Hindistan Cevizli Çikolata Dilimleri Tarifi
Evde bir cocostar yapayım ama ben öyle hepsini tek tek çikolataya bulamaya uğraşamam, ne yapsam ki? diyenlere özel tembel cocostarı bu. Tembel işi deyince sanki kötü olacakmış ya da olması gerektiği gibi olmayacakmış gibi bir izlenim veriyor olabilir ama merak etmeyin öyle değil kesinlikle. Tat olarak aynen cocostar ama çikolata ve hindistan cevizi lezzeti birbirine ağzınızda karışmıyor; tarifle birlikte karışmış olarak geliyor.
Malzemesi az olduğu için başarısızlık riski de az. Bu tarif lezzetsiz olursa tek mesulü kullandığınız malzemelerdir. Malzeme lezzetliyle ortaya çıkan şey de lezzetli olur. Aylardır dolapta açıkta bekleyen, dolaptaki diğer yiyeceklerin kokusunu çekmiş bir hindistan cevizi kullanırsanız ortaya çıkan şey de aylardır açıkta beklemiş, dolaptaki diğer yiyeceklerin kokusunu çekmiş gibi olur. Bu, her tarif için geçerli olmakla birlikte bu ve bunun gibi az malzemeli tarifler için çok daha hissedilir bir gerçektir.
Krema ve çikolatayı karıştırdıktan sonra hindistan cevizini MUTLAKA azar azar ekleyip karıştırın ve kıvamını kontrol ederek eklemeye devam edin. Kullandığınız kremanın kıvamına ve hindistan cevizi rendelerinin boyutuna bağlı olarak gereken hindistan cevizi miktarı değişecektir. Hindistan cevizini fazla kaçırdığınız takdirde ortaya bir araya toplanmayan, un ufak dökülen bir karışım çıkacaktır.
Kıvamı oda sıcaklığında beklediğinde yumuşak, dokusu nemli oluyor. Yanlarında çikolata kaplaması olmadığı için kurumaya yatkın. Bu nedenle açıkta bekletmeyin. Ya kapaklı bir kabın içinde ya da tabakta üzerlerini streç filmle kapatarak saklayın. Miktarı az olduğu için haftalarca beklemeyecektir zaten, o yüzden oda sıcaklığında saklamanızda bir sakınca yok.
Yiyecekler ne kadar sürede bayatlar ya da bozulur?
Tariflerle ilgili çok sık aldığım sorulardan biri bekleme süresi. Bu konuda en net söylenebilecek şey "asla herhangi birinin tavsiye ettiği bekleme süresine uymayın"dır. Her yemeğin bekleme süresi tariften bağımsız olarak değişir. Salçayı iyi kavurmazsanız normalde 1 haftada bozulmayan yemek ertesi gün bozulur örneğin. Dayanma süresi çok fazla değişkene bağlıdır. Bu yüzden hiçbir konuda kurallara tabi olamazlar. Söylenenlerden çok gördüklerinize göre hareket edin. Her şeyi sürekli sorarak yapmayın, kendiniz öğrenin. Şu an kısa bir internet araması ile yüzlerce poğaça tarifine ulaşabilirsiniz ama yüz tarif varsa 95 tanesinin malzemeleri aşağı yukarı aynıdır. Bu da bir poğaça tarifinden edindiğiniz tecrübeleri diğerlerine de aktarabileceğiniz anlamına gelir. Bir poğaça hamurun mayalanmasını evin belli bir noktasında çok başarılı bir şekilde sağladıysanız sonrasında diğer mayalı hamurları da orada mayalamalısınız örneğin ama bu kimsenin size söyleyebileceği bir şey değil. Siz kendi tecrübelerinizle bunu kendiniz öğrenmelisiniz.
Yiyeceklerin bekleme süresi de böyledir. Sizin yaşadığınız iklime, içinde bulunduğunuz mevsime, evinizin sıcaklığına, saklama şeklinize, pişirirken yaptıklarınıza ve yapmadıklarınıza ve daha onlarca farklı sebebe bağlı olarak yaptığınız şeyin bozulma ve bayatlama süresi değişecektir. Eğer sürekli olarak bol bol yemek yapıp günlerce bekletiyorsanız her yemeği ilk yaptığınızda gözlemleyip dayanma süresini bir kenara not edin. Velhasıl-ı kelam yine bir bilene sorun ama söylenene göre değil gördüğünüze göre hareket edin.
Bu belki benim üzerime vazife değil, herkesin kendi hayatı, ama merak ediyorum niye o kadar çok yemek yapıp günlerce bekletme ihtiyacı duyuluyor? Bir kurabiye yaptım ben örneğin. Onu en fazla iki gün yiyebilirim, sonrasında sıkılırım. İnsanlar haftalarca bayatlamayan kurabiye tarifi arıyor. Her gün aynı kurabiye yenir mi? Hatta her gün kurabiye yenir mi? Az miktarda yapın, tadı damağınızda kalacak şekilde bıkmadan yiyin. Tekrar tekrar yapmaya uğraşmayayım diyorsanız da fazla yapıp porsiyonlar halinde dondurucuya kaldırın ve ihtiyaç duydukça çıkarın. Bir de bir şey ne kadar bayatlamıyor ve uzun süre dayanıyor olsa da asla ama asla taze hali kadar lezzetli olmaz. O kadar zorlamamak lazım sanki bu "bayatlamayan tarifler" konusunu.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 120 g bitter çikolata,
- 100 ml krema,
- 2 su bardağı hindistan cevizi.
Hazırlanışı
- Kremayı bir sos tenceresinde ısıtın (kaynamasına müsaade etmeyin),
- Ocaktan alıp içine küçük parçalara böldüğünüz 80 g çikolatayı ekleyin ve eriyene kadar karıştırın,
- Hindistan cevizini de ekleyip güzelce karıştırın,
- Karışımı 15*15 cm'lik bir fırın kabına döküp bastırarak düzleyin,
- Dondurucuya kaldırıp 15-20 dk. bekletin,
- Kalan 40 g çikolatayı bain marie usulü eritin ve tatlının üzerine yayın,
- Üzerine keseceğiniz dilimlere göre hindistan cevizi serpin,
- Buzdolabına kaldırıp çikolata donana kadar bekletin,
- Çıkarıp 3'er cm'lik kareler halinde dilimleyin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Hindistan Cevizli Çikolata Dilimleri Tarifi ilk olarak 27/04/2017 tarihinde yayınlandı ve 04/10/2020 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
22 Şubat 2019 11:30
18 Mayıs 2017 15:15