Fava Tarifi
Sevmediğim yiyecekler gerçekten çok nadirdir. Bir elin parmaklarını geçmez hatta saymaya kalksak. O parmaklardan biri de fava işte. Bu arada benim bir yiyeceği sevmemem asla ön yargılara dayanmaz. Çok sefer en iyi yaptığı söylenen kişilerin elinden yerim, kendim evde sevmediğim özelliklerini değiştirerek kendi damak zevkime uydurup denerim vs. Sevmeye çalışırım yani. Birçok yemeği kendim evde yaptıktan sonra sevip yemeye başlamışımdır mesela. Ama bazısında olmayınca olmuyor işte, bakınız fava. Zaten genel olarak bakla ile pek aram yoktur ama zeytinyağlı, kızartma falan derken onu kendimce yenebilir hale getirebiliyorum. Fava benim için olmasa da olur kategorisine giren bir tarif kısacası.
Aynı kulvarda sayılabilecek humusa bayılırım mesela. Yalnız o da çok ekmek yediriyor bana, o yüzden evde çok sık yapmamaya çalışıyorum. Öyle kaşık kaşık yiyemiyorum humusu çünkü. İlla ekmeğin üzerine süreceğim. Öyle olunca da yarım ekmeği bir oturuşta yemem işten bile değil. İnsanın kendini bilip ona göre önlemler alabilmesi güzel bir meziyet tabii.
Neyse efendim fava blogta en çok aranan tariflerden biriydi yıllardır. Ha bugün ha yarın derken sıra ona da geldi çok şükür. Kevserin Mutfağı beklenen fava tarifini iftiharla sunar o zaman.
Kuru baklayı marketlerin baklagil reyonlarında bulabilirsiniz. Pişme süresi kullandığınız tencereye göre değişecektir, benim verdiğim süre benim kullandığım tencere için geçerlidir. Yapabiliyorsanız kendi tecrübelerinize göre ayarlayın süresini. Yapamıyorsanız kullanma kılavuzuna bakın, orada tavsiye edilen pişirme süreleri yazar. Kullanma kılavuzu yoksa elinizde Google'da aratın, bulma ihtimaliniz yüksek.
Tarifte de belirttiğim gibi tencerenin kapağını açtıktan sonra suyunu kontrol edip fazla suyu kaldıysa harlı ateşte kaynatarak suyunu çektirin. Bu aşamada yanından çok ayrılmayın, su tahmin edebileceğinizden çok daha kısa sürede buharlaşabilir ve dibi tutabilir. Blenderdan geçirmek için soğumasını beklemenize gerek yok, tencerenin kapağını açar açmaz yapabilirsiniz işlemi. Favayı dilimledikten sonra fazla bekletmeden servis edin. Bekledikçe kenarı köşesi kurur.
İçinde 1 çay kaşığı şeker koyuyoruz diye şekerli olmaz korkmayın, tüm zeytinyağlılarda şeker kullanılır yemeğin tadını yumuşatmak için. Bu benim uydurduğum bir şey değildir.
Süslemesi tamamen size kalmış, ama zeytinyağ ve dereotu klasik fava süsleme malzemeleridir. Kırmızı biber de benim eklemem oldu, rengi yakıştı, şık oldu.
Fava bir ana yemek ve salatadan ziyade bir mezedir. Hangi yemeğin yanına yapılır şeklindeki soruların muhatabı değildir yani. Bol mezeli balık sofralarında sık sık yer bulur kendine.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 2 su bardağı kuru bakla,
- 1 adet orta boy soğan,
- 1 adet orta boy havuç,
- 2 diş sarımsak,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 1 çay kaşığı şeker,
- 1/2 limonun suyu,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ,
- 3 su bardağı sıcak su,
- Üzeri için zeytinyağı, dereotu, kırmızı biber.
Hazırlanışı
- Bakla, ikiye bölünmüş soğan, bütün havuç, sarımsaklar, su, tuz, şeker ve zeytinyağı düdüklü tencereye alın,
- Kapağını kapatıp buhar çıkışını duyduktan sonra 20 dk. pişirin,
- Kapağını açtıktan sonra dibinde çok su varsa dibinde 2-3 yemek kaşığı kadar su kalana kadar harlı ateşte suyunu çektirin,
- Limon suyunu ekleyip tüm malzemeyi blenderdan geçirin,
- Karışımı ıslattığınız 14*20 ölçülerinde bir kaba boşaltın,
- Ilıdıktan sonra buzdolabına kaldırıp 1 saat dinlendirin,
- Kalıptan çıkarıp istediğiniz boyutlarda dilimleyin,
- Üzerine zeytinyağ gezdirin,
- İnce kıyılmış dereotu ve minik minik doğranmış kırmızı biberle süsleyin.
Afiyet olsun...
Click to see recipe in English
Fava Tarifi ilk olarak 25/03/2016 tarihinde yayınlandı ve 13/02/2024 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
01 Eylül 2020 19:15
03 Ağustos 2020 18:40
17 Mayıs 2020 20:55
25 Şubat 2019 00:13
31 Aralık 2018 13:35