Karışık Musakka Tarifi
Zamanın birinde bir okuyucum karnıyarık tarifime "Ben biraz değişik yaptım tarifi, patlıcanları doğrayıp kızarttım ve kıymalı harcı üzerlerine yayıp fırınladım diye bir yorum bırakmıştı. Ben de "Tebrikler! Musakkayı bulmuşsun." yazmıştım. Türk mutfağı böyle işte. Ufak bir farkla büyük boy yemek alabiliyoruz. Musakka ve karnıyarık aynı malzemelerden yapılıyor evet ama lezzetleri farklı. İkisini de gözüm kapalı yesem bu musakka, bu karnıyarık derim. Diyemeyecek insan da çok azdır.
Şimdi ben de musakka mantığıyla böyle bir yemek yaptım misal. Patlıcanın yanına patates ve kabak ekledim, bolca da domates kullandım. Musakkayı andırıyor mu evet andırıyor. Malzemeleri benziyor mu evet çok benziyor. Ama ben buna sebzeluşka diye bir isim uydurup versem de olur, lezzeti bambaşka çünkü. Ama dua edin isim anneliği konusunda çok başarısızım. Değişik isim vermek yerine tarif başlıklarında tarifin ne olduğunu açıklama gayretine giriyorum genelde. Haber sitelerinin sosyal medya hesaplarında yaptığı "Öyle bir şey dedi ki!!" çakallığını asla yapamıyorum, tarifin başlığına bakınca ne olduğu anlaşılıyor.
Aman içinde patates olduğunu da belirteyim, aman yumurtasız demeden olmaz diye diye tariflerimin isimleri Brezilya dizi karakteri ismine dönüyor zaman zaman. Geçenlerde çılgın kek tarifi paylaştım hatırlarsanız. Onun ismini ben koysam yumurtasız, sütsüz, tereyağsız, kendi kabında çırpılan kek tarifi yapardım kesin mesela. Bir tarife öyle değişik bir isim vermek çok cüretkar geliyor bana, bu yüzden cesaret edemiyorum sanırım. Zaman zaman denesem de beceremiyorum zaten. Velhasıl-ı kelam bu tarife de bambaşka bir isim verilebilirdi ama tarifi yapan ben olduğum için verilmedi. Onun yerine hiç risk almadan musakkanın gölgesine sığınılıverildi.
Sebzeler fırında pişirilebilir mi?
Tarifin mantığı belli. Sebzeler kızarıyor, kıymalı harç kavruluyor ve son tahlilde ikisi birleştirilip fırınlanıyor. Diyeceksiniz ki sebzeleri kızartmasak da fırında pişirsek olmaz mı? Patateste durum çok değişmiyor bana göre ama söz konusu patlıcan ve kabak olunca kızartma ve fırınlama arasında dev bir fark oluyor. Bence bu tarifte kızartılınca 100 seviyesinde olan lezzet fırınlayınca 40 seviyelerine düşer.Bu kayıp sizin için sorun olmayacaksa sebzeleri doğrayıp yağla karıştırıp yağlı kağıt serilmiş fırında pişirebilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 3 adet patates,
- 2 adet patlıcan,
- 2 adet kabak,
- 1 adet soğan,
- 1 adet biber,
- 2 adet domates,
- 300 g kıyma,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- Su,
- Tuz,
- Sıvı yağ.
Hazırlanışı
- Patatesleri soyup yuvarlak şekilde doğrayın,
- Derin bir tencerede bolca sıvı yağ kızdırıp patatesleri kızartın,
- Kabakları yuvarlak şekilde doğrayıp kızartın,
- Patlıcanı soyup yuvarlak şekilde doğrayın ve kızartın,
- 26 cm'lik bir fırın kabına önce patatesleri, sonra kabakları, ardından da patlıcanları dizin,
- Ayrı bir tavada 3-4 yemek kaşığı sıvı yağı kızdırın ve kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun,
- Yemeklik doğradığınız soğanı ve biberi ekleyip yumuşayana kadar kavurun,
- Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
- Küçük küçük doğradığınız domatesleri ekleyip karıştırın ve yumuşayana kadar pişirin,
- Kıvamına göre yarım ya da bir su bardağı oda sıcaklığında su ve tuz ekleyip karıştırın ve ateşten alın,
- Karışımı sebzelerin üzerine yayın,
- 190 derecede önceden ısıtılmış fırına verip üzeri hafifçe kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Karışık Musakka Tarifi ilk olarak 10/07/2018 tarihinde yayınlandı ve 13/04/2024 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
30 Aralık 2019 23:48
04 Eylül 2019 16:16