
- Kevserin Mutfağı: Edirne ciğeri sert olmaz. Demek ki hissedilir bir etkisi olmuyor. 23 Aralık 2020 13:52
- Gulsah76: Aaaaa bi de ne göreyim beklediğim tarif gelmiş...Elinize sağlık... 21 Aralık 2020 20:36
- Kevserin Mutfağı: Çok teşekkürler☺️ 21 Aralık 2020 20:41