Etli Fajita Tarifi
Eveet hafta sonu geldi çattı sonunda. Bayram tatili yorgunluğunu atmak için birçok insan bunu bekliyordu hafta başından beri eminim. Tatiller yapıldı, bitti. Şimdi evlerimizin sıcaklığının tadını çıkarma vakti. Evde ailecek keyifle yapılabilecek aktivitelerin başında ne gelir bir Türk için? Tabii ki mangal. Mangalda yapılan klasik et ve tavuk tariflerinizden sıkıldıysanız çareniz bende o zaman.
Ramazan ayı boyunca dünya mutfağından uzak kalmıştık. Şimdi tam vaktidir sizi yeni bir lezzetle tanıştırmanın. Birçoğunuz dışarıda elbette tadına bakmıştır fajitanın. Benim niyetim fajitayı sizin mutfaklarınıza taşımak.
Öncelikle hakkında biraz genel bilgi vereyim isterseniz. Fajita, genel olarak bilinenin ya da birçok restoranda iddia edilenin aksine bir Meksika yemeği değil bir Tex-Mex yemeğidir. Peki nedir bu Tex-Mex denen şey? Texas ve Meksika kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Amerika ve Meksika sınırında yer alan Teksas ve Arizona eyaletlerinde yaşayan Meksikalılar tarafından yapılan yemeklere verilen addır kabaca. Yani eğer Fajita yeme umuduyla Meksikaya giderseniz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
Rahmetli Arman Kırım'ın söylediğine göre Tex-Mex kelimesi ilk defa Başkan Kennedy tarafından Meksika izleri taşıyan şeyler için kullanılmaya başlanmış. İlk Fajita ise 1973 yılında Houston'da Ninfa's adlı bir restoranda denenmiş. Fajita İspanyolca'da şerit anlamına geliyormuş. Kömürde pişirilen bifteklerin şerit şeklinde kesilmesiyle yapılan bu yemeğe bu nedenle Fajita adı verilmiş.
Eskiden orijinal hazırlama biçimine uyup ızgarada pişen et dilimlenerek servis edilirken zamanla şerit halinde doğranan et ızgarada ya da tavada pişirilerek hazırlanmaya başladı. Ben de bu rüzgara uyup son zamanlarda aynı şekilde hazırlamaya başladım. Etler kesinlikle daha yumuşak oluyor.
Eğer tam bir fajita hastasıysanız ve ben her şeyi usulünce yapmak isterim diyorsanız derhal bir dökme demir fajita tabağı edinin. Bu tabak sayesinde daha şık bir sunum ve yemeğin sonuna kadar sıcak kalacak bir servis elde edeceksiniz. Fajitanızı yanında domates sosu, acı biber sosu, guacamole veya ekşi krema ile servis edebilirsiniz.
Ekşi krema yerine süzme yoğurt da kullanabilirsiniz. Pratik şekilde bir ekşi krema muadili elde etmek içinse eşit miktarlarda krema ve süzme yoğurdu karıştırıp içine 1-2 damla limon suyu sıkmanız yeterli olacaktır.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 500 g dana biftek (ince uzun doğranmış),
- 1 adet orta boy soğan,
- 2 adet dolmalık biber,
- 2 adet kırmızı biber,
- Zeytinyağ,
- Tuz.
Marinasyon için;
- 2 yemek kaşığı limon suyu,
- 3 diş sarımsak,
- 1 adet rendelenmiş soğan,
- 1/4 su bardağı esmer şeker,
- 1/3 su bardağı zeytinyağ,
- 1 çay kaşığı pul biber,
- 1 çay kaşığı kimyon,
- 1 çay kaşığı kekik,
- 1-2 tatlı kaşığı tuz.
Hazırlanışı
- Tüm marinasyon malzemesini derin bir kabın içinde karıştırın,
- Etleri içine bırakıp üzerini streç filmle kapatın ve dolaba kaldırın,
- En az 8, en fazla 24 saat bekletin,
- Sostan çıkardığınız etleri ister ızgarada, isterseniz az zeytinyağı kızdırdığınız tavada arkalı önlü kızartın,
- Soğan ve biberleri jülyen doğrayıp istediğiniz miktar tuz ekleyerek az zeytinyağında soteleyin,
- Etleri sebzelere ekleyip karıştırın,
- Tortilla, ekşi krema ve misket limonu eşliğinde servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Etli Fajita Tarifi ilk olarak 09/09/2011 tarihinde yayınlandı ve 14/07/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
15 Mayıs 2022 21:01