Hamsi Tava Tarifi
Gün geliyor insan beğenmediği şeyleri arar hale geliyor. Türkiye'deyken küçük hamsileri beğenmez, bunlarla tek tek kim uğraşacak deyip almazdım. Burada hamsiler o kadar büyük ki şimdi de küçük hamsi peşinde koşuyorum. Ne dilediğinize dikkat edin, gerçek olabilir derler ama büyük hamsi de dilememişimdir herhalde, en fazla hamsiyi küçük bulup almamışımdır. Ayrıca hamsilerin küçüklüğünden şikayet ederken bu kadar büyük olmalarını kastetmemiştim. Ufak bir yanlış anlaşılma oldu sanırım.
Bununla kalsa iyi. Hamsilerin boyutu gibi lezzeti de farklı burada. İki seçeneğimiz var. Herhangi bir yerde bulabileceğimiz büyük hamsilerden alıp hamsi değil de farklı bir balık gibi yemek ya da birkaç yer dolaşıp küçük boylarından bulmak ve hamsi yiyormuşuz gibi kendimizi kandırmak. Geçtiğimiz günlerde pazarda gezerken oldukça taze görünen ve nispeten küçük boy hamsileri görünce tercihimizi ikinci seçenekten yana kullandık. Aslında genellikle tercih ettiğim şekilde kılçıksız hamsi tava yapacaktım ama klasik hamsi tava görüntüsü kendimizi daha iyi kandırmamıza yardımcı olur diye düşündüğüm ve kılçıkları ayıklamakla uğraşmamak da işime geldiği için hamsi tavayı klasik şekilde hazırladım. Hazırlamışken de fotoğrafladım.
Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz. O şekilde de çok güzel olur. Çocukluğumda bizim evde balıklar her zaman beyaz unla unlanıp kızartılırdı.
Değinmek istediğim bir diğer konu da kızartma-yağ ilişkisi. Patates kızartması ya da karnabahar kızartması gibi bazı tarifler dışında, bir genelleme yapmak gerekirse önce bir tarafı, ardından diğer tarafı pişirilen, yani alt üst edilerek pişirilen kuru köfte ya da mücver gibi tariflerde sadece tavanın dibini kaplayarak kadar ince bir tabaka yağ kullanıyorum. Bu tür tariflerde ne kadar çok yağ kullanırsanız yiyecekler o kadar yağ çeker ve aslında pişmeleri için bu kadar yağ çekmelerine gerek yoktur. Dışlarının yağla kaplanması güzelce kızarmaları ve hamsi tava gibi un ve benzeri bir kaplamaya sahip tariflerde çıtır çıtır olmaları için yeterlidir. Dışlarının yağla kaplanması ise dışlarının unlu unlu görünmesini ve yerken toz halinde un yemenizi engellemek için gereklidir. Bazı tariflerin fırında pişmeye uygun olmamasının bir sebebi de budur. Sağlıklı beslenmek isterken kötü şeyler yememek için her yiyeceği fırına atmak yerine tavada az yağla daha lezzetli ve daha iştah açıcı görünen yemekler yapmak daha iyi bir tercihtir bana göre.
Afiyetle kalın...
Videolu Hamsi Tava Tarifi
Malzemeler
- 1 kg hamsi,
- 1 su bardağı mısır unu,
- Tuz,
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ.
Hazırlanışı
- Hamsilerin kafalarını koparıp içlerini temizleyin,
- İyice yıkayıp süzün,
- Üzerlerine tuz serpip harmanlayın,
- Yağın yarısını 30 cm'lik bir tavaya alıp yayın,
- Balıkların yarısını mısır ununa bulayıp kuyrukları ortaya bakacak şekilde tavaya çepeçevre dizin,
- Ocağa alıp orta-yüksek ateşte altı kızarana kadar pişirin,
- Altı kızardıktan sonra bir tabak yardımıyla ters çevirip (gerekirse yağ ekleyebilirsiniz) diğer tarafı da kızarana kadar pişirin ve servis tabağına alın,
- Kalan yağı tavaya alıp kalan balıkları da una bulayıp tavaya dizin ve aynı şekilde pişirin,
- Bekletmeden servis edin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Hamsi Tava Tarifi ilk olarak 09/12/2020 tarihinde yayınlandı ve 04/09/2024 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
17 Eylül 2023 10:52
18 Haziran 2022 13:33