Fıstıklı Baklava Tarifi
Ramazan ayı şerbetli tatlıların en çok tüketildiği zaman dilimi sanırım. Oruç tutanların gün boyu düşen şeker seviyeleri akşam üstüne doğru akıllara tatlıları, tatlıların da en şekerlisi olan şerbetli tatlıları düşürüyor. Ben eskiden baklava sevmezdim. Hele hazır baklavalardaki o yapay ve ağır tereyağı aroması (hazır baklavalarda gerçek tereyağı kullanıldığını düşünen naif arkadaşları hayal kırıklığına uğrattığım için özür dilerim) çok rahatsız ederdi beni.
Son aylardan Youtube'un tevsiye mekanizması sağ olsun Türkiye'yi gezip sürekli yemek yiyen yabancı turist videoları bataklığına düştük. Bu tür videoların olmazsa olmazı baklava elbette. Hayatında ilk defa baklava yiyen insanlar baklava yerken o kadar kendinden geçiyor ki baklava sevmeyen insanın canı baklava çekiyor. Benim de öyle oldu. Hal böyle olunca da Türkiye'ye gider gitmez baklavacı baklavacı gezdik. Bu geziler sırasında bir takım gözlemler yapma şansı buldum.
Öncelikle bütün şehirlerde gözle görülür bir baklavacı artışı yaşandığını gözlemledim. Küçücük Kırklareli'nde bile onlarca baklavacı var. İkincisi, baklavacılar eskiden kullandıkları o yoğun tereyağı kokulu yağı kullanmayı bırakmış, baklavalardan tereyağı kokusu değil antep fıstığı kokusu geliyor ki bu muazzam bir şey. Üçüncüsü, ucuz baklavaların içine antep fıstığı değil ceviz tadı gelen yeşil bir şey koyuyorlar. Son olarak ben artık baklava seviyorum. Ama tabii mide yakan sanayi tipi margarin ve glikoz şuruplu bir baklavadan ziyade gerçek tereyağlı ve gerçek şerbetli bir baklavayı tercih ederim açıkçası. Gerçi burada margarinli ve glikoz şuruplusunu da bulmam mümkün değil zaten orası ayrı da işte mertliğe de halel getirmemek için "İçinde ne olduğunu bileceksin aaabi." edebiyatının gölgesine sığınayım ben yine de.
Bu bugüne kadar paylaştığım hazır baklava yufkası ile yapılan ilk baklava tarifi değil. Daha önce cevizli kolay baklava, soğuk baklava tariflerini de paylaşmıştım. Aranızda bu tarifleri deneyenler muhakkak olmuştur. O yüzden eminim hazır baklava yufkası ile hazırladığım baklava tariflerinin baklavacı baklavalarıyla yarışacak çıtırlık ve lezzette olduğunu bilenleriniz de muhakkak vardır.
Fıstıklı baklava tarifi de aynı şekilde çıtır mı çıtır ve parmak yedirtecek kadar lezzetli. Ama tabii bunun da bir takım şartları var. Öncelikle tarife harfi harfine uymanız gerekiyor. Üşenmeyin, erinmeyin, kolaya kaçmaya çalışmayın. İkincisi malzeme kalitesinden ödün vermeyin. Biliyorum malzemeler inanılmaz pahalı ama iyi baklavacıların baklavaları da öyle. Ucuz baklavacıların baklavaları sizin için uygunsa ve baklava konusunda ilk kriteriniz de fiyatı/maliyetiyse evde yapmaya kalkmayın zaten. En ucuz malzemeyi kullansanız bile kesinlikle daha ucuza mal edemezsiniz. O yüzden evde baklava yapmak istiyorsanız motivasyonunuz farklı olmalı. Kendi yaptığınız bir şeyi yemenin keyfi ya da yukarı da bahsettiğim şekilde tereyağı ve şerbetin kalitesi gibi.
Motivasyonunuz kendi yaptığınız şeyi yemenin keyfine varmaksa el açması ev baklavası tarifini de hatırlatmak isterim.
Biraz da fıstıklı baklava yaparken dikkat etmeniz gerekenlerden konuşalım isterseniz. Hatta öncelikle hepinizin aklındaki o malum sorudan başlayalım.
Baklava mı Sıcak Olmalı Şerbet mi?
Şerbetli tatlılarda en çok merak edilen şey baklavanın mı yoksa şerbetin mi ya da her ikisinin birden mi sıcak olması gerektiği. Hangisinin olduğu önemli değil, önemli olan birinin sıcak birinin soğuk olması. İkisi de sıcak olursa baklava hamur olur. İkisi de soğuk olursa baklava şerbetini çekmez. Biri sıcak, biri soğuk olursa tam kıvamında olur. Hangisinin sıcak hangisinin soğuk olduğunun önemi yok dediğim gibi. Ama baklavayı tek seferde yapacaksanız önce şerbeti yaptığınız takdirde baklavayı hazırlayıp pişirene kadar şerbet soğuyacaktır ve baklavanız daha kısa sürede hazır olacaktır.
Eğer baklavayı Ramazan hazırlıkları yazısında bahsettiğim şekilde önceden hazırlayıp birkaç gün sonra şerbetlemek isterseniz de baklava hali hazırda soğuk olacağı için üzerine sıcak şerbet gezdirebilirsiniz.
Ama her iki durumda da sıcak olanın aşırı sıcak olmamasına dikkat edin. Sıcak baklavayı fırından, şerbeti ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika ilk sıcaklarının çıkmasını bekleyin.
Altını çizmek istediğim bir şey de tereyağı. Tereyağını erittikten sonra çok ince delikli bir süzgeçle süzüp köpüğünden ve tortusundan arındırmalısınız. Aksi takdirde baklava pişerken bu tortular yanıp baklavanın üzerinde siyah noktacıklar oluşmasına neden olacak ve muhteşem baklava görüntüsünü bozacaktır.
Afiyetle kalın...
Videolu Fıstıklı Baklava Tarifi
Malzemeler
- 500 g hazır baklava yufkası,
- 1,5 su bardağı çekilmiş antep fıstığı,
- 250 g tereyağı,
Şerbeti için;
- 2,5 su bardağı şeker,
- 2,5 su bardağı su,
- İnce bir dilim limon.
Üzeri için;
- çekilmiş antep fıstığı.
Hazırlanışı
- Şerbeti için su, şeker ve limon dilimini bir tencereye alın,
- Harlı ateşte şeker eriyene kadar karıştırın,
- Şeker eriyip şerbet kaynamaya başlayınca altını ortaya getirip kendi halinde 15 dk. kaynatın ve ateşten alın,
- Ayrı bir sos tenceresinde tereyağını eritin, birkaç dakika bekleyip tortusunu almamaya çalışarak çok ince bir süzgeçle süzün,
- Baklava yufalarının tamamını ortadan ikiye kesin,
- Yufkaların yarısını uygun boyutlu bir fırın kabına aralarına tereyağı sürerek dizin,
- Üzerine antep fıstığını serpin,
- Kalan yufkaları da aynı şekilde aralarına tereyağı sürerek üst üste dizin,
- Baklavayı kare kare dilimleyin,
- Kalan tereyağını üzerine gezdirin,
- Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişirin,
- Baklavanın üzeri kızarınca fırın ısısını sıfırlayıp 10 dk daha fırında tutun ve fırından alın,
- Baklavayı fırından aldıktan sonra ilk sıcağının çıkması için 2-3 dk. bekletin ve soğumuş olan şerbeti kepçe kepçe üzerine gezdirin,
- Baklava şerbetini çektikten sonra üzerine antep fıstığı serpin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Fıstıklı Baklava Tarifi ilk olarak 02/04/2022 tarihinde yayınlandı ve 25/03/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
22 Nisan 2023 16:11
02 Mayıs 2022 18:35