Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?
Ben eskiden sirke sevmezdim. Hatta kokusuna bile tahammül edemezdim. Salataya konduğu zaman o salatayı yiyemezdim. Eskiden dediğime bakmayın, çok eskiden değil bu. Bahsettiğim sadece birkaç yıl öncesi, yani ev yapımı sirkeyi keşfetmemden öncesi. Birgün sirkeyle ilgili bir yazıya rastladım. Bir yandan sirkenin faydalarını anlatırken bir yandan da marketlerden aldığımız sirkelerin aslında hiçbir besleyici özelliği olmadığından bahsediyordu. Şimdi arasam bulamam o yazıyı ama beni sirke kullanmaya ve hatta evde sirke yapmaya ikna etmeye yetmişti.
Doğal olarak hemen internette evde sirke yapımı araştırmalarına giriştim. Ne yalan söyleyeyim çok açık bir anlatıma sahip bir reçete bulamadım. Ayrıntısına girmeden yuvarlak laflarla geçiştirilmiş tarifler hep. Tarifi okuyorum aydınlanmam gerekirken kafamda bir sürü soru beliriyor. Biraz hevesim de kaçtı açıkçası.
Ama nasılsa çok pahalı bir hammaddesi yok, bir kere deneyeyim, başaramazsam en kötü atarım dedim ve işe koyuldum. Hazırlama aşaması çok kolaydı, hiçbir sıkıntı yaşamadım. Asıl canımı sıkan sirkelendirme aşaması oldu. Hiçbir tecrübem olmadığı için elmaların aldığı şekillerden doğru yolda olup olmadığımı anlamam mümkün değildi. Hiçbir yerde de buna ilişkin bilgi verilmemişti. Yine baştaki düşüncemi tekrar ettim kendi kendime "olmazsa en fazla atarım".
Şimdi size başımdan geçenleri anlatacağım aşama aşama. Öncelikle bidona koyduğunuz elmaların bir kısmı suyun kaldırma kuvvetine bağlı olarak suyun üzerine çıkıyor. Suyun üzerine çıkan elmalar havayla temas ettikleri için zamanla renk değiştirip yumuşamaya başlıyorlar. Her gün devir daim ettiğiniz için yumuşayan elmalar suyun içine girdikçe suyun rengini bulandırıyor.
Bu aşamada bidonun etrafında minik sinekler uçuşmaya başlıyor. Elmalar suyun dibine çöküyor ve sonrasında suyun üzerini şeffaf bir tabaka (sirke anası) kaplıyor. Etrafına ekşi bir koku yaymaya başlıyor ve bu koku gittikçe keskinleşiyor ve sirke anası kalınlaşıyor. Bu aşamaya yaklaşık 45 günde geliniyor ama sirkenin iyice olgunlaşması için bu şekilde 1-2 hafta daha bekletebilirsiniz. Suyun bir kısmını elmalar çektiği, bir kısmı da buharlaştığı için ilk koyduğunuz suyun neredeyse yarısı kadar sirke elde ediliyor.
Sirke yapımı esnasında oluşan sirke anasını bir sonraki sirkenize ekleyerek maya olarak kullanabilirsiniz. Sirke yapımıyla ve sirke yapımı sırasında yaşayabileceğiniz problemlere ve çözümlere ilişkin ayrıntılı bilgiye üzüm sirkesi tarifinden ulaşabilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 9-10 adet elma,
- 2 lt su,
- 2 yemek kaşığı bal (veya şeker),
- 1 tatlı kaşığı tuz.
Hazırlanışı
- Elmaları küçük küçük doğrayıp geniş ağızlı bir kaba alın,
- Üzerlerini geçecek kadar su ekleyin,
- Balı da ekleyip karıştırın,
- Üzerine bir tülbent örtüp bir iple bağlayın,
- Güneş görmeyen serin bir ortama kaldırın,
- İlk bir hafta her gün, sonrasında haftada birkaç kez karıştırarak 15-20 gün kadar bekletin,
- Elmalar tamamen dibe çöktükten sonra tülbenti alıp kapağını sıkmadan kapatın ve hiç dokunmadan sirke anası oluşana kadar bekletin,
- Sirke anası oluştuktan sonra ne zaman süzeceğinize istediğiniz keskinliğe gelip gelmediğine göre karar verebilirsiniz,
- Tülbentle süzüp bir cam şişeye alın,
- İçine tuzu ekleyip karıştırın.
Afiyet olsun...
Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? ilk olarak 31/01/2013 tarihinde yayınlandı ve 12/07/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
03 Nisan 2020 12:09
03 Nisan 2020 12:29
16 Mayıs 2020 11:10
23 Şubat 2020 18:27
26 Eylül 2017 20:35