Kadayıflı Muhallebi Tarifi
Hani bazı şeyler vardır hep merak edersiniz de nedense bir türlü araştırıp öğrenmezsiniz imkanınız olmasına rağmen. İşte ben böyle inatçı bir merakla sevdim kadayıfı yıllarca. Nasıl böyle tel tel oluyor bu ya diye merak ede ede yedim hep. Ama bir kere olsun açıp bakmadım internetten. Ama bu yazıya başlamadan önce bunu değerli okuyucularım için öğrenmeliyim diye düşündüm.
İzlediğim video beni hayretler içinde bıraktı. Meğer sıvı bir hamuru delikli bir kaptan dönmekte olan yuvarlak bir sininin üzerine döküyorlarmış. Ben yıllardır makarna gibi açıldığını düşünüyordum inanın, hayretler içinde kaldım videoyu izleyince. Bilenler benim bilmeyişime şaşırmışlardır eminim ama benim gibi bilmeyenler sayemde öğrenmiş oldu.
Kadayıfın Tarihçesi
Kadayıfın nasıl yapıldığını araştırmaya başlamışken biraz da geçmişini kurcaladım. Kadayıfın tarihi 11. yüzyıla kadar dayanıyormuş. Hatta Divanı Lügat'it Türk'te kuyma adıyla bahsedilen tatlının kadayıfın atası olduğu tahmin ediliyor. Bu tatlı, ince şeritler halinde kesilen hamurların (Kadayıfın makarna gibi kesilmesi o kadar da yanlış bir fikir değilmiş demek ki.) yağda kızartılmasıyla veya sulu kadayıf hamurunun ince şeritler oluşturacak şekilde kaynayan yağa dökülmesiyle hazırlanıyormuş.
Selçuklular döneminde de adı geçen kadayıf Osmanlı dönemi saray mutfağında oldukça fazla tüketiliyormuş. Sadece hanedan mensupları için saraya günlük bir at arabası kadayıf giriyormuş. Padişahların güçlerini nereden aldıklarının cevabı da bu bence. Her gün kadayıf yiyen bir adamın yenemeyeceği ordu yoktur herhalde.
Burma Kadayıfın Çıkış Yeri
Günümüzde kadayıfın en makbulu burma kadayıftır sanırım. Evlerde yapılan yumuşak kadayıftan ziyade tatlıcılardan alınan sert kadayıflar tercih ediliyor. Burma kadayıfın ilk çıkış yeri de Bingöl'müş bu arada. Ben onu da yanlış biliyormuşum meğer. Ben burma kadayıfı nedense Antakya-Hatay yöresiyle özdeşleştirmişim kafamda. Bu yüzden Arap mutfağından aldığımız bir tatlı olduğu fikri oluşmuş kafamda.
Yapımı son derece kolay
Kadayıfın yanlış bilinen doğrularını anlattıktan sonra şimdi size yeni nesil bir kadayıf tarifi vereceğim. Bence şerbetli kadayıflarla yarışacak bir lezzete sahip kadayıflı muhallebi. Şerbetli tatlılardan çok daha hafif oluşu ise bir numaralı tercih sebebi olmalı bence. İkinci sebebi ise oldukça gösterişli olmasına rağmen yapımı son derece kolay olan bir tatlı olmasıdır.
Ramazan'da verilen iftar davetleri için nasıl bir tatlı yapsam diye düşünenler için çok iyi bir tarif bu bence. Hem farklı, hem de lezzetli bu tatlıya bayılacaktır misafirleriniz.
Kadayıflı muhallebi için kadayıf küçük parçalara doğrandıktan sonra şekerle ve fındıkla kavruluyor. Bu aşaması oldukça önemli, o yüzden üzerinde durmak istiyorum. Bu işlemi ister fırında isterseniz ocakta yapabilirsiniz. Önemli olan şekerin eriyip kadayıfı kaplaması. Bunun için ısının yeterince yüksek olması lazım. Isı yüksek olunca da kadayıf kolayca yanabilir. Bunun önüne geçmek için çok sık karıştırmalısınız.
Afiyetle kalın...
Videolu Kadayıflı Muhallebi Tarifi
Malzemeler
Muhallebi için;
- 1 lt süt,
- 1 su bardağı un,
- 3/4 su bardağı şeker,
- 100 ml krema,
- 2 parça damla sakızı.
Kadayıf için;
- 250 g çiğ tel kadayıf,
- 1 su bardağı iri çekilmiş fındık,
- 1/2 su bardağı şeker.
Hazırlanışı
- Kadayıfı didikleyerek ya da bıçakla doğrayacak küçük parçalara ayırın,
- Fırında yapacaksanız yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye yayıp 180 derecede birkaç dakikada bir çıkarıp karıştırarak hafifçe kızarana kadar pişirin,
- Fındık ve şekeri ekleyip harmanlayın ve ısıyı 190 dereceye çıkarıp şeker eriyip kadayıfla karışana kadar (sık sık karıştırarak) fırınlayın,
- Ocakta kavurmak için doğradığınız kadayıfı tavaya alıp sık sık karıştırarak hafifçe kızarana kadar kavurun,
- Şekeri ve fındığı ekleyip sık sık karıştırarak şeker eriyip kadayıfa bulanana kadar kavurun,
- Kadayıflar kızardıktan sonra muhallebi için un ve şekeri tencereye alın,
- Sütü yavaş yavaş ekleyerek karıştırın,
- Karışım pürüzsüz bir kıvam alınca damla sakızını ekleyerek ateşe alın,
- Orta hararetli ateşte sürekli karıştırarak un kokusu gidene kadar (koyulaşsa da koku gidene kadar devam edin) pişirin,
- Koku gidince kremayı ekleyip çırpın ve ateşten alın,
- Kadayıfın yarısını 23*30 cm ölçülerinde bir fırın kabına dökün ve eşit şekilde yayın,
- Üzerine muhallebinin tamamını dökün ve düzleyin,
- Kalan kadayıfı muhallebinin üzerine eşit şekilde serpin,
- Dolapta en az 3 saat dinlendirip servis yapın.
Afiyet olsun....
Kadayıflı Muhallebi Tarifi ilk olarak 31/03/2023 tarihinde yayınlandı ve 31/03/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
07 Aralık 2018 00:20