İmam Sarığı Pastası Tarifi
Yine en çok talep gelen tariflerden biri var bugün. Yaklaşık 1 yıldır sanırım düzenli olarak imam sarığı isteği maili yanıtlıyorum. En son bu maillere cevap yazdığım sürenin toplamında bu tarifi yapardım zaten deyip kalktım yaptım bir gün. Bu tür, adını bir şeyden alan tariflerin isimleri bana itici geliyor. Vezir parmağı, hanım göbeği vs. gibi. Benim beynim görsel şekilde çalışıyor. Yani bir kelime duyduğumda o kelimenin ifade ettiği nesnenin ismi yazmaz kafamda ya da sesini duymam, kokusunu hissetmem, sadece görüntüsü canlanır. İmam sarığı derseniz eğer örneğin kafamda canlanan imaj camide namaz kılan imamın başındaki sarık olur. Sadece sarık değil yani cami, imam, imamın cübbesi, düşünme vaktim kısıtlı değilse cemaat, toplu şekilde canlanır kafamda. Bu görüntüyü de tatlıyla bağdaştıramıyorum bir türlü. Yıllardır yer etmiş kafamda çünkü nasıl değiştireyim öyle ha deyince. İmam sarığı yerken kafamda hep namaz kılan bir imam dolanıyor benim yani. Şimdi nasıl sık sık yapayım da yiyeyim bu tatlıyı? Yani kısacası tamam imam sarığına benziyor gerçekten de şekli ama daha güzel bir isim de verilebilirmiş diye düşünüyorum. Hiçbir şey olmazsa hindistan cevizli mini pasta olsaymış mesela.
Neyse efendim tatlımızın püf noktalarına geçelim en iyisi. Pastanın pandispanyasını fırınla birlikte gelen standart tepside pişirdim, ölçüsünü tam bilmiyorum kalkıp ölçmeye de üşeniyorum şu an açıkçası. Ama zaten fırınla birlikte gelen tepsilerin boyutları birbirine oldukça yakındır fırın boyutları genellikle aynı olduğu için. En fazla 1-2 cm oynar, o da çok büyük bir değişikliğe neden olmaz. Tarifte de yazdığım gibi kek hamurunu tepsinin dibini tamamen döşeyecek şekilde yaymadım kenarlarından boşluk bıraktım. Hem kenarlarına yapışmaması için hem de pandispanyanın belli bir kalınlıkta kalması için yaptım bunu. Dilimleri kesmek için 5-6 cm genişliğinde bir kurabiye kalıbı kullandım. Kurabiye kalıbınız yoksa geniş ağızlı bir su bardağı ile de yapabilirsiniz bu işlemi.
Muhallebisi oldukça koyu kıvamlı oluyor, pandispanyanın üzerinde akmadan durabilmesi, yerken kenarlarından pörtlememesi için böyle olması gerekiyor, ben mi yapamadım diye paniğe kapılmayın. Yerken öyle rahatsız edici bir durum yaratmıyor, oldukça yumuşak oluyor. Pandispanyası yumuşacık oluyor, eğer sizinkisi yumuşak olmadıysa bir problem var demektir. Yüksek ihtimal pişme süresini ayarlayamadığınızdan kaynaklanmıştır. Benim kullandığım kalıp boyutuyla 10 adet çıkıyor, daha küçük bir kalıp kullanırsanız daha fazla, daha büyük bir kalıp kullanırsanız daha az sayıda çıkacaktır. Muhallebiyi kullanırken en son dışlarına sürmek için de ayırmayı unutmayın.
Artan keklerinizi rondoda çekip dondurucuya atabilir ve daha sonra muhallebilerde ve farklı tatlılarda kullanabilirsiniz. Bayat kek tariflerine göz atmayı da ihmal etmeyin bu arada. Çikolata sosu için kremayla aynı başarılı sonucu verecek bir alternatif yok ne yazık ki, ısrar etmeyin. Artan kremanızı bir su bardağına boşaltıp üzerini streç filmle kapatarak buzdolabında 3-4 gün saklayabilir ve tatlıların yanı sıra çorba ve makarna soslarında da kullanabilirsiniz. Dışını hindistan cevizine bulamak zorunda değilsiniz, çekilmiş ceviz veya fındık da kullanabilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
Keki için;
- 3 yumurta,
- 1/2 su bardağı şeker,
- 1/2 su bardağı süt,
- 1/4 su bardağı sıvı yağ,
- 2 yemek kaşığı kakao,
- 1 su bardağı un,
- 2 çay kaşığı kabartma tozu.
Dolgu Kreması için;
- 3 su bardağı süt,
- 2 tepeleme yemek kaşığı nişasta,
- 1 yumurta sarısı,
- 1/2 su bardağı şeker,
- 1 paket şekerli vanilin,
- 1 tatlı kaşığı tereyağı.
Çikolata sosu için;
- 2 yemek kaşığı krema,
- 40 g bitter/sütlü çikolata.
Kenarlarını kaplamak için;
- Hindistan cevizi.
Hazırlanışı
- Dolgu kreması için sütü küçük bir tencereye alın,
- Nişasta, yumurta sarısı ve şekeri ekleyip çırpın,
- Ocağa alıp orta hararetli ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin,
- Altını kapatıp tereyağı ve şekerli vanilini ekleyin ve karıştırın,
- Soğuyana kadar kabuk bağlamaması için sık sık çırpın,
- Kek için yumurta ve şekeri çırpın,
- Süt ve sıvı yağı ekleyip çırpın,
- Unun yarısı, kakao ve kabartma tozunu azar azar ekleyip çırpın,
- Kalan unu da yine azar azar, hamurun kıvamını kontrol ederek, gerektiği kadar ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın,
- Tadına bakıp şekerini az bulduysanız şeker ekleyip çırpın,
- Karışımı yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dökün ve spatulayla eşit kalınlıkta yayın (tepsiyi tamamen kaplamasın, kenarlarında 2'şer parmak boşluk kalsın),
- 160 derecede önceden ısıtılmış fırında kürdan testi temiz çıkana kadar (yaklaşık 15 dk.) pişirin,
- Fırından alıp soğumaya bırakın,
- Soğuyan kekten su bardağı veya yakın boyutta bir kurabiye kalıbıyla 20 adet yuvarlak parça kesin,
- Parçalardan birinin üzerine 2 tatlı kaşığı krema koyup üzerine ikinci bir parça kapatın,
- Tüm parçalar bittikten sonra kenarlarına da krema sürün (çok katılaştıysa çırparak kıvamını açabilirsiniz) ve hindistan cevizine bulayın,
- Sos için kremayı küçük bir sos tenceresinde kaynamasına müsaade etmeden ısıtın,
- Altını kapatıp içine küçük parçalara böldüğünüz çikolatayı ekleyin ve eriyene kadar karıştırın,
- Sosu pastacıklarınızın üzerine birer tatlı kaşığı yardımıyla paylaştırın ve kaşığın sırtıyla düzleyin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
İmam Sarığı Pastası Tarifi ilk olarak 03/04/2016 tarihinde yayınlandı ve 29/08/2019 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
10 Mayıs 2020 21:04
28 Kasım 2018 23:12