Gül Tatlısı Tarifi
Gül tatlısı tarifini uzun yıllar önce videolu olarak paylaşmıştım. Ama bir türlü fotoğraflayamadım, yazılı tarifini bir türlü paylaşamadım derken en son videoyu kaldırmıştım. Bugün itibariyle yazısını, fotoğrafını, videosunu aynı anda paylaşarak gül tatlısız geçen yılların intikamını alma peşindeyim.
Gül tatlısı adını malumunuz olduğu üzere şeklinden alır. Şekli muazzam görünmesine rağmen yapımı oldukça kolaydır. Tabii bir şartla. Hamurunun uygun kıvamda olması gerekir. Fazla yumuşak hamurda yuvarlakları yerinden alıp üst üste koyarken şekilleri bozulacağı gibi fırına girdikten sonra da yayılıp şekillerini kaybedebilirler. Tam tersi sert bir hamur olursa açılması zor olacağı için yeterince ince açılamayıp kalın olabilirler. Bu sonrasında kurabiyelerin şerbet çekmesini zorlaştırabilir.
Gül tatlısı şekerpare tatlısına oldukça benzer bir hamura sahip. Ama buna rağmen lezzetleri oldukça farklıdır. Gül tatlısına şekerpare ve gazoz tatlısı arasında bir geçiş tatlısı olarak tanımlayabiliriz diye düşünüyorum. Aynı anda hem gevrek hem de yumuşak bir kıvamı var.
Ben şerbetli tatlılara hem lezzet hem de görsel olarak yakıştırdığım için ortasına antep fıstığı koymayı tercih ettim. Gül tatlısının ortasına hiçbir şey koymayabilir, fındık ya da badem de koyabililirsiniz.
Şerbet mi Soğuk Olmalı Tatlı mı Sıcak Olmalı?
Şerbetli tatlılarda en sık aldığım soru bu ve türevleri. Pek çok kişi şerbetli tatlılarda mutlaka "Sıcak şerbeti soğuk tatlıya dökün." ya da "Soğuk şerbeti sıcak tatlıya dökün." şeklinde cümleler görmek ister. benim tariflerimde buna gerek yok aslında. Ben tarifi ara vermeden adım adım takip ettiğinizde şerbeti dökme aşamasında şerbetin de tatlının da olması gereken kıvamda olacağı şekilde yazıyorum. Sizin herhangi bir şeyi düşünmenize, sıcak soğuk kontrolü yapmanıza gerek kalmıyor. Tarifi takip etmeniz yeterli. Aynı şey bu tarif için de geçerli.
Tatlım Şerbetini Çekmedi, Ne Yapmalıyım?
Şerbetli tatlılarda panik yaratan bir başka şey de tatlının şerbeti çekmemesi. Yine bir genelleme yapacağım ve diyeceğim ki pek çok kişi şerbeti döktükten yarım saat sonra bu tatlı şerbeti neden çekmedi diye panik yapmaya başlıyor. Revani bir kenara, şerbetli tatlıların şerbetini çekmesi zaman alır. Yıllardır şerbeti döktükten sonra en az bir gece, tercihen 24 saat bekletilmesini tavsiye ediyorum. Eğer tatlı fırında fazla tutulmuş ve kurutulmuş olursa beklemek de yeterli olmayabilir. Bu durumda da tepsiyi üzeri kapalı şekilde fırında, ya da kısık ateşte ocakta kaynatabilirsiniz. Nasıl yani? diyorsanız ekmek kadayıfı tarifinin videosunu izleyebilirsiniz.
Şerbetli Tatlıyı Nasıl Saklamalıyım?
Şerbetli tatlılarınızın saklama koşuluna ne kadar sürede tüketileceğine göre karar vermelisiniz. Örneğin bayram için yapılan ve birkaç gün içinde bitecek şerbetli tatlısınızı buzdolabına koymanıza gerek yok. Çok yüksek olmayan oda sıcaklığında üç gün oda sıcaklığında bekletebilir ve sertleşme gibi kıvam değişimleri olmadan tatlınızı en lezzetli haliyle yiyebilirsiniz. Eğer ramazan ayında akşamları iftardan iftara yemek için uzun süre saklamak isterseniz yaptığınız günden buzdolabına kaldırmak raf ömrünü uzatacaktır. Şerbetli tatlıları mecbur kalırsanız dondurarak da saklayabilirsiniz ama çözüldüğünde kıvamı mükemmel olmaz.
Afiyetle kalın...
Videolu Gül Tatlısı Tarifi
Malzemeler
- 100 g oda sıcaklığında tereyağı,
- 1 yumurta,
- 2 yemek kaşığı yoğurt,
- 1/4 su bardağı şeker,
- 1/4 su bardağı sıvı yağ,
- 2/3 su bardağı irmik,
- 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
- 2,5-3 su bardağı un.
Şerbeti için;
- 2 su bardağı şeker,
- 2,5 su bardağı su,
- 1 dilim limon.
Hazırlanışı
- Şerbeti için su, şeker ve limon dilimini bir tencereye alıp harlı ateşte şeker eriyene kadar kaynatın,
- Altını kısıp kendi halinde 20 dk. daha kaynatın,
- Limon dilimini şerbetten çıkarıp altını kapatın ve bir kenarda soğumaya bırakın,
- Hiç beklemeden hemen hamurun yapımına başlayın,
- Bunun için tereyağı, yumurta, yoğurt, şeker, sıvı yağ, irmik ve kabartma tozunu bir kasede karıştırın,
- Unu azar azar, hamurun kıvamını kontrol ederek ekleyip yoğurmaya başlayın,
- Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar unu azar azar ekleyip yoğurun,
- Hamuru iki parçaya bölün,
- Parçalardan birini iki parça yağlı kağıdın arasına koyup merdaneyle oldukça ince şekilde açın,
- Yuvarlak bir kurabiye kesici ya da su bardağıyla yuvarlak şekiller çıkarın,
- Dört yuvarlağı yarı yarıya birbirinin üzerine gelecek şekilde yan yana dizin ve dizmeye başladığınız kenardan rulo şeklinde sarın,
- Tam ortadan ikiye kesin,
- Gül şeklindeki kısım yukarı bakacak şekilde fırın tepsisine dizin (yağlamanıza ya da yağlı kağıt sermenize gerek yok),
- Bütün hamuru aynı şekilde hazırlayın,
- Ortalarına birer tane bütün antep fıstığı koyun,
- 190 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin,
- Fırından çıkarıp soğumuş şerbeti üzerine gezdirin,
- Üzerine bir tepsi kapatıp şerbetini çekene kadar (en az bir gece beklemesini tavsiye ederim.) bekletin.
- Ertesi gün üzerlerine gül yaprakları serperek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Gül Tatlısı Tarifi ilk olarak 23/03/2023 tarihinde yayınlandı ve 22/10/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
25 Mart 2023 17:51