Fırında Peynirli Kuşkonmaz
Kuşkonmazla ilk tanıştığımda sadece haşlanıp limon ve sarımsakla lezzetlendirilerek tüketilebileceğine kanaat getirmiştim. Çünkü vizyon ve feraset denince ben! Uzun yıllar da sadece o şekilde tükettim aslına bakarsanız. Kuşkonmazı daha sık ve farklı şekillerde tüketmeye başlamam İspanya'ya taşınmamla oldu. İspanya'da erişebildiğim sebze sayısı az gelince mevcut sebzeleri daha farklı şekillerde tüketmeye başladım.
Bu İspanya'daki sebze azlığı da enteresan bir konu. Sadece bamya, kereviz kökü ve semizotu yok ama sanki Türkiye'deyken her gün farklı bir sebze tüketiyormuşum da burada hiç sebze yokmuş gibi hissediyorum. Kaldı ki bamyayı dondurulmuş olarak, kereviz kökünü de belli yerlerde bulabiliyorum. Özünde sadece semizotu yok. Acaba Türkiye'de her gün semizotu mu yiyorduk biz? Yeşil yapraklı sebzeler içinde en sevdiğimdir semizotu bu arada. Olsa da yesek.
Sebzelerle ilgili bir şey daha var burada. Bir sebzenin bulunabilirliği alınabilir olduğu anlamına gelmiyor. Mesela ıspanak çoğunlukla poşetli şekilde satılıyor ve niyeyse poşette satılan o ıspanak kıymalı ıspanak yemeği gibi yoğun ıspanak içeren yemeklerde iyi sonuç vermiyor. O şekilde pişirdiğimde ıspanak tadı alamıyorum. Yalnızca ıspanaklı köfte gibi ıspanağın destekçi olduğu tariflerde kullanıyorum. O yüzden ıspanak yok hükmünde. Kabak olarak çoğunlukla koyu yeşil kabak var ve tadını hiç sevmiyorum. Açık yeşil kabaklar da genellikle kartlamış şekilde satılıyor. Girit kabağı dolmasına bayılırım mesela ama girit kabakları da çok iri ve kart şekilde satılıyor. Onları da sevmiyorum. O yüzden kabak da yarım var diyelim. Dolmadan söz açılmışken dolmalık biberi de eleyelim. O da hiç yok. Taze fasulye de aynı şekilde kartlamamış olanını bulması zor bir sebze.
Mevsimden bağımsız, istediğim zaman, istediğim kalitede bulabildiğim sebzeleri saysam daha kolay olacak sanırım. Patlıcan, domates, biber, brokoli, karnabahar ve kuşkonmaz. İspanya'daki en saçma seylerden biri yaz kış her yerde taptaze karnabahar bulabilmek. Sen Polonya mısın kardeşim, Ukrayna mısın? Yazın ortasında niye karnabahar yiyorsun?
Lafı uzattım ama bence meramımı anlatabildim. Kuşkonmazı sık tüketmek durumunda kalınca insan yaratıcılığını zorluyor. Fırında peynirli kuşkonmaz aşırı yaratıcı bir tarif olmasa da bugüne kadar denediğim en lezzetli kuşkonmaz yemeklerinden biri. Et, tavuk ve köftenin yanına çok yakıştığı gibi hafif bir öğle yemeği olarak tek başına da yenebiliyor.
Kullandığınız kuşkonmazların köke yakın kısımları da körpeyle ön haşlama yapmanıza gerek yok ama bu kısımları beyazlayacak kadar olgunlaşmış kuşkonmazlar Türk damak zevkine göre ön haşlama istiyor. Yabancılar taze fasulyeyi şöyle bir haşlayıp yerler ve bu kıvama crispy (çıtır) derler. Bizde o kıvam çiğ oluyor. Biz yiyeceğimiz şeyi çiğnemek zorunda kalmamalıyız, yiyecek ağzımızda erimeli. Eğer klasik Türk damak zevkine sahip değilseniz kuşkonmazların yumuşaklığını kendi damak zevkinize göre pişirebilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Videolu Fırında Peynirli Kuşkonmaz
Malzemeler
- 1 bağ kuşkonmaz,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri,
- Tuz.
Hazırlanışı
- Kuşkonmazların kök kısımlarından 1-2 mm'lik bir kısmını kesin,
- Yine kök kısımların kalın bölümünü sebze soyacağı ile soyun,
- Bir tava ya da tencerede iki bardak kadar su kaynatıp biraz tuz ve kuşkonmazları ekleyin ve kuşkonmazlar yarım yumuşayana kadar pişirin,
- Bir fırın tepsisinin dibine zeytinyağını kaşığın sırtıyla yayın,
- Yağın üzerine kuşkonmazları dizip ileri geri hareket ettirerek yağlanmalarını sağlayın,
- 180 derecede önceden ısıtılmış fırında tamamen yumuşayana kadar pişirin,
- Tepsiyi fırından alıp peyniri üzerlerine serpin,
- Tekrar fırına verip peynir istediğiniz miktarda eriyene ya da kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Fırında Peynirli Kuşkonmaz ilk olarak 15/04/2024 tarihinde yayınlandı ve 17/04/2024 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.