Ekşi Mayalı Siyez Ekmeği Tarifi
Karantina döneminde yaşadığımız ekmek çılgınlığından bu yana ekmek tarifi paylaşmamıştım. Pek çok kişi de o dönemdem sonra ekmek tüketimine ara vermişti zaten. Tekrar benzer bir döneme girdiğimize göre sağlıklı bir tarifle kaldığımız yereden ekmek yapmaya ve ekmek yemeye devam edebiliriz.
Siyez unu ve siyez bulgurunun son dönemlerdeki yükselişinden sonra son Türkiye ziyaretimizde siyez buğdayı ve siyez bulguru getirmiştim. Siyez bulguru pilavı tarifiyle de siyez serisine başlamıştım. Bugün de sırada ekşi mayalı siyez ekmeği var. Karantina döneminde ekşi maya yapımına başladıysanız şimdi o ekşi maya ile şahane bir siyez ekmeği yapmanın tam zamanı.
Daha önce yemediyseniz siyez ekmeğinin tadından da biraz bahsedeyim. Bugüne kadar siyez unuyla yapılan ekmeklerin ne kadar sağlıklı ve lezzetli olduğuna dair pek çok güzelleme yazısı okumuştum. Muhtemelen bu yazılar nedeniyle yükselen beklentim siyez unlu ekmeğin lezzeti konusunda bende küçük bir hayal kırıklığına neden oldu. Bana göre siyez unlu ekmeğin çok özel bir lezzeti yok, normal tam buğday ekmeği gibi. Bir şeyleri çok övmenin böyle bir olumsuz yanı var işte. Bu övgüler beklentiyi yükseltiyor ve ilk deneme hayal kırıklığıyla sonuçlanabiliyor. Güzel bir şeye hazırlıksız yakalanınca daha çok seviyor insan. Keşke ben de ilk siyez ekmeğimi kimseden duymadan önce tatmış olsaydım.
Size tavsiyem siyez ekmeğinden beklentinizi çok yüksek tutmamanız, hem lezzet hem de sağlık açısından. Dediğim gibi aşağı yukarı evde yapılmış bir tam buğday ekmeği lezzetinde. Siyez unu doğal bir buğdaydan yapılan doğal bir un evet ama ölümsüzlük iksiri de değil nihayetinde. Sağlıklı beslenme tek bir yiyeceğe bağlanabilecek bir şey değil, bir bütün. Siyez unlu ekmek yiyorum, o halde bir öğünde bir somun yiyebilirim diyemezsiniz. Ekmek tüketiminde tercihinizi siyez unlu ekmekten yana kullansanız da yine de miktarını sınırlamanız ve diğer yediklerinize de dikkat etmeniz gerekli.
Biraz da tariften konuşalım. Siyez unlu ilk ekmek tarifimin gerçekten %100 doğal olması için ekşi mayalı olmasını istedim. Eğer ekşi mayanız yoksa ve hep yapmak isteyip de cesaret edemediyseniz ekşi maya tarifi yazısına göz atıp videosunu izleyebilirsiniz. Ekşi maya tarifine başlamadan önce ekşi maya nasıl saklanır, nasıl beslenir, nasıl kullanılır? videosunu da mutlaka izleyip bir bütün olarak ekşi mayayı ve kullanımını anlayın. Karantina döneminde ekşi maya yapmaya başlayan ve bir cumartesi sabahı uyanıp kahvaltıya ekşi mayalı ekmek yapmak isteyen pek çok kişi ekşi mayalı ekmek yapımının birkaç gün sürmesi şokunu yaşadı. Benzer şoklar yaşamamak için öncelikle sizi nelerin beklediğini öğrenin.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 240 g aktif ekşi maya (80 g ekşi maya+80 g un+80 g su+oda sıcaklığına 6-8 saat bekleme),
- 500 g siyez unu,
- 400 g soğuk su,
- 1 tatlı kaşığı tuz.
Hazırlanışı
- Aktif ekşi maya, su ve unu derin bir kapta homojen bir şekilde karıştırın,
- Üzerini streç filmle örtüp 30 dk kadar dinlendirin,
- Tuzunu ekleyip homojen hale gelene kadar yoğurun,
- Hamuru unladığınız tezgaha alıp 3-4 dk. kadar alttan alıp üste koyarak ve gerektiğinde unlayarak yoğurun,
- Hamuru kaba geri koyup streç filmle örtün ve 1 saat dinlendirin,
- Üzerini açıp kaptan çıkarmadan alttan alıp üste koyarak 10-15 kez katlayın,
- Aynı katlama işlemini birer saat arayla iki kez daha yapın,
- Karışımı yağladığınız 24 cm'lik baton kek kalıbına alıp kullanacaksanız üzerine kabuksuz ay çekirdeği serpin,
- Üzerini örtüp buzdolabına kaldırın ve 12-24 saat dinlendirin,
- Buzdolabından alıp oda sıcaklığında 2 saat dinlendirin,
- Fırını 210 dereceye ısıtın,
- Fırının ısısını 180 dereceye düşürüp ekmeği fırına verin ve üzeri kızarana kadar pişirin,
- Fırından alıp kalıptan çıkarın ve altı da hava alacak şekilde bir ızgaranın üzerinde soğumaya bırakın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Ekşi Mayalı Siyez Ekmeği Tarifi ilk olarak 17/11/2020 tarihinde yayınlandı ve 17/11/2020 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
23 Ocak 2021 10:10
23 Kasım 2020 12:48