Gulaş Tarifi

Gulaş Macar mutfağına ait olarak anılsa da pek çok Avrupa ülkesi mutfağında yer bulur. İlginçtir ki Türk mutfağında da yeri olan ve hatta klasik bir yemekhane yemeği olan bir yemektir. Türk mutfağının içine nasıl olup da bu kadar girebildiği, ismindeki Macar kelimesini korumayı nasıl başardığı benim için merak konusudur.
Gulaş, içerdiği malzemeler ve yapım yöntemi olarak geleneksel Türk yemeklerinden çok farklı değildir. İlk bakışta orman kebabını epey andırır hatta. Gulaşı orman kebabından ayıran üç farklılık vardır. Bunlardan ilki orman kebabının içerdiği bezelye, ikincisi ise gulaşın içermediği salça, üçüncüsü ise gulaşın içerdiği undur. Gulaşa salça eklenmez, rengini toz biberden, kıvamını undan alır.
Gulaşı döküm, çelik veya düdüklü tencerede pişirebilirsiniz. Ama pişme sürelerini tencerenize göre ayarlamayı ihmal etmemelisiniz. Düdüklü tencere kullanacaksanız sadece et pişirme kısmını düdüklü kapağı kapalı şekilde yapıp (etleri tam yumuşatmadan), sebzeleri kapağı açtıktan sonra eklemeniz daha uygun olabilir. Aksi takdirde pişirme süresini biraz geçirmeniz sebzelerin fazla pişmesine, dağılmasına neden olabilir. Sebzelerin dağılmadan pişebilmeleri için kapağını açıp pişip pişmediklerini kontrol edebileceğiniz bir şekilde pişirmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
Et Yemekleri İçin Et Seçimi
En sık aldığım sorulardan biri "Bu tarif için dananın neresini kullanmalıyım?". Dananın neresine ne dendiği hakkında çok bilgi sahibi değilim. Açıkçası bugüne kadar çok ihtiyaç da duymadım. Çünkü etin dananın neresinden kesildiği daha ziyade ızgara et yaparken önem arz eder. Izgara et, mangal kültürü ve abi geçen kasaptan bir nuar kestirmişim üfff muhabbetleriyse bana oldukça uzak. Düz et yemekten hiç keyif almadığım gibi, yarım kilo et alınca içine biraz da patates doğrayıp elde ettiğim yemeğin miktarını artırmaya bakan biriyim. Bunun yanı sıra eğer bir yemek için özel bir et gerekiyorsa kasaplarda o şekilde kesilmiş olarak satılıyor ya da kasaba söylediğinizde sizin için hazırlıyor zaten.
Yani aslında sizin de bunları bilmenize gerek yok. Özel bir ilginiz varsa elbette öğrenebilirsiniz. Google'da çeşit çeşit dana parçaları görselleri mevcut. Ama her et yemeği yapmadan önce et seçmeyi bilmiyorum, eyvah ne yapacağım paniğine kapılmanıza gerek yok. Kasaba gittiğinizde tezgahta gulaşlık kesilmiş etleri muhtemelen görürsünüz. Oldu ki yok, bir kilo gulaşlık et dediğinizde gözünüzün önünde doğrayıp verir.
Zaten tutun ki gulaşlık etin sırttan kesilmesi gerekiyor, siz de bunu öğrendiniz ve kasaba sizin için sırttan gulaşlık doğramasını buyurdunuz. Kasabın eline alıp doğradığı etin sırt olup olmadığını anlayabilecek gözünüz var mı? Yani siz zaten her türlü kasabın size verdiği şeye razı olmak durumundasınız, öyleyse en başından her şeyi ona emanet etmek işleri her iki taraf için de kolaylaştıracaktır.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 1 kg kuşbaşı doğranmış dana eti,
- 1 adet soğan,
- 1 diş sarımsak,
- 1 adet patates,
- 1 adet havuç,
- 1 adet kırmızı biber,
- 5-6 yemek kaşığı zeytinyağ,
- 1 yemek kaşığı un,
- 1 yemek kaşığı kırmızı tatlı toz biber,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- Tuz,
- Oda sıcaklığında su.
Hazırlanışı
- Bir tencereyi ocağa alıp ısıtın,
- Etleri ekleyip sürekli karıştırarak harlı ateşte suyunu salıp çekene kadar pişirin,
- Zeytinyağ, yemeklik doğranmış soğan ve üç dört parçaya böldüğünüz sarımsağı ekleyip karıştırın,
- Kapağını kapatıp orta hararetli ateşte sık sık karıştırarak 15-20 dk. pişirin,
- Unu ekleyip birkaç dakika sürekli karıştırarak kavurun,
- Toz biber ve karabiberi ekleyip karıştırın,
- İri küpler halinde doğradığınız patates, yuvarlak doğradığınız havuç ve uzun ince doğradığınız biberi ekleyip arada karıştırarak 5-10 dk. daha pişirin,
- Üzerini geçecek kadar su ekleyip karıştırın ve kapağını kapatıp kısık ateşte bütün malzemeler yumuşayana ve kıvamı koyulaşana kadar pişirin,
- Tuzunu ekleyip karıştırın ve ateşten alın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Gulaş Tarifi ilk olarak 14/04/2021 tarihinde yayınlandı ve 30/03/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
- Ariana: Güzel oldu eşim beğendi. Yalnızca havuç bir türlü pişmiyordu. 07 Şubat 2024 16:24
- Kevserin Mutfağı: Ellerine sağlık☺️ Havuçları gereğinden biraz büyük doğramış olabilirsin. 07 Şubat 2024 16:41
- goker: 🥖🥘18 Mart 2023 22:50
- Kevserin Mutfağı: Afiyet olsun😊 19 Mart 2023 02:12
- Zekiye: Gulaş "Kulaşı" kelimesinden gelir ve Osmanlı'nın karavana yani asker tayını/yemekhane yemeğidir. Macarcaya da hem yem yemek hem isim burdan girmiştir. Macaristan'ın kapılarına dayanan yeniçeriler yemeği Macaralara da öğretmişlerdir. O yüzyılda henüz domates Avrupa'da yaygın olarak kullanılmadığı için (domates bir Amerika sebzesidir ve Avrupada yemeklere girmesi epey zaman almıştır) yemeği tatlandırmak ve renklendirmek için Anadolu'nun yaygın yöntemi toz biber kullanılır. Yemeğe patatesin ve havucun eklenmesi de sonra olmuştur. Bu iki kök bitki de Avrupa'ya Amerika'dan sonra gelen ve mutfaklara bilahare giren bitkikerdir. Tarifin aslına sadık kaldığınız için çok teşekkür ederiz, ellerinize sağlık. Ayrıca et seçimi konusunda söylediklerinize tamamen katılıyorum 😊🌹🙋🏻♀️ 19 Ocak 2023 21:35
- Kevserin Mutfağı: ❤️ 20 Ocak 2023 13:16
- nafi_oya: coook güzel oldu kokusu tadi nefis☺️👏👏 18 Nisan 2021 22:24
- Kevserin Mutfağı: Ellerine sağlık☺️ 18 Nisan 2021 23:40
- Zümrüt: Merhaba, Salça yok mu? Kırmızılı veren nedir? 16 Nisan 2021 15:38
- Kevserin Mutfağı: Toz biber 16 Nisan 2021 19:30
- gizem008: Kuzu etiyle de güzel olur mu ? 14 Nisan 2021 23:53
- Kevserin Mutfağı: Elbette ama orijinali dana etiyle yapılır. 15 Nisan 2021 12:40
- gizem008: Tamamdır her gün yeni bir tarifinizi deniyorum emekleriniz için çok teşekkürler 🌸 16 Nisan 2021 00:32