İlikli Kemik Suyu Nasıl Yapılır?
Son yıllarda baş döndüren bir hızla güncellenen "sağlıklı gıdalar" listesine en üst sıradan giriş yapmış bir yiyecek kemik suyu. Bizim çocukluğumuzda da oldukça değerli bir yiyecekken bir dönem yağdan başka bir şey değil, boşuna uğraşmayın suçlamalarına maruz kalmıştı. Son yıllarda adını temize çıkarmayı başardı. Özellikle kolojen içeriği sayesinde yaşlanmaktan korkanların favorisi haline geldi.
Kemik Suyunun Faydaları Neler?
Kolojen yaşlanmayı yavaşlatan bir madde. Cilde elastikiyet vererek cildin daha genç görünmesine katkı sağlıyor. Selülit oluşumunu engelleyip selülitlerin azalmasına yardımcı oluyor.
Kemik suyu bunun yanı sıra kemikler için de oldukça faydalı. Kemik kırıklarında, eklem problemlerinde iyileşmeyi hızlandırıyor. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi problemine karşı etkili. Gelişme çağındaki çocukların kemiklerini güçlendirip daha sağlıklı bir iskelet sistemine sahip olmalarını sağlıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirip soğuk algınlığında iyileşmeyi hızlandırıyor. Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Kemik Suyu Nasıl Kullanılır?
Buraya kadar olan kısmı sağlıkla ilgiliydi. Biraz da lezzetten bahsedelim. Kemik suyunu doğrudan içebileceğiniz gibi yemeklerinizi lezzetlendirmek için de kullanabilirsiniz. Özellikle pilav ve çorbalar için inanılmaz bir lezzet vericidir. Bunun dışında herhangi bir yemeğe de kemik suyu ekleyebilirsiniz. Özellikle çok az suyla ya da susuz pişirilen sebze yemeklerine ayrı bir lezzet katacaktır.
Kemik Suyu Nasıl Hazırlanır?
Kemik suyu hazırlamanın hiçbir zorluğu olmamasına rağmen "birazcık" zaman aldığı için yük gibi görünebilir. Ama bir kez yapmaya başlayınca kolayını alıyor insan.
Burada kuzu eti pirzola ya da but şeklinde satılıyor. Kuşbaşı ya da kıymayı da buttan yapıyorlar. Kuşbaşı ya da kıyma alınca kemik de beraberinde geliyor elbette. Hal böyle olunca buraya geldiğinden beri kuzu eti aldıkça kemik suyu da yapıyorum. Porsiyonlara bölünce her istediğimde kullanabileceğim kadar kemik suyum oluyor. Ekstra kemik almak isterseniz de kasabınıza sormanız yeterli olacaktır. Çok uygun fiyata koyun ya da daha kemiği satın alabilirsiniz.
Kemik suyunu ocakta, yavaş pişiricilerde ya da (kokudan kaçınmak için) balkonda elektrikli ısıtıcılarda yapabilirsiniz. Bu arada çok kısık ateşte piştiği için buharlaşması çok az oluyor. Bu da su kaybının minimumda kalmasını sağlıyor. Yani kaynadıkça suyunun bitme ihtimali yok. Bunun yanı sıra eğer kapağını sık sık açıp kapatmadığınız takdirde çok fazla koku da yapmayacaktır. Balkonda yapmak elbette ki garantili olsa da bu imkanınız yoksa bile mutfakta pişirme işlemi tahmin ettiğinizden daha az rahatsız edici.
Kemik Suyunun Kıvamı Nasıl Olur?
kemik suyunu ocaktan ilk aldığınızda sıvı kıvamda olur. Buzdolabında bir gece beklediğindeyse jöle kıvamına gelir. Yine beklediğinde dibine siyah partiküllü bir tabaka çöker. Bu iliktir. kemik suyunun bu kadar uzun süre kaynatılmasının amacı ona ulaşmaktır. O yüzden sakın ola o tabakayı temizleyip atmaya ya da süzmeye kalkmayın.
Kemik suyu bekleyip jelleştiğinde yalnızca altında ilik tabakası oluşmaz. Bir de üzerinde yağ tabakası oluşur. Ben başlarda kemik suyunu kasede donduruyordum. Bu şekilde üzerinde kalın bir yağ tabakası oluşuyordu. Bu tabaka da yemek yapımında kullanılabilir aslında ama benim için biraz fazla o. O yüzden başlarda birkaç kez attım ama kıyamıyordum da. Sonuçta bu hazırlama yöntemini geliştirdim. Kemik suyunu geniş bir kapta dondurup her bir porsiyona kabul edilebilir ölçüde yağ gelmesini sağlıyorum. Böylece yağını da kullanmış oluyorum. Bu arada dondurucuya aldıktan sonra yalnızca 3 saat kadar donduruyorum. Bu şekilde hala dilimlenebilir kıvamda donmuş oluyor. Daha fazla dondurduğunuz takdirde dilimleri kesip almanız mümkün olmayacaktır. O yüzden saatinizi mutlaka kurun.
Kemik Suyu Nasıl Saklanır?
Kemik suyunu saklamanın pek çok yolu var. Bu bana en uygun olanı. kendi yöntemlerinizi de geliştirebilir ya da duyduğunuz yöntemleri kullanabilirsiniz.
Üzerinde kalın bir yağ tabakası olduğu sürece buzdolabında da uzun süre saklayabilirsiniz ama yağını bozduktan sonra en fazla bir hafta içinde tüketmelisiniz.
Bpa içermeyen plastik bardaklara koyarak dondurup sonrasında çıkarıp alanlar var ama bu yöntemin bir handikabı var. Her dondurucu plastik bardak dizmeye uygun olmayabiliyor.
Tamamen soğuduktan sonra bpa içermeyen kilitli küçük dondurucu poşetlerine koyup yatay şekilde dondurmak da başka bir yöntem. Yine buz küpü yapmak için özel üretilmiş bpa içermeyen buzdolabı poşetlerini de kullanabilirsiniz.
Bu ölçülerle ben 15 dilim, yani 15 kullanımlık kemik suyu elde ediyorum. Malzeme miktarını artırarak porsiyonu da artırabilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 500 g dana ya da kuzu kemiği,
- 1,5 litre sıcak su,
- 1 adet soğan,
- 1 adet havuç,
- 1 sap kereviz,
- 1 tatlı kaşığı tane karabiber,
- 1 yemek kaşığı sirke (türü fark etmez),
- Ön kaynatma için ekstra su.
Hazırlanışı
- Kemikleri tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin,
- Ocağa alıp harlı ateşte birkaç dakika kaynatın ve süzün,
- Kemikleri temiz bir tencereye alın,
- 1,5 litre sıcak su ve sirkeyi ekleyip kapağını kapatın,
- Ocağın en küçük gözünde kısık ateşte 21 saat pişirin,
- Doğradığınız soğan, havuç ve kerevizi ve karabiberi ekleyip karıştırın,
- Kapağını kapatıp 3 saat daha pişirin,
- Süzgeçle süzüp geniş bir kaba alın,
- Soğuduktan sonra üzerini streç filmle örtüp buzdolabına kaldırın ve 24 saat bekletin,
- Jöle kıvamına geldikten sonra kullanmak istediğiniz büyüklüğe göre dilimleyin,
- Dondurucuya kaldırıp 3 saat kadar dondurun,
- Dondurucudan çıkarıp dilimleri tamamen keserek alın ve dondurucu poşetine koyup dondurucuya kaldırın,
- Bu şekilde 3 aya kadar saklayabilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Click here to see the recipe in English
İlikli Kemik Suyu Nasıl Yapılır? ilk olarak 28/11/2018 tarihinde yayınlandı ve 14/03/2020 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
24 Kasım 2020 21:37