Kaytaz Böreği Tarifi
Antakya mutfağının, tüm lezzetine rağmen maalesef yeterince ünü olmayan, güzide yemeklerinden biridir kaytaz böreği. Bölge dışında gastronomiye ilgisi olan ya da hasbelkader yolu bir Antakya restoranına düşmüş belli bir kesim tarafından bilinir.
Ben çocukluğumdan beri yemek ve gezi programlarınının en iyi takipçilerinden biriyimdir. Çocukken televizyonda bir çizgifilmleri bir de yemek ve gezi programlarını gözlerim kırpmadan izlerdim. Bu yüzden Türkiye'nin neresinde ne var, nerede hangi yemek yapılıyor geniş bir genel kültürüm vardır. Belli bir yaşa kadar, daha doğrusu sanıyorum ki blog yazmaya başlayana kadar da herkes benim gibi zannediyordum.
Benim için tarhana çorbası ya da kuru fasulye gibi bilinmesi gayet normal gelen şeylere insanların "sen bunu nereden biliyorsun?" tepkisi verdiklerini gördükçe herkesin benim izlediğim programları izlemediklerini fark etmeye başladım. Halbuki benim çocukluğuma denk gelen yıllarda bu tür programlar çok popülerdi ve televizyonda izlenebilecek daha iyi şeyler de yoktu bana kalırsa. Bir noktada sevmesen bile onlara maruz kalmak zorunda kalıyordun. Ben severek maruz kalıyordum o ayrı. Kayseri yağlaması, fasulye tava, kaygana, mamul, fellah köftesi gibi evimizde, yöremizde hiç pişmeyen yemeklerin yanı sıra damat paçası gibi bizim bölgeye ait yemekleri bile yemek programlarından öğrendim ben.
Şimdilerde de internet sayesinde her bölgenin yemek kültürüne hakim olacak kadar bilgi edinmek mümkün. Yeter ki isteyin, yeter ki zaman ayırın. Antakya mutfağını mı merak ettiniz? Google'a Antakya/Hatay mutfağı yazmanız yeterli. Valilik tarafından yayınlanan yemek listeleri, Antakyalıların paylaştıkları tarifler, bölgede çekilmiş yemek ve gezi programları, Hatay'da hangi restoranda ne yenir listeleri... Merak edip bulamayacağınız hiçbir şey yok. Bilgiye erişimin bu kadar kolay olduğu bu şartlarda şaşırtıcı olan bir şeyi bilmek değil, bilmemek o yüzden.
Kaytaz Böreği Yaparken Bunlara Dikkat!!!
Bu düstur ve vesileyle kaytaz böreğini hala tanışmamış olanlarla tanıştırmak büyük mutluluk benim için. Herkesin hayatında bir kez olsun tadına varması gereken bir lezzet çünkü. Her ne kadar adı börek olsa ve işe börek yapar gibi başlansa da sonunda ortaya lahmacun görünümlü ama kıvamı ve tadı lahmacundan çok çok farklı bir yiyecek çıkıyor. Börek gibi incecik açılarak yapıldığı için çıtır çıtır oluyor. Bu kıvamı nedeniyle kaytaz böreği bir nevi atıştırmalık gibi ama aynı zamanda çok da doyurucu.
Her ne kadar meşakkatli gibi görünse de yapınca ne kadar kolayca yapıldığını anlayacaksınız. Hamuru çok kolay açılıyor. Hamuruyla ilgili sadece un miktarını dikkat etmeniz gerekliliğinin altını tekrar çizmek isterim. Hamur işlerinde un miktarı her zaman değişecektir, bu nedenle unu her zaman azar azar, hamurun kıvamını kontrol ederek, tarifte istenen kıvama ulaşana kadar ekleyin. Öyle çok geniş bir hamur açmanıza gerek yok, zaten oklava ya da merdaneye de gerek yok, elle bastırdığınızda kolayca açılıyor. İç harcı önceden pişmiyor, sadece malzemeler karışıyor. Malzemelerle ilgili olarak da nar ekşisi ve biber salçasını ikame etmeye çalışmamanızı tavsiye ederim. Kaytaz böreğinin harcını sıradan bir kıymalı harçtan ayıran iki malzeme bunlar. Özellikle nar ekşisini nar ekşili, glikoz şuruplu sos değil, gerçek bir nar ekşisi tercih etmeniz daha iyi bir sonuç almanızı sağlayacaktır.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
Hamur için;
- 2,5 su bardağı un,
- 1 su bardağı ılık su,
- 1 tatlı kaşığı instant maya,
- 1 tatlı kaşığı şeker,
- 1 tatlı kaşığı tuz.
Kıymalı Harç İçin;
- 250 g kıyma,
- 1 adet büyük boy soğan,
- 1 yemek kaşığı biber salçası,
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi,
- 1 avuç kıyılmış maydanoz,
- Tuz,
- Karabiber.
Yağlamak için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı,
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ.
Hazırlanışı
- Hamur için su, şeker ve mayayı derin bir kapta karıştırın,
- Unu azar azar ekleyerek karıştırmaya başlayın,
- Unun yarısında tuzu ekleyip karıştırın,
- Kalan unu da yine azar azar, kıvamını kontrol ederek ekleyip ele yapışmayan, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurun,
- Hamuru toparlayıp üzerini örtün ve 30-45 dk. dinlendirin,
- Hamurun hazır olmasına yakın iç harcını hazırlayın,
- Bunun için soğanı minik minik doğrayın,
- Kıyma, soğan, maydanoz, biber salçası, nar ekşisi, tuz ve karabiberi derin bir kapta karıştırın,
- Bir sos tenceresinde tereyağını eritip içine sıvı yağı ekleyin ve karıştırın,
- Kabaran hamuru tekrar yoğurup 12 küçük beze yapın,
- Bezelerin üzerini örtüp 10 dk. kadar dinlendirin,
- Bezelerden birini tezgaha alıp altını üstünü hazırladığınız yağ karışımıyla yağlayın ve elinizle servis tabağı genişliğinde açın,
- Karşılıklı iki kenarından ortaya büzüp kalın bir şerit haline getirin,
- Fazla sıkmadan kendi etrafına dolayarak çay tabağı büyüklüğünde bir yuvarlak haline getirin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin,
- Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayıp tepsize dizin,
- Ortalarından bastırarak kıymalı harcı yerleştirmeye yer yapın,
- Kıymalı harcı 12 eşit parçaya bölüp her bir parçayı hamurların üzerine yerleştirin ve bastırarak düzleyin,
- 180 derecede önceden ısıtılmış fırına verip börekler kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Kaytaz Böreği Tarifi ilk olarak 19/10/2020 tarihinde yayınlandı ve 28/09/2020 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
11 Aralık 2022 18:36
07 Kasım 2021 01:33
25 Şubat 2021 05:42