Hanım Ağa Çorbası Tarifi
Malzemelerinden de anlaşılacağı üzere İç Anadolu bölgesi çorbalarından biri hanım ağa çorbası. Adının ağırlığına bakmayın, oldukça geleneksel malzemelerle hazırlanmış bir çorbadır. Gelenekselliğini bozan tek malzeme şehriye bence. O da muhtemelen çok sonradan girmiş çorbaya. Ama kattığı lezzet açısından oldukça başarılı bir ekleme olmuş.
Malzemesinin çeşitliliği ve bolluğu nedeniyle çok doyurucu bir çorba. Benim tek başına içerek karnımı doyurabileceğim türden hatta. İçinde erişte ve şehriye olduğu için ekmeğe bile gerek yok yanında. Tabi kalabalık aileler için durum daha farklı. Yanında hafif bir ana yemek yapılmalı mutlaka. Ama pilav ya da makarnaya gerek yok örneğin. Karbonhidrat tüketimini belli bir seviyenin altında tutmakta fayda var günümüz hareketsiz yaşamında. Menülerinizi belirlerken en fazla dikkat etmeniz gereken şeylerden biri budur.
Hiçbir şeyi hayatınızdan tamamen çıkarmanıza gerek yok, yalnızca gerektiği kadar ve dengeli bir şekilde tükettiğiniz takdirde ne kilo alırsınız ne de sağlığınızdan olursunuz. Sağlıklı beslenmenin formülü bu kadar basit aslında. Uygulaması zor elbette, büyük irade gücü gerektiriyor sevdiğimiz şeyleri sınırlı miktarda tüketmek. Ama beslenme hatalarının olumsuz sonuçlarının yıllar sonra ortaya çıktığı düşünüldüğünde bunu geleceğe yaptığınız bir yatırım olarak düşünebilirsiniz kendinizi motive etmek için.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 1 adet soğan,
- 1/2 su bardağı yeşil mercimek,
- 1/2 su bardağı nohut,
- 1/2 su bardağı erişte,
- 1/2 su bardağı tel şehriye,
- 1 yemek kaşığı salça,
- 5 su bardağı sıcak su,
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ,
- Tuz,
- Nane.
Hazırlanışı
- Nohut ve yeşil mercimeği çok hafif diri kalacak şekilde haşlayın,
- Bir tencerede yağı kızdırıp yemeklik doğradığınız soğanı ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun,
- Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
- Suyu ekleyip karıştırın,
- Erişte, tel şehriye, haşlanmış nohut ve yeşil mercimeği ekleyin,
- Kapağını kapatıp bütün malzemeler yumuşayana kadar orta hararetli ateşte pişirin,
- Tuzu ve naneyi ekleyip karıştırın ve ateşten alın.
Afiyet olsun...
Hanım Ağa Çorbası Tarifi ilk olarak 06/09/2015 tarihinde yayınlandı ve 26/04/2021 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
24 Ekim 2016 14:17