İncir Pestili Tarifi
Üzülerek de olsa sonbaharlık tariflere geçiyorum yavaş yavaş artık. Halbuki Maraş dondurması tarifi paylaştığım günler daha dün gibi. Evet anlayacağınız üzere ben iflah olmaz bir yazcıyım. Öyle 35 derece sıcağa bayıldığımdan değil. Ama güneşi görmeyi, havanın aydınlık olmasını, geç kararmasını, incecik kıyafetleri, denize girebilmeyi, pencerelerin açık, evin her daim havadar olmasını, yorgansız yatmayı, doğal gaz faturası ödememeyi, karpuz peynirle öğün geçiştirmeyi, taze domates ve biberi, patlıcanı, çileği, eriği, kayısıyı, şeftaliyi, akşam yürüyüşlerini, yemek saatlerinde balkonlardan gelen çatal bıçak seslerini, sokak hayvanlarının geceleri üşümediğini bilmeyi, tatile giderken bir sırt çantasına sığabilmeyi seviyorum. Öyle yağmur yağarken camdan sokağı izlemek, battaniye altında kitap okumak gibi keyiflerim de yok. Zaten yağmura hep dışarıda yakalanırım, battaniyenin altına girersem de uyuyakalırım. Kısacası ben şimdiden yaz gelsin diye beklemeye başladım.
Ama beklerken boş duracak halim yok, mevsimin getirdiklerini değerlendirmeye çalışıyorum. Sonbaharın en lezzetli getirilerinden biri de incir hiç şüphesiz. Ama incirle diğer meyvelerle yapılabilen vişneli cheesecake, şeftali suyu ya da çilekli kek gibi çeşit çeşit tatlılar, kekler, içecekler yapılabilecek bir meyve değil. Piştiğinde rengi değiştiği için görsel olarak tatmin edici sonuç vermemesinin yanı sıra pişmiş incirin çiğ incirden daha lezzetli olmaması gibi bir durum da var.
Çiğ incir tek başına bir tatlı kadar şekerli, lezzetli ve doyurucu bir meyve zaten. İncir tüketmenin en iyi yolu onu çiğ olarak yemek, yenemeyecek kadar çok olanı da kurutarak sonrası için saklamak. Kurutma işlemini ise ister inciri bütün olarak kurutarak isterseniz de pestil haline getirerek yapabilirsiniz.
Bütün inciri kurutmak daha kolayken ortaya çıkan sonuç biraz sıkıcıdır. Pestili yapmak ise biraz meşakkatliyken ortaya çıkan sonuç daha eğlencelidir. Aslında meşakkatli doğru bir kelime olmayabilir. Yapması zor değil ama kurumasını beklemek epey zaman alıyor. Yaklaşık bir güncük kadar:) Şöyle bir zaman çizelgesi vereyim. Akşam iş çıkışı eve gelip 7-8 gibi hazırlayıp tepsiye aldığınız pestili sabaha kadar oda sıcaklığında bekletip sabah işe gitmeden fırına atarsanız yine akşam 8-9 gibi hazır olacaktır muhtemelen. Bu süre incirlerin sululuğuna göre değişecektir elbette. Uzun süre dayanmaları için suyunu olabildiğince buharlaştırıp tamamen elastik hale gelmesini beklemelisiniz. Her yanının eşit şekilde kuruması için incir püresini tepsiye eşit şekilde yaymalısınız. Eğer benim yaptığımdan daha ince şekilde yayarsanız (aynı miktardaki iki tepsiye yaymak gibi) daha kısa sürede kuruyacak ama daha ince, tabir yerindeyse plastik gibi, bir pestil çıkacaktır ortaya. Ben daha dişe gelir kalınlıkta olmasını istediğim için bu kalınlıkta yaydım ama siz elbette seveceğiniz şekilde hazırlamalısınız. Yine sevdiğiniz şekilde hazırlamak için yapmanız gereken bir şey de inciri ocaktan almadan önce tadına bakıp şekersiz bulduysanız bir miktar da şeker eklemek.
Afiyetle kalın...
Hazırlanışı
- İncirlerin kabuklarını soyup bir tencereye alın,
- El blenderıyla püre haline gelene kadar çekin,
- Tencereyi ocağa alıp orta hararetli ateşte sık sık karıştırarak 10 dk kadar kaynatın,
- Püreyi yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine eşit kalınlıkta yayın,
- Oda sıcaklığında bir gece dinlendirin,
- Ertesi gün tepsiyi fırına koyup fırının fanını açın (ısı ayarını açmayın),
- Kapağı açık şekilde kuruyup elastik bir kıvama ulaşana kadar (12-15 saat) fırında tutun,
- Dilimleyerek rulo şeklinde sarın,
- Hava almayacak bir kapta buzdolabında saklayın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
İncir Pestili Tarifi ilk olarak 19/09/2019 tarihinde yayınlandı ve 03/10/2019 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
17 Ekim 2019 21:18
27 Eylül 2019 16:41