El Açması Peynirli Börek Tarifi
Bana el açması börek mi hazır yufkayla yapılan börek mi? diye sorsanız hemen el açması diye atlamam, böreğine bağlı derim. El yapımı şeyler genellikle daha lezzetlidir her zaman; ama söz konusu börek olunca durum değişebiliyor. Özellikle yufkalar kalın açıldıysa, börek hamur hamur oluyor ve hazır yufkadan yapılmış böreklerin gerisine düşüyor. Ben böreği bol harçlı severim. Bu böreği de bu zevkim çerçevesinde şekillendirdim. Hamur bezelerini küçük tuttum ki yufkalarım da küçük olsun. Yufkalar küçük olunca rulolar da ince oldu. Rulolar ince olunca malzemesi bol, hamuru az oldu, tam da istediğim gibi. Bezeleri küçük tutmamım bir başka sebebi de açmasını kolaylaştırmak. Açmak için oklava kullanmanız şart değil, merdane ile de açabilirsiniz. Oklavadan biraz daha uzun sürer yalnızca açması.
Açmak İçin Nişasta Değil Un Kullanın
Açmak için özellikle nişasta değil un kullandım. Nişasta ile açılan hamur sert oluyor. Hani el açması böreğin gevrek olanı, kabuğu gevreklikten kırılanı makbuldür ya; nişasta ile açılan böreğin kabuğu da kırılır ama gevrek olduğu için değil, sert olduğu için. Öte yandan börek unla açıldığında sert değil gerçekten gevrek olur. Baklava hamurunda ise baklava piştikten sonra şerbetin içinde çok yumuşamayıp hamur hamur olmaması için nişastanın verdiği o sertliğe ihtiyacı vardır. Bu nedenle baklava hamurunda nişasta daha iyi sonuç verir.
Baklava Hamurunun Aynısı
Baklava demişken, hamuru baklava tarifimdeki hamurun aynısı. Sadece tuz miktarını artırdım. Yine baklava demişken tarifteki katlama aşamalarını anlayamadıysanız cevizli kolay baklava videosunu izleyin mutlaka. Birinde hamur dikdörtgen diğerinde yuvarlak olsa da katlama biçimi aynı. Yuvarlak olanı aklınızda canlandırabilirsiniz sanıyorum.
Üzerine Yumurta Sürmeyin
Böreğin üzerine özellikle yumurta sarısı sürmedim. El açması börek hazır yufkayla yapılan böreklere göre daha uzun sürede pişer. Yumurta sarısı kısa sürede kızardığı için böreğin pişme süresi yumurtanın gereğinden fazla kızarmasına, hatta ısı da fazla gelirse börek pişmeden yanmasına neden olur. Onun yerine yoğurt+yağdan oluşan, kızarması daha uzun süren bir karışım hazırladım. Eğer mutfak tecrübenize güveniyorsanız, böreğin üzeri kızarır kızarmaz fırından almamam gerektiğini biliyorum, kokusundan, dokusundan pişip pişmediğini anlarım diyorsanız yumurta sarısı da kullanabilirsiniz. Bu tarifi, "ben kim, el açması börek yapmak kim?" diyenler de börek açabilsinler diye paylaşıyorum. O yüzden merdaneyle de açılabiliyor, o yüzden bir de iç harcı için ayrıca uğraşılmıyor, en kolay iç harç kullanılıyor.
Peynir Yerine Ne Kullanabilirim
Böreği peynirli yapmak zorunda değilsiniz yani, istediğiniz iç harcını kullanabilirsiniz; ama sizin için baştan tarif yazmamı beklemeyin lütfen. Her zaman kullandığınız bir harç varsa onu kullanabilirsiniz. Böyle bir tarifiniz yoksa; patatesli mi yapmak istiyorsunuz örneğin, arama kısmına "patatesli börek" yazın çıkan böreklerden size uygun birini seçip ondaki iç harç tarifini kullanın. İnternetin nimetlerinden faydalanın. Oturduğunuz yerden insanların sizin için, size özel şeyler yapmasını beklemeyin, internet o şekilde çalışmaz.
Sorular...
Ücreti mukabilinde hizmet ve ürün satılan internet sitelerinde parasını verdikten sonra istediğiniz hizmeti, istediğiniz ürünü satın alabilir, kendi kafanızdaki tasarımları yaptırabilirsiniz. En basit şekliyle anlatayım, yemek siparişi veriyorsunuz mesela, not bölümüne "acısı az olsun" yazarsanız size az acılı yemek getirirler. Ama içerik/bilgi paylaşımı yapılan bloglar ve sitelerde durum çok farklıdır. Ortaya bir yazı, bir video, bir fotoğraf konur ve kullanıcıya sunulur. Eğer belirtilmediyse merak edip "fotoğrafı nerede çektiniz?" diye sorabilirsiniz mesela ama "biraz daha sağ tarafı da çeksene benim için, merak ettim" demek "benimki acısız olsun" demekle aynı şeydir; ama hizmet ya da ürün satın almadığınız birinden böyle bir istekte bulunmak medeni bir davranış değildir. Çok mu merak ettiniz oranın biraz daha sağ tarafını; sadece 2 saniye içinde sağını, solunu, altını, üstünü, her yerini görebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken şey Google'ı açıp yerin adını yazmak ve görsellerde aratmaktır. Bir bilgiye "Ahmet'e sorayım da benim için aynı yere bir daha gitsin, biraz da sağ tarafın fotoğrafını çeksin" diyerek ulaşılmaz internette. Son dönemde Youtube kanalımda çok sık aldığım soruların başında Azeri izleyicilerden gelen "irmik, nişasta, vs. Azerice ne demek?" geliyor. Benim Azerice bilme ihtimalimin düşüklüğünü geçtim, bana soruyu yazana kadar iki kere online bir sözlük açıp oradan anlamına bakabilir, benim cevap yazıp yazmayacağım ya da ne zaman yazacağımın belirsiz olması da cabası. Eğer cevap alıp almamak çok önemli değilse soruyu neden soruyor, eğer önemliyse işini neden şansa bırakıyor? Bu soruların cevabını çok merak ediyorum ben mesela, ama sorunca azarı yiyen ben oluyorum yine.
En sık başıma gelen bir başka şey de şu mesela (daha önce yazdıysam kusura bakmayın lütfen):
- Bunu patatesli de yapabilir miyim?
-Evet yapabilirsin.
-Peki nasıl yapçam?
Börek için yukarıda bahsettiğim yöntem kullanılabilir, onun basit bir yolu var ama bazen öyle tarifler için bu talebi alıyorum ki, tarifi baştan yapmam lazım. İlk zamanlarda bu soru geldiğinde zannediyordum ki mutfak bilgi ve becerisi yerinde birisi tarife yeni bir soluk getirecek, farklı bir şeyler deneyecek, tadı nasıl olur diye benim de fikrimi alıyor. Sonradan anladım kendilerine özel tarif istemenin yolunu yaptıklarını. O yüzden artık daha ilk cevapta belirtiyorum denemeden tarif veremeyeceğimi. Bana dese ki bir ara da patatesli börek tarifi verir misiniz? hiç ikiletmem, geç olur belki ama mutlaka yapar paylaşırım ama oturduğum yerden tarif yazamam ben.
Bu tür yorumlardan öğrendiğim bir başka şey de bu tip sorular soran insanların yorum kısmını Whatsapp gibi kullanmayı sevdikleri. On tane sorusu varsa mesela, onunu da ayrı ayrı soruyor. Tarif Küpünde akış kısmını düzenli takip ediyorsanız denk gelmişsinizdir mutlaka. Bazılarıyla tek bir tarif için sabahtan akşama kadar yorumlaştığım oluyor. Soğanın cinsinden başlıyoruz mesela, peki şimdi salçayı sağ elimle mi, sol elimle mi koyayımdan devam edip en son tarifin tuzunu da birlikte ekleyip bitiriyoruz tarifi.
Yorum cevaplamaktan şikayetim yok, çok seviyorum aksine. Benimki psikoloji/sosyoloji boyutunda bir merak aslında aynı yukarıda yazdıklarım gibi. Bazı insanlardaki bu herkes ben ne istersem yapar, herkesten her şeyi isteyebilirim öz güveni nereden geliyor? Öte yandan bazı insanlar çok önemli bir şey sorarken bile niye cümleye "kusura bakmayın rahatsız ediyorum ama" ya da "çok saçma bir soruysa kusura bakmayın" diye başlama gereği duyuyor? Bunları merak ediyorum ben.
Bunları yazınca kırk yılın başında bir kere üst üste soru soranlar üzerine alınıyor, size sormaya da çekiniyorum diyorlar. Vallahi sizin için söylemiyorum. Siz eğer daha ilk ya da ikinci soruyu sorarken bile rahatsız ederim diye tedirgin oluyorsanız, bu yazdıklarımın muhattabı asla değilsinizdir zaten, rahat olun. Bu yazdıklarımın muhattapları bu yazıyı okumuyordur zaten, zira sordukları soruları da tarifi okusalar sormazlar ama Allahtan verdiğim cevapları okuyorlar, düşündüm de bazen onu da okumuyorlar aynı şeyi iki üç kere anlatıyorum. Bazen videolarda anlattığım şeyleri de soruyorlar, demek ki dinlemiyorlar da. Bazı insanlarla iletişim kurmak gerçekten çok zor.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
Hamuru için;
- 1 yumurta + 1 yumurta sarısı,
- 1 su bardağı oda sıcaklığında su,
- 1/2 su bardağı sıvı yağ,
- 2 yemek kaşığı sirke,
- 1 çay kaşığı kabartma tozu,
- 2 çay kaşığı tuz,
- 3,5-4 su bardağı un,
- Açmak için ekstra un.
İçi için;
- 500 g yağsız beyaz peynir veya lor peyniri,
- Yarım demet maydanoz,
- Sıvı yağ.
Üzeri için;
- 1 yemek kaşığı koyu kıvamlı yoğurt,
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağ,
- 1 çay kaşığı toz şeker.
Hazırlanışı
- Hamur için derin bir kapta yumurta, yumurta sarısı, su, sıvı yağ, sirke, tuz ve kabartma tozunu karıştırın,
- Unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun,
- Top yapıp üzerini örtün ve 15 dk. dinlendirin,
- Hamuru tekrar yoğurup mandalinadan küçük cevizden büyük bezeler koparın (17 adet civarı) ve un serptiğiniz bir tepsiye dizip üzerlerini nemli bir bezle örterek 10 dk dinlendirin,
- Bu sırada maydanozu kıyıp ezdiğiniz peynirle karıştırın,
- 36 cm'lik bir tepsinin dibini yağlayın,
- Bezelerdan birini unladığınız tezgah veya masaya alıp üzerine de un serpin,
- Oklava veya merdane ile ortadan kenarlara doğru bastırarak ve sık sık alt üst ederek açabildiğiniz kadar ince açın,
- Açtığınız yufkayı silkeleyip üzerindeki fazla undan arındırın,
- Üzerine yumurta fırçası yardımıyla yağ damlatıp yine fırçayla her yanını yağlayın,
- Yufkanın tam ortasına boydan boya peynirli harç koyun,
- Yufkayı üzerine katlayıp üzerini yine yağlayın,
- Peynirli harcın olduğu taraftan rulo şeklinde sarıp yağladığınız tepsiye rulo şeklinde yerleştirin,
- Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp tepsiye yerleştirin,
- Küçük bir kasede yoğurt, sıvı yağ ve şekeri çırpıp böreğin üzerine sürün,
- 180 derecede önceden ısıtılmış fırına verip pembeleşmeye başlayana kadar pişirin ve ısıyı 160 dereceye düşürün,
- Üzeri iyice kızarana kadar pişirmeye devam edin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
El Açması Peynirli Börek Tarifi ilk olarak 08/11/2016 tarihinde yayınlandı ve 04/10/2021 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
07 Nisan 2020 16:06
01 Nisan 2020 20:46
14 Şubat 2020 19:23
05 Nisan 2018 09:41
22 Ocak 2018 18:58