Fırında Kızarmış Tavuk Baget Tarifi
Bir şeyin güzel kızardığını anlatmak için nar gibi kızardı deriz ya, eskiden çok yadırgardım bu lafı. Bunun renginin narla ne alakası var kimin aklına gelmiş bu benzetme acaba diye düşünürdüm. Sonra üzerine biraz kafa yorunca kastedilen şeyin renk değil renk değişimi olduğunu anladım. Yani pişen şey nar rengine dönmüyor, aynı narın olgunlaşma sürecinde olduğu gibi yeşil/sarıdan kırmızıya dönüyor. Buna daha önce uyananlar dalga geçmesin lütfen, kim bilir sizin de ne yanlış bildiğiniz ata sözleri, şarkılar var kim bilir.
Ama aynı mantığı soğanın pembeleşmesi üzerinde kuramadım henüz. Bir tek benim soğanlarım pembeleşmiyor da sararıyorsa orasını bilemeyeceğim tabii! Konuyla ilgili bknz. Soğan Kavurmanın Püf Noktaları
Neyse! Bu kadar genel kültür geyiği yeter, biraz da tarifimize bakalım. Nar gibi kızarmış bir tavuk baget tarifim var bugün. Çok lezzetli bir sosu var, o parmaklar yalanacak haberiniz olsun. Sos için biber salçanız yoksa domates salçası da kullanabilirsiniz, ama biber salçasının verdiği lezzetin bambaşka olduğunu unutmayın. Şeker kullanmamızın amacı karamelize olup tavuğu güzelce kızartması, yoksa tatlı tavuk yiyelim gibi bir şey söz konusu değil, tavuk tatlı da olmuyor zaten. Tuzlu tariflerde şeker kullanırken çok tedirgin oluyorum ve notlar kısmında en az bir paragraf şekerin tarifi tatlı yapmadığını anlatmaya ayırıyorum. Bunu yapmazsam sonra yıllarca "Tatlı mı oluyor?" sorusunu tekrar tekrar yanıtlamak ve devamında ısrarla sorulan sorular neticesinde insanları ikna etmeye çalışmakla uğraşıyorum çünkü.
Türk mutfağı ne yazık ki bir yiyecek ya tatlıdır ya da tuzludur mantığından çıkamadı. Halbuki Osmanlı saray mutfağına bakıldığında et yemeklerinin, pilavların çoğunlukla tatlı kuru meyvelerle piştiği görülür, ki kuru meyveler halkın da çok severek kullandığı yiyecekler o dönemde, pahalı olduğu için halkın ulaşamayacağı bir şey değil, halkın sofralarında da durum aynı yani. Ne ara oluşmuş bu griye yer vermeyen ya siyah ya beyaz alışkanlığı hiçbir fikrim yok. Sizin varsa paylaşın lütfen.
Tavukları sosta bir, bazen iki saat kadar bekletiyorum. Bekledikçe sosun lezzeti tavuğun içine işliyor çünkü. Bekletme süresini yirmi dört saatten fazla tutmamakta fayda var ama elbette. Tarif şöyle bir durum için çok uygun. Çalışıyorsunuz, ertesi gün de akşam yemeğine misafirleriniz var. Bir gece önceden sosa yatırın tavukları, ertesi gün işten gelince atın fırına. O sırada da çorbanızı, pilavınızı yapın, sofrayı kurun. Fırından alıp sıcak sıcak koyuverin misafirlerin önüne.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 6 adet tavuk but,
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 1 çay kaşığı biber salçası,
- 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi,
- 1 tatlı kaşığı toz şeker (tercihen esmer şeker),
- Tuz.
Hazırlanışı
- Derin bir kapta yağ, sirke, şeker, salça ve tuzu karıştırın,
- İçine tavukları ekleyin ve elinizle ovarak butların her yanına bulaşmasını sağlayın,
- Buzdolabına kaldırıp 1 saat dinlendirin,
- Dolaptan çıkarıp yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine dizin,
- 210 derecede önceden ısıtılmış fırına verip 15 dk pişirin ve ısıyı 180 dereceye düşürün,
- Butlar kızarıp suyunu salana kadar pişirin (pişme süresi bagetlerin büyüklüğüne ve fırına göre büyük değişiklik gösterir).
Afiyet olsun...
Fırında Kızarmış Tavuk Baget Tarifi ilk olarak 19/01/2016 tarihinde yayınlandı ve 20/11/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
21 Haziran 2020 20:39
15 Nisan 2020 01:48