Ekşi Maya Tarifi

Sen şunun daha iyisini yaparsın dedi bir gün yemek masasında elindeki marketten alınmış ekşi mayalı ekmeği gösterip. Bir git, başıma iş çıkarma dedim. Zaten evde haftada taş çatlasa bir somun ekmek yeniyor. Aslanmışım, kaplanmışım, yaparmışım, ben yaparsam o daha çok yermiş... Dayanamam bir şey istemesine, dayanamadım yine. Ertesi gün ilk iş markette aldım soluğu, organik tam buğday unu aldım. Bugüne kadar okuduğum bütün ekşi maya tarifleri en organik organik un kullanın diyordu. Hani utanmasalar gidin dünyanın insan eli değmemiş bir köşesinden bir tarla satın alıp kendi buğdayınızı ekin, hasatını ellerinizle yapıp, taneleri tek tek ayırıp kendi inşa ettiğiniz değirmende kendiniz öğütün diyecekler.
Temizleyip pakladığım kavanozda kaynar sularda beklettiğim daha önce kullanılmamış tahta kaşıkla karıştırdım gram gram ölçtüğüm unla suyu. İsim de koymak lazımmış adıyla büyüsün diye. Cuma günü ya, Cuma olsun adı dedim. Ertesi gün bir baktım kabarmış da taşmış kavanozdan. Uff dedim ne biçim de ekşi maya yapıyorum, heyt be, bir de zor diyorlar buna. İkinci gün besledim, üçüncü gün besledim... Seviyesini ölçmek için renkli bantlar falan yapıştırdım. Her fırsatta yanına gidip dakikalarca izledim oluşan minik baloncukları. O kadar sakınılan her göz gibi benim gözümün nuruna da taş battı dördüncü gün, üzeri küflendi.
Ertesi gün sil baştan başladım, bir yandan da başıma iş açtın işte, ben sabırsız insanım, böyle beklemeli, baştan almalı şeyler bana göre değil, ah nasıl da uydum aklına diye söylenerek. Bu sefer benim usül, senin usül, ben kendime bu kadar bakmıyorum, seni mi bezeleyeceğim diyen herkes usül. Bildiğin standart beyaz unu çeşme suyuyla karıştırdım ölçü kabının içinde. Bu sefer bardak ölçüsüyle, bu gördüğünüz kıvamda. İsim de koymadım, zaten koysam ya nimet ya bereket olacak diğer bütün mayalar gibi. İsmi olmaması daha ayırt edici.
İkinci gün baloncuklar göründü yine. Üzerinde hafif bir kabuklanma.
Üçüncü gün karıştırınca daha bir fışık fışık ediyor.
Dördüncü gün yandan bakınca baloncuklar daha fazla ve daha büyük.
Beşinci gün kabuk daha kalın ve güçlü.
Altıncı gün gaza gelip deniyorum oldu mu acaba diye. Olmamış. Olsa besledikten 6-8 saat sonra, en köpüklü kabarık halindeysek bir su bardağı suya bıraktığım yarım çay kaşığı maya suyun üzerinde yüzecek, benimki yüzmüyor.
Yedinci gün besledikten sonra önceki günlere nazaran daha çabuk köpürüyor, daha çok baloncuklanıyor, daha coşkulu, üzerinde kabuk da oluşmamış zaten dünden beri, kabardıkça kabarıyor çünkü, kabuklanması için sabit durması lazım. Tekrar deniyorum. Bu sefer işlem tamam, mayam hazır, suyun üzerinde yüzüyor.
Anlayacağınız üzere çok çok da ahım şahım bir tecrübem yok bu işle ilgili. Yalnız şu kadarını söyleyeyim ki eğer mayanın üzerinde su tabakası birikmişse suyu fazla gelmiş demektir. Ama suyunun üste çıkması mayanın bozulduğu anlamına gelmez. Bazı tariflerde mayanın durumuna bakın, eğer seviyesi yükselmemişse beslemeyip ertesi güne kadar bekleyin yazıyor, bunu sakın yapmayın. Seviyesi yükselmese de mayayı besleyip tazeleyin. İlk mayamın bozulma sebebi bir gün seviyesi yükselmediği için beslememiş olmamdı. Mayayı tazelemediğim için üzeri küflenmişti. Mayanın bozulduğunun/olmadığının tek göstergesi de küflenmesi bu arada. Bu, istenmeyen bakterilerin ürediği anlamına geliyor. Küflenme olmadığı sürece mayayı besleyip tazelemeye devam edin. Okuduğum tariflere uyarak yaptığım ve bozulan İlk mayam dışında üç farklı unla üç farklı maya daha hazırladım. Üçünde de benzer aşamalardan geçerek 7. ya da 8. günde kullanılabilir maya elde ettim. Bu denemelerimde seviyesi günlerce yükselmeyen de, üzerinde su biriken de oldu, hiçbiri mayanın olmamasına/bozulmasına neden olmadı. Maya kabına iplik bağlama, bant yapıştırma vs. gibi şeylere gerek yok. Seviyeye değil mayanın ne söylediğine bakın. Maya köpükleri, baloncukları, gözenekleriyle sizinle konuşur. İyi bakın, iyi dinleyin, boyunu ölçmekle uğraşmayın.
Bu arada un konusu tamamen size kalmış. İster organik kullanın, ister buğday unu, ister çavdar unu.. Ama şu da aklınızda bulunsun, her un çeşidinin çekeceği su miktarı değişecektir. İlk karıştırmada çok önemli değil ama beslemelerde işin içine hamur karışımı da girdiği için un ve suyu verdiğim ölçülerden ziyade mayanın kıvamına gör ayarlamanızı tavsiye ederim. Verdiğim ölçüler ideal koşullar için geçerli. İlk denememde mayanın küflenmesinin bir diğer sebebi ideal bir dünyada yaşadığımı zannedip ölçülere bağlı kalmamdı örneğin. Sahip olmanız gereken kıvam kek yaparken unu fazla kaçırdığınızı fark edip azıcık süt eklesem mi, böylece pişirsem mi diye ikilemde kaldığınız koyu kek hamuru kıvamı.
Su olarak ben oda sıcaklığında birkaç saat beklemiş çeşme suyu kullandım. Burada çeşme suyu içilebiliyor ve klorlu değil. Eğer yaşadığınız şehirde böyle bir imkanınız yoksa şişe su ya da kaynatılıp soğutulmuş su kullanmanız daha uygun olacaktır.
Mayanın hazır olma süresi de yine sizin şartlarınıza göre değişecektir bu arada. 6. günde de olabilir, 10. günde de. Panik yapmayın, olana kadar aynı sistemle beslemeye devam edin.
Pek çok kaynakta mayanın tam olarak 24 saatte bir beslenmesi gerektiği yazıyor, ne bir dakika eksik ne bir dakika fazla. Buna çok dikkat etmedim açıkçası, 1-2 saat erken ya da geç beslediğim olmuştur mutlaka. Besleme süresine ilişkin bir problem yaşamadım.
Ekşi mayayı yaptıktan sonra bakımını nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız Ekşi Maya Nasıl Saklanır, Nasıl Beslenir, Nasıl Kullanılır? videosunu izleyebilirsiniz. Ekşi mayayla ilk ekmek denememi yapacağım hangi tarifle başlamalıyım diyorsanız da Ekşi Mayalı Bazlama tarifine göz atabilirsiniz.
Son olarak... Adı ekşi maya olduğu için ekşi ya da kötü kokması beklenebilir ama öyle değil. Daha çok hoş aromalı hafif ekşili bir meyvenin kokusu gibi geliyor bana kokusu. Çiçek koktuğunu söyleyenler de var. Sonuç olarak kötü kokmuyor. Sadece yukarıda bahsettiğim sulanmayı yaşadığım zamanda oje gibi kokmaya başlamıştı. Oje gibi kokuyorsa problem vardır, aklınızda olsun:)
Afiyetle kalın...
Videolu Ekşi Maya Tarifi
Malzemeler
- 1/2 su bardağı un,
- 1/2 su bardağı oda sıcaklığında su,
- Ekstra un ve su.
Hazırlanışı
- Un ve suyu geniş ağızlı cam bir kabın içine alıp temiz bir tahta kaşıkla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın, üzerine bir örtü örtüp oda sıcaklığında güneş görmeyen bir dolaba kaldırın,
- 24 saat sonra yarım su bardağı un ve yarım su bardağı su ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın, üzerine bir örtü örtüp oda sıcaklığında güneş görmeyen bir dolaba kaldırın,
- 24 saat sonra karışımın üçte ikisini atıp kalan karışıma yarım su bardağı un ve yarım su bardağı su ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın, üzerine bir örtü örtüp oda sıcaklığında güneş görmeyen bir dolaba kaldırın,
- Aynı işlemi üzeri tamamen köpük köpük olana ve su testini geçene kadar her 24 saatte bir tekrarlayın (2-7 gün daha),
- Su testi için mayayı besleyip tamamen köpürene kadar (4-8 saat) bekleyin, bir su bardağı oda sıcaklığı suyun içine bir çay kaşığı mayayı yavaşça bırakın, suyun üzerinde yüzüyorsa kullanıma hazır demektir, hemen batıyorsa besleme işlemine düzenli olarak devam edin,
- Mayayı hemen kullanabilir veya cam bir kavanoza koyup kapağını kapatarak buzdolabında saklayabilirsiniz,
- Mayayı haftada 2-3 kez üçte ikisini atıp yarım su bardağı un ve yarım su bardağı su ekleyip karıştırarak besleyin.
Afiyet olsun...
Ekşi Maya Tarifi ilk olarak 14/03/2019 tarihinde yayınlandı ve 15/07/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
- Utku: Hocam benim ekşi maya 8.gününde hala yüzmüyor, her gün yarısını alıp aldığım miktarda besliyorum. Ve 2 tane sorunum var ; 1- Ekşi mayam çoğunluk gibi elastik değil öyle esnemiyor direk çamurlu su gibi dökülüyor biraz daha cıvık ama üzerinde su birikintisi hiç yok. 2- Ben 12 de besliyorum mesela akşam 8-9 gibi 2 katına falan çıkıyor kabarıyor ama sonraki sabahın 12 sinde eski haline sönmüş oluyor. Hiç hata yapmadığımı düşünüyorum sadece oranlarım biraz farklı herzaman 100 un 100 su yapamıyorum 105 105, 110 95 vs yaptığım da oluyor. (Totalde 400 gram ekşi mayam var) Benim reçetem (oranım) : 200 gram su 60 gram siyez 40 gram tam buğday 100 gram beyaz un. 11 Nisan 2020 12:11
- Kevserin Mutfağı: Tam unların kıvamı beyaz unla alınan kıvam gibi olmaz. Bu ekmekte de böyledir. Eğer planın tam unlarla çalışmaksa kendini buna hazırla. Mayanın önce kabarması sonra sönmesi normal. Doğal süreci bu. Bakterileri beslersin, yemeklerini yiyip gaz üretiler ve maya kabarır; gaz uçar ve maya söner. 11 Nisan 2020 12:31
- Büşra: Ben ekşi ayran ile başladım. Su ile devam ettim. Kabarcık çok kıvamı da yapışkan ama suda yüzmüyor. 7 gün oldu. Ekmek denesem mi acaba 10 Nisan 2020 17:11
- Kevserin Mutfağı: Acele etmemeni tavsiye ederim. 10 Nisan 2020 17:24
- Büşra: Siyez unu yapmıştım 4 gün. Geri 3 gün beyaz un kullandım. Ondan olabilir mi. Daha ne kadar devam edeyim. 10 güne tamamlayım mı 10 Nisan 2020 17:27
- Kevserin Mutfağı: Maya yapım aşamasında un değişim tavsiye edilmez ama bu kesinlikle olmayacağı anlamına da gelmez. Devam edebilir ya da baştan başlayabilirsin. 10 Nisan 2020 17:34
- Arzu Mercan: Bugün 4. günüm. Köpükler oluşuyor ancak fışırdama yok. Pek de kabarmıyor. 200 ml den mesela 240 filan oluyor. Ben onu yaklaşık 100 ml bırakıp üstüne yarım bardak (100 ml) su, yarım bardak un azar azar gösterdiğiniz kıvama getiriyorum videolu tarifteki gibi. Aynı miktarlarda maya, un ve su olmalı demiştiniz. o yüzden hepsinden 100’er ml olacak şekilde ayarlıyorum. Çoğu zaman suyumdan az artıyor. İlk gün benimki de sizin videolu tarifteki gibi üstünde az su biriktirmişti. Şimdi daha koyu kıvamlı yapıyorum. Üzerine hafif kabuk ve kabarcıklar oluyor artık. Önce kabuğu atıp sonra karıştırıp, sonra da içinden alıyorum. Küflenmediği sürece devam edin demiştiniz ama sanki pek sizin foto ve videodaki gibi güzelce de kabarmıyor gibi. Mutfak serin değil. Kapaklı dolabın içinde üzeri bez kapalı sizinki gibi duruyor. Acaba yanlış olan bir şey olabilir mi? 08 Nisan 2020 16:17
- Kevserin Mutfağı: Her zaman aynı şekilde köpürüp kabarmaz, bu olmadığı/yanlış yaptığın anlamına gelmez. Nasıl ki bütün insanlar bütün kediler bütün köpekler birbirinin aynı değil farklı bir canlı olan mayalar da birbirinin aynı değildir ve aynı sürede aynı tepkiyi vermezler. 08 Nisan 2020 16:40
- merve: Merhaba Kevser Hanım Bugün 3. Günü 3 te ikisini attıktan sonra alt kısmının sulu oldugunu fark ettim. Sizce her sey yolunda mı ? Bu fotograf mayayı atmadan önceki hali Teşekkürler 😊07 Nisan 2020 17:55
- Kevserin Mutfağı: Su birikmesi mayanın besinsiz kaldığının göstergesidir. Unu az, suyu fazla veya bekletme süresi fazla gelmiş olabilir. Besledikten sonra aynen devam edebilirsin, sorun olmaz. 07 Nisan 2020 17:59
- merve: Çok çok teşekkür ederim 😊🥰🌸 07 Nisan 2020 18:02
- Sumeyra: merhaba kevser ilk mayamı kaybettim 3. gün fazla sulanmış kötü kokulu ve hafif yeşildi bende ikincisine dün sabah başladım ama akşam baktığımda suluydu bende tekrar besledim şimdi bu sabah tekrar beslemelimiyim. cevap için teşekkürler 😘 07 Nisan 2020 10:57
- Kevserin Mutfağı: Sulanma yoksa beslemene gerek yok, akşama besleyip döngüyü akşamdan akşama beslemeye çekebilir, arada sulanma olursa fark ettiğinde yine besleyip döngüyü değiştirebilirsin. Aç kalmadığı sürece sorun olmaz. 07 Nisan 2020 11:13
- ezgi19: Merhaba Kevser hn.Mayami 3. gününde gittiğim yere taşımak zorunda kaldım bu gün 8. gün ne kabuklanma ne de baloncuk yok besleme yapacağım zaman kek hamuru kıvamında ancak küflenme de yok devam mi edeyim atayim mi bilemedim tavsiyenizi rica ediyorum... iyi günler.. 06 Nisan 2020 11:52
- Kevserin Mutfağı: Devam et. Besleme sıklığını 12 saate düşürmeyi ve daha ılık bir yere almayı deneyebilirsin. 06 Nisan 2020 11:57
- melin: Merhaba👋 Maya sanırım oldu ekmekler fena değil. Fakat mayıyı beslediğim zaman bir kaç saat içinde kabarıyor. Sonrasında tekrar sönüyor. Her seferinde böyle oluyor. Neden olabilir ki? ( sonuna mayamın nesi var doktor hanım yazasım geldi🙈) 04 Nisan 2020 13:41
- Kevserin Mutfağı: Mayayı besleyip buzdolabında saklamıyor musun? Beslediğin mayayı buzdolabında saklamalısın. Buzdolabında birkaç saat içinde kabarmaz normalde, daha uzun sürer kabarması ve zaman içerisinde bakterilerin besini bittiği için sönmeye başlar, normaldir ama bu da bu kadar kısa sürede gerçekleşmez. Söylediğin şeyin tek açıklaması sıcaklığı yüksek bir ortamda bekletilmesi. 04 Nisan 2020 14:17
- melin: Hayır buzdolabına koymuyorum😬 çok çabuk oldu olgunlaştı mı bilemedim 🤷♀️ oda sıcaklığı 24 civarı. Ben onu dolaba kaldırayım🙃 ekmeğin içi nemli gibi normal mi?04 Nisan 2020 14:39
- Kevserin Mutfağı: Sadece beyaz undan yaptıysa az pişmiş demektir. Başka bir un çeşidi de eklediysen normal. 04 Nisan 2020 14:42
- melin: Çok teşekkür ediyorum 🙏 tarif küpünü tek geçiyorum🎈 04 Nisan 2020 15:14
- Gul: Merhaba Kevser Bir sorum var bu tarifle yapılan maya ile kaç ekmek yapılabilir yaklaşık? Maya olduktan sonra buzdolabinda mı saklıyoruz? Tarifi ve videoyu izledim ama bu soruların cevabını yakalayamadım Sevgiler Gül 04 Nisan 2020 12:10
- Kevserin Mutfağı: Bu videoyu izleyebilirsin Gülcüm; https://www.kevserinmutfagi.com/eksi-maya-nasil-saklanir-nasil-beslenir-nasil-kullanilir.html 04 Nisan 2020 12:25
- gozdexter: Merhaba, tarif için teşekkürler. Ekşi mayamızı elde ettikten sonra uzun süre kullanım için nasıl muhafaza etmeliyiz? Beslemeye devam mı etmemiz gerekiyor? Teşekkürler• 02 Nisan 2020 15:50
- Kevserin Mutfağı: Bu videoda cevabını bulabilirsin; https://www.kevserinmutfagi.com/eksi-maya-nasil-saklanir-nasil-beslenir-nasil-kullanilir.html 02 Nisan 2020 15:52
- TubaA_: Merhaba burcu hanım. Bu işlemi nasıl yaptınız acaba. 01 Nisan 2020 17:32
- TubaA_: Merhabalar Kevser Hanım. Tarifinizi çok merak ediyorum ve mutlaka denemek istiyorum. Ancak denemeden önce bir sorum olacak. Mayanın 2/3 ünü hep atıyorsunuz. Onu atmadan değerlendirme imkanı var mı? 01 Nisan 2020 17:24
- Kevserin Mutfağı: Yok ne yazıl ki Tubacım. İçinde bakteri ürediği ve o aşamada ne tür bakteri olduğunu bilmediğimiz için bir bakıma da riskli ayrıca👍🏻 01 Nisan 2020 17:44
- Aysun Ö.: Kevser hanımcım merhaba. Tarifte temiz tahta kaşık diyor. Ben bi dönem tahta kaşıktan tiksindiğim ve temizliğine güvenmediğim için hepsini evden gönderdim 😬 Ve şimdi evimde çelik , slikon ve çok bilindik bi markanın yine sert silikon kaşıklarından var😅. Bunlardan birini kullanmam mayamı nasıl etkiler. Şimdiden teşekkür ederim zaman ayırdığınız için 🤗 01 Nisan 2020 15:51
- Kevserin Mutfağı: Çelik mayaya zarar verebilir Aysuncum. Silikon kullanabilirsin. 01 Nisan 2020 16:08
- Aysun Ö.: O kadar kıymetli ki verdiğiniz cevap. Çoook teşekkür ederim. Sağlıkla ve sevgiyle kalın 🤗 01 Nisan 2020 16:28
- Funda_: Tarif küpü programını yeni yükledim. Henüz öğreniyorum kullanmayı. Uyarınızı dikkate alırım bundan böyle 31 Mart 2020 12:27
- Funda_: Kevser Hanım merhabalar. Ben ekşi mayalı beyaz ekmeğinizi denemek istiyorum. 150 gr aktif ekşi mayayı nasıl hazırlıyoruz 31 Mart 2020 10:47
- Kevserin Mutfağı: İlgili tarifin notlar kısmını oku lütfen Fundacım. Deneyeceğin bütün tarifler için yap bunu👍🏻 31 Mart 2020 12:21
- Duygu79: Merhaba,öncelikle cevabınız icin tesekkür ederim. Kötü kokusu veya renk degisimi yok..Hadif kabarcıkları var gördügünüz gibi insallah bu sefer basarabilirim..31 Mart 2020 10:04
- Duygu79: Merhabalar,Bu benim Mart ayı icerisindeki 2.maya denemem..ilki hüsranla sonuclandı..7 gün önce sizin yazınızı okuyunca pes etmemem getektigini dusundum ve tekrar sıfırdan basladım..Bugün 6.günü cok hafif baloncuklar var fakat kabarma hic olmuyor..Ben nerde hata yaptığımıda bilmiyorum..Yardımcı olursanız memnun olurum.. 30 Mart 2020 23:10
- Kevserin Mutfağı: Her zaman çok fark edilir değişiklikler olmaz. Kötü kokmuyorsa, renk değişimi yoksa, özellikle de baloncuklar varsa umut var demektir. Beslemeye devam👍🏻 30 Mart 2020 23:32
- kübra: Merhaba Kevser hanım, ekşi mayam hazır. Tarifinizi o kadar güzel yazmışsınız o kadar güzel anlatmışsınız ki ilk denememde oldu. Ekmek yapımıyla ilgili yazılarınızı da okudum; ancak orda ekşi mayayı buzdolabından alıp kullanmayı anlatmışsınız. Hazır olan ekşi mayayı önce buzdolabında mı bekletmeliyiz yoksa yapar yapmaz da kullanabilir miyiz? Çok teşekkürler sevgiler. 30 Mart 2020 15:30
- Kevserin Mutfağı: Yapar yapmaz kullanabilirsin. Soğuk olma şartı yok. Ama yine kullanacağın kadarını alıp beslemeli ve oda sıcaklığında bekletmelisin. Kalanı buzdolabına kaldırıp standart besleme/ekmek yapma düzenine başlayabilirsin😊 30 Mart 2020 15:41
- fnd386326: Kesinlikle sizin tarifinizi yapıcam 💐😍 29 Mart 2020 21:02
- fnd386326: 😮 Çok teşekkür ederim.. sormadan yapsaymışım tamamen yanlış yapıcakmışım.. Sağlıklı günler dilerim 29 Mart 2020 20:03
- Kevserin Mutfağı: Ekmeği de tarifle yaparsan sıkıntı yaşamazsın👍🏻 29 Mart 2020 20:13
- fnd386326: Kevser hanımcığım merhaba... Ben de 6. Denememden sonra sonunda tutturdum mayamı.. Şimdi ekmek tarifinize göre ekmek yapmak istiyorum ama mayayı önce besleyip bekledikten sonramı ekmek yoğuruyoruz yoksa mayayı beslemeden alıp sonramı besliyoruz 29 Mart 2020 19:50
- Kevserin Mutfağı: Mayadan ekmekte kullanmak üzere bir miktar alıp kalanını besleyip dolaba kaldır. Ekmek yapmak için aldığın kısmı da ayrıca besleyip aktifleşmesi için bir kenara koy, yaklaşık 6-8 saat sonunda ekmek yapımına hazır olacaktır. 29 Mart 2020 20:00