Ev Yapımı Ketçap Tarifi
Uzun süredir yapmayı planladığım ketçabı nihayet geçtiğimiz hafta sonu yaptım. Kendim için en ideal lezzeti yakalamak için birkaç deneme yapmayı göze almıştım açıkçası. Ama şansım mı yaver gitti yoksa elim damak zevkimi tam olarak anladı mı artık bilmiyorum ama ilk atışta hedefi vurdum. Çok hoş aromalı, uygun kıvamda harika bir ketçap elde ettim.
Yaz domatesleri bitmeden siz de birkaç şişe yapıp atın kenara derim. İlk denemem olduğu için az miktarda hazırladım ben. Ama bir posta daha yapacağım fırsat bulabilirsem. Zaten muhtemelen bu lezzetli ketçaba alıştıktan sonra hazır ketçaplara burun kıvırmaya başlayacağız.
Ketçap için domates seçerken bulabildiğim en kırmızı ve etli domatesleri seçmeye çalıştım. Çok istediğim gibi bir domates bulmam mümkün olmadı ne yazık ki ama içime sinmeyen domatesle bile gayet lezzetli oldu. Söbü Çanakkale domatesleri ketçap için uygun olacaktır bulabilirseniz. Ama muhtemelen benim domateslerimden daha etli olduğu için kaynama süresi değişecektir. Lütfen kaynama süresini kendi domatesinizin sululuk oranına göre ayarlayın. Eğer domatesinin çok suluysa 1 saatten daha uzun süre de kaynatmak zorunda kalabilirsiniz örneğin.
Sirke olarak ben üzüm sirkesi kullandım. Ama dilediğiniz sirkeyi kullanabilirsiniz. Bu nedenle tarifte özellikle belirtmedim ne sirkesi olduğunu. Kerevizin özellikle saplarını kullandım aroması daha yoğun hissedildiği için. Merak etmeyin ketçap kereviz kokmuyor, içinde kereviz olduğunun anlaşılması imkansız. Sadece aromasını dengeliyor. Aroma amaçlı eklediğim kereviz, sarımsak ve kerevizi içinde kaynatıp blenderdan geçirmeden içinden çıkardım ketçabın rengini açmaması için. Blenderdan geçirerek bu sebzelerin daha yoğun bir şekilde hissedilmesini de sağlayabilirsiniz dilerseniz. Ama bu şekilde ketçabın rengi turuncuya yakın bir kırmızı olacaktır.
Nişastayı ekledikten sonra ketçabı ikiye ayırıp yarısına acı biber ekledim. Böylece aynı anda hem acılı hem de acısız ketçap yapmış oldum. Siz de bu şekilde deneyebilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 4 kg kırmızı etli domates,
- 1 baş soğan,
- 3 iri diş sarımsak,
- 4 adet yapraksız kereviz sapı,
- 1/2 çay bardağı şeker,
- 1/2 çay bardağı sirke,
- 4 yemek kaşığı nişasta,
- 3 silme tatlı kaşığı tuz,
- Acılı istiyorsanız 3-4 adet acı sivri biber.
Hazırlanışı
- Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin veya blenderdan geçirin,
- Soğanı dörde bölün, sarımsakları iri iri doğrayın,
- Kereviz saplarını ikiye kesin,
- Rendelenmiş domatesi derin bir tencereye koyup içine soğan, sarımsak, kereviz sapları ve acılı istiyorsanız doğradığınız biberleri ekleyin ve ateşe alın,
- Orta hararetli ateşte üzeri açık biçimde arada karıştırarak 1,5-2 saat (miktarı dörtte bir azalana kadar) kaynatın,
- İnce bir süzgeçten süzgecin üzerinde sadece soğan, sarımsak, kereviz sapı ve domatesin çekirdekleri kalacak şekilde bir kaşığın sırtıyla bastırarak geçirin,
- Pürüzsüz kıvamdaki domatesi daha küçük bir tencereye alın,
- Bir kaseye sirke, nişasta ve süzdüğünüz domatesten 1 kepçe alıp nişasta iyice ezilip topakları gidene kadar karıştırın,
- Bu karışımı tencereye ekleyip hızlıca karıştırın,
- Tencereyi ocağa alın ve kısık ateşte sık sık karıştırarak koyulaşana kadar pişirin,
- Tuzunu ve şekerini ekleyip karıştırarak 5 dk. daha kaynatın,
- En son tadını kontrol edip gerek duyarsanız tuz, şeker veya sirke ekleyerek lezzetini damak zevkinize göre ayarlayın,
- Bu eklemeyi yaptıktan sonra ketçabınızı birkaç dakika daha kaynatmayı ihmal etmeyin,
- Ketçabı cam kavanozlara paylaştırıp kapaklarını sıkıca kapatın,
- Kavanozları tamamı suyun içinde kalacak şekilde sıcak su dolu bir düdüklü tencereye yerleştirin,
- Kapağını kapatıp buhar çıkışı sağlandıktan sonra 3-5 dk. kaynatın,
- Tencereden çıkardığınız kavanozları kurulayıp ters çevirerek tezgahın üzerine kapatın,
- 1 gece bu şekilde bekletip ertesi gün güneş görmeyen serin bir dolaba kaldırın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Ev Yapımı Ketçap Tarifi ilk olarak 30/09/2014 tarihinde yayınlandı ve 05/10/2020 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
02 Eylül 2021 13:31