Kabaklı Şehriye Çorbası Tarifi
Geçenlerde eşime "Yarın ne çorbası yapsam?" diye sordum, "Mercimeek!" diye bağırdı. Eşimin hayatı boyunca en sık duyduğu cümleler "Çok şanslısın!" sanırım. Hatta bana da sık sık söyleniyor "Eşiniz ne kadar şanslı." diye. Benim sürekli yemek yapmamdan kaynaklı olarak Yasin'i çok şanslı addediyorlar. İşin aslı pek de öyle değil aslına bakarsanız.
Evde sürekli farklı farklı yemekler piştiği için eşim mercimek çorbası, fırında patatesli köfte gibi birçok evde en sık pişen, çocukluktan da en alışık olduğumuz, en sevdiğimiz yemeklere hasret kalıyor aslında. Birkaç çeşit yemekle ömür geçirebilecek, geçirmek isteyecek biri için büyük sıkıntı bu, ama nankörlük etmemek için olsa gerek aynı tarifi üst üste denediğim dönemler dışında bir şey demiyor. Ne pişireyim diye sorduğumda da o hasret kaldığımız yemekleri istiyor çoğunlukla doğal olarak.
Yine kendi denemelerimden değişik bir çorba tarifim var bugün, o yüzden bu konudan bahsetmesem olmazdı. Bizde de her şey güllük gülistanlık değil yani. Olaylara tek taraftan bakıp iyilikleri ya da kötülükleri gözünüzde büyütmeyin. Her şeyin bir iyi tarafı olduğu gibi mutlaka bir de kötü yönü vardır. Benim yaptığım işin kötü yanlarından biri de bu işte. Daha niceleri var ama Güzin Abla mektubuna çevirmek istemiyorum bu yazıyı.
Daha güzel şeylerden, örneğin bu çorbadan bahsedeyim biraz. Yumuşak içimli, hem besleyici hem de doyurucu bir çorba. Nohut ve mısırınız elinizin altında haşlanmış halde varsa çok da pratik aynı zamanda. Çorbalarda nohut kullanmaya alışık mısınız bilmiyorum ama alışmanızı tavsiye ederim. Çok yakışıyor her türlü çorbaya çünkü. Nohutu sadece yemek olarak kullanmanın dışında farklı tariflerde de sık sık kullanma olanağı sağlıyor aynı zamanda. Aklınıza gelen her türlü çorbanın içine nohut ekleyebilirsiniz. Ne yapsam da yemekleri daha besleyici hale getirsem diyen anneler özellikle bunu akıllarının bir kenarına yazsınlar.
Tarifte tel şehriye yerine küçük küçük kırdığınız spagetti veya arpa şehriye de kullanabilirsiniz, elinizde tel şehriye yoksa çorbayı yapmaktan vazgeçmeyin. Kabakla ilgili de bir önerim var. Eğer kışın kabak almıyorsanız bu kışın da kabak yiyemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Yazdan kullanmayı planladığınız yemeklere göre rendelediğiniz veya doğradığınız kabakları buzdolabı poşetlerine koyarak dondurabilir ve kullanmak istediğiniz zaman çözdürmeden direkt olarak pişirebilirsiniz. Ancak, sakın ola ki bütün bütün dondurmaya kalkmayın. Doğramak için çözdürmeniz gerekecek ve çözdürdüğünüzde de kabakların formunu kaybedip kullanılamaz hale geldiğini göreceksiniz. Bu sadece kabak için geçerli değil elbette, hiçbir sebzeyi bütün halde dondurmayın, çıkarıp direkt olarak pişmeye bırakacak şekilde hazırlayıp o şekilde dondurun.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 1 adet orta boy yeşil kabak,
- 1/2 su bardağı tel şehriye,
- 1 su bardağı haşlanmış nohut (haşlanmış halde 1 su bardağı),
- 1/2 su bardağı haşlanmış mısır,
- 2 yemek kaşığı un,
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 6 su bardağı oda sıcaklığında su,
- Tuz
- Üzeri için 3 yemek kaşığı zeytinyağ ve 1 tatlı kaşığı kuru nane.
Hazırlanışı
- Kabakları yıkayıp (tazeyseler soymanıza gerek yok, gerek duyarsanız soyun) rendenin kalın tarafıyla rendeleyin,
- Sıvı yağı derin bir tencerede kızdırıp kabakları ekleyin ve orta hararetli ateşte yumuşayana kadar kavurun,
- Unu ekleyip sürekli karıştırarak birkaç dakika kavurun,
- Suyunu ekleyip karıştırın,
- Şehriye, nohut ve mısırı ekleyip sık sık karıştırarak şehriyeler yumuşayana kadar pişirin,
- Tuzunu ekleyip karıştırın ve ateşten alın,
- Üzeri için zeytinyağını bir tavada kızdırın,
- Naneyi ekleyip karıştırın ve ateşten alın,
- Tencereye ekleyip karıştırın.
Afiyet olsun...
Kabaklı Şehriye Çorbası Tarifi ilk olarak 13/01/2016 tarihinde yayınlandı ve 29/11/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
15 Ekim 2021 16:08
28 Nisan 2020 12:04
18 Ocak 2016 20:40