Hamsi Kuşu Tarifi
Hamsi kuşu daha geçen yıl paylaşmaya niyetlendiğim ama önce şu tarifi paylaşayım, yaz gelmeden bu da eksik kalmasın derken paylaşmaya bir türlü fırsat bulamadığım bir tarif. Bu sürenin bu kadar uzamasında biraz da çeşidi fazla ve tartışması yapılan bir tarif olmasının da etkisi var.
Daha önce paylaştığım hamsi köftesi tarifinde bu konuya ayrıntılı olarak değinmiştim. Bazı yerlerde hamsi köftesine hamsi kuşu deniyor. Bu konuda en az söz hakkına sahip kişilerden biri bir Trakyalı olarak benim. Ama nihayetinde tarif paylaşımı için bir karar vermem gerekiyordu ve işbu tarifle ben de şeklen kuşa en çok benzeyenin bu olduğunu düşünerek "Bence hamsi kuşu budur." şeklinde bir fikir beyanında bulunuyorum.
Hamsi kuşunun şekli çok estetik ve aynı zamanda oldukça iştah açıcı görünüyor. Ama iç malzemeleri yemeği daha önce tatmamış olanların kulağına o kadar da iştah açıcı gelmiyor açıkçası. Benim özellikle kaşar peyniriyle ilgili çok fazla ön yargım vardı. İlk hamsi kuşu denememde kullandığım hissedilir miktarda peynir bu konuda oldukça haklı olduğumu gösterdi. Bana göre peynir hamsiye gerçekten yakışmıyor. O yüzden tarifime son halini verirken "Bunda neden kaşar yok?" dedirtmeyecek ama lezzete asla hakim olamayacak miktarda kaşar kullandım.
Hamsi Kuşunun İçindeki Soğan Pişiyor mu?
Hamsi kuşunu ilk kez denerken beni en çok endişelendiren şey buydu. Harç hazırlanmadan önce soğanla ovulup yumuşatılsa da bana göre soğanın yine de pişmesi gerekiyor. Hamsi çok kısa sürede pişen bir balık olduğu için bu sürenin soğanların pişmesine yetecek kadar sürüp sürmeyeceğinden emin değildim. Ama çok yüksek ateş kullanmamak ve balıkların yavaş yavaş pişmelerine izin vermek soğanların pişmesine yeterli süre verdi. O yüzden eğer hamsi kuşuyla ilgili tek bir püf noktası verecek olsam o da hamsi kuşlarını ortadan çok az yüksek ısıda pişirmek olurdu. Örneğin benim ocağımın maksimum 9 ısı derecesi var ve ben hamsi kuşlarını 6. derecede pişirdim.
Buna ek olarak bütün işi pişirmeye bırakmamak adına soğanları çok ince kıyıp iyice olmanın gerekliliğinin de altını çizmekte fayda var. Bazı tariflerde insanların taze soğan ve kuru soğanı birlikte kullandığını gördüm. Ben taze soğanın körpeliğinden dolayı bu tarife daha uygun olduğunu düşündüğüm için sadece taze soğan kullandım. Çok da iyi sonuç aldım. Taze soğan bulmanız mümkün olmazsa elbette kuru soğan da kullanabilirsiniz ama bunu ancak gerçekten mecbur kalırsanız yapmanızı tavsiye edebilirim.
Hamsi kuşunu hamsili pilav tarifinde olduğu gibi iç pilavla doldurarak pişirenler de oluyor. Onunda çok lezzetli olacağından şüphem yok. Henüz deneme fırsatım olmadı ama o da denenecekler listemde var.
Hamsi Kuşu Fırında ya da Airfryer da Pişirilir mi?
Hamsi kuşunun fırın ya da airfryerda pişirilmemesi için teknik bir sebep yok ama arada patates kızartması ve fırın patates arasındaki fark gibi bir fark olacaktır.
Buna ek olarak mısır ununa bulandığı için ve mısır unu tamamen yağa bulanıp hamsiye yapışmayacağı için yerken üzerinden un döküleceği için bu durum rahatsız edici olabilir.
Afiyetle kalın...
Videolu Hamsi Kuşu Tarifi
Malzemeler
- 1 kg hamsi,
- 2 adet orta kalınlıkta taze soğan,
- 1 avuç kıyılmış maydanoz,
- 1 tepeleme yemek kaşığı mısır unu,
- 2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri,
- Tuz,
- Karabiber,
- Kaplamak için 1 su bardağı mısır unu,
- Kızartmak için 400 ml sıvı yağ.
Hazırlanışı
- Hamsilerin kafalarını ve kılçıklarını ayıklayın,
- Soğanları incecik kıyın,
- Üzerlerine tuz ekleyip elinizle yumuşayana kadar ovun,
- Mısır unu, kaşar peyniri, maydanoz ve karabiberi ekleyip karıştırın,
- Üç tane hamsiyi avucunuzun içine birbirinin üzerine gelecek şekilde dizin,
- Ortasına içini dolduracak kadar iç harç koyun,
- Ortaya doğru kapatıp açık kalan yere bir hamsi daha koyup sıkın,
- Hamsi kuşunu mısır ununa bulayın,
- Kalan hamsileri de aynı şekilde doldurup mısır ununa bulayın,
- Bir sos tenceresinde yağı kızdırın,
- Hamsileri her seferinde 3 ya da 4 tane olacak şekilde ekleyerek yavaş şekilde (altını çok açıp hemen kızarmalarına neden olmadan) pişirin,
- Kızaran hamsi kuşlarını bir süzgece çıkartın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Hamsi Kuşu Tarifi ilk olarak 26/02/2024 tarihinde yayınlandı ve 27/02/2024 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.