En Kolay Ekmek Tarifi
Son günlerdeki Corona gündeminden dolayı evde ekmek yapımına rağbet arttı. Son dönemde ekşi maya macerasına başlamış olduğum için baget ekmekten tam buğday unlu ekmeğe kadar ekşi maya ile yapılabilecek neredeyse her ekmek türünün tarifini bulmak mümkün tariflerim arasında. Hazır maya ile yapılabilecek çavdarlı ekmek ve Japon tangzhong ekmeği gibi farklı ekmek tariflerim olsa da daha önce hiç ekmek yapmamış, ilk defa ekmek yapacak birinin kolayca anlayıp yapabileceği kolay bir ekmek tarifim yoktu. Bundan daha iyi bir zamanlama da olmazdı sanıyorum. Tarif bu kadar temel olunca vereceğim püf noktaları da çok temel olacak.
Ekmek Mayası Çeşitleri
Markette şu an bulabileceğiniz dört çeşit maya vardır; aktif kuru maya, instant maya, yaş maya ve ekşi maya. Hazır satılan ekşi mayaları alıp denemedim. Nasıl hazır hale getirilmiş bilmiyorum. O yüzden o konuda bir şey yazmayacağım. Diğerlerini şöyle bir açıklayayım;
Aktif Kuru Maya: Marketlerin pasta malzemeleri bölümünde kabartma tozu, vanilya ve maya reyonunda satılır. Oda sıcaklığında saklanır. Toz formdadır. Ilık su ve tercihen şeker ile karıştırılıp bir süre bekletilip köpürdüğü görüldükten sonra kullanılabilir hale gelir.
Instant Maya: Marketlerin pasta malzemeleri bölümünde kabartma tozu, vanilya ve maya reyonunda satılır. Oda sıcaklığında saklanır. Toz formdadır. Görüntü olarak aktif kuru mayanın aynısıdır. Aktif kuru maya gibi önden suyla karıştırılıp bekletilmesine gerek yoktur. Doğrudan una eklenerek kullanılabilir. Ama deneyimlediğim kadarıyla bekletilmesine gerek kalmasa da suyla karıştırılarak kullanıldığında daha iyi sonuç verir.
Yaş Maya: Marketlerin buzdolabı reyonlarında satılır. Buzdolabında saklanır. Küp şeklinde, çok sert hamur kıvamındadır. Ilık suyla karıştırılarak bekletmeye gerek olmadan kullanılır.
Bu mayalar uygun dönüşüm formülü kullanılarak birbirleri yerine kullanılabilir. Dönüşüm formüllerine ve mayalı hamurla ilgili ayrıntılı püf noktalarına mayalı hamurun püf noktalarını anlattığım yazıdan ulaşabilirsiniz.
Ekmek yapımında un-su miktarı
Hamur işlerinde ve doğal olarak ekmekte de kullanmanız gereken un-su miktarı kullandığınız una göre değişebilir. O yüzden tariflerde yazan un miktarını tek seferde eklemek yerine unu azar azar, hamurun kıvamını kontrol ederek, hamurun ihtiyaç duyduğu kadar (tarifte belirtilen kıvama gelene kadar) ekleyin.
Ekmeğin Kıvamı
Ekmeği denemeden önce nasıl bir ekmek elde edeceğinizi de anlatayım biraz. Bu ekmeği tanımlamam istense düğün ekmeği ya da kasaba ekmeği diyebilirim. Her yerde aynı olmayabilir ama bizim oralarda düğün yemeklerinde verilen yuvarlak, yumuşak bir ekmek vardır. Kıvam olarak da lezzet olarak da aynı onun gibi oluyor. Bu ekmek aynı zamanda küçük bir kasaba ya da ilçedeki tek ekmek fırınına gittiğinizde bulabileceğiniz o yuvarlak ekmektir. Fırından çıktığında kabuğu çıtır mı çıtır oluyor. İçi elbette ki pamuk gibi. Ilık, yemesi en güzel hali de çıtırlığını koruyor. Ama tamamen soğuyunca, özellikle de ertesi gün hem dışı hem de içi yumuşacık oluyor.
Adım Adım Videolu Ekmek Tarifi
En kolay ekmek tarifinin adım adım videolu anlatımını Tarif Küpü uygulamasının hikayeler bölümünden görebilirsiniz. Tarif Küpü uygulamasını hala indirmediyseniz Tarif Küpü Uygulaması linkine tıklayarak indirebilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Videolu En Kolay Ekmek Tarifi
Malzemeler
- 2-2,5 su bardağı beyaz un,
- 1 su bardağı ılık su,
- 1 tatlı kaşığı instant maya,
- 1 tatlı kaşığı şeker,
- 1 çay kaşığı tuz.
Hazırlanışı
- Derin bir kasede su, maya ve şekeri karıştırın,
- Unu azar azar ekleyerek karıştırmaya başlayın,
- Unun neredeyse yarısını ekledikten sonra unla birlikte tuzu ekleyip yoğurun,
- Kalan unu da azar azar, hamurun kıvamını kontrol ederek ekleyip oldukça yumuşak, ele yapışan bir hamur elde edene kadar yoğurun,
- Hamuru toparlayıp üzerini örtün ve 30 dk. dinlendirin,
- Hamuru alttan alıp üste koyarak tekrar yoğurun, üzerini örtüp 15 dk. daha dinlendirin,
- Hamuru tekrar yoğurduktan sonra unladığınız tezgaha alıp yuvarlak şekil verin ve mısır unu serptiğiniz fırın tepsisine yerleştirin,
- Üzerini bir bezle örtüp 30 dk. daha dinlendirin,
- Fırını 210 dereceye ısıtıp içine fırına girmeye uygun bir kasede bir kase su yerleştirin,
- Ekmeğin üzerine bir fırça yardımıyla su sürün,
- Tepsiyi fırına verip ısıyı 190 dereceye düşürün ve ekmek kızarana kadar pişirin,
- Fırından çıkarıp tamamen soğuyana kadar bekletin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
En Kolay Ekmek Tarifi ilk olarak 23/03/2020 tarihinde yayınlandı ve 25/07/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
12 Nisan 2020 15:35
08 Nisan 2020 23:10
08 Nisan 2020 19:55
07 Nisan 2020 13:46
05 Nisan 2020 17:04
05 Nisan 2020 13:51
04 Nisan 2020 23:32
05 Nisan 2020 09:26
03 Nisan 2020 22:06
02 Nisan 2020 23:05
02 Nisan 2020 15:14
02 Nisan 2020 03:39
02 Nisan 2020 02:50
31 Mart 2020 15:06