Kestane Pişirme Yöntemleri
Yaklaşık 2 hafta önce değerli bir takipçim kestane soyamadığından şikayetçi olmuştu. Ben de kendisi için ve tabi ki tüm diğer takipçilerim için kestane pişirme yöntemlerini deneyip hangisinin daha kolay soyulduğunu bulmaya karar verdim.
Kestanelerinizi daha kolay bir şekilde soyabilmek için ilk yapmanız gereken ilk fotoğrafta görüldüğü gibi kestanenin bombeli tarafını boydan boya iyice çizmek. Ama bu çizik atma olayını öyle iyi ayarlamanız lazım ki bıçak içteki ince kabuğu kesmeli fakat piştikten parçalanacak kadar da derine girmemelidir. Bunun için kısa boylu ama keskin bir bıçak kullanmanızı tavsiye ederim. Bir de pişirme yöntemlerine bakalım;
1- Fırınlama: Kestaneyi sade bir şekilde yemek istiyorsanız ideal bir yöntemdir. Zira en kolay kestane pişirme yöntemidir. Soyması çok zor değildir. Ancak pişen kestane kabukları sertleştiği için soyarken parmaklarınızda çizikler oluşması muhtemeldir. Bu yöntemle pişen kestaneler soğudukça kabuklarından çıkması zorlaşır. Bu nedenle fırında fazla miktarda kestane pişirdiyseniz eğer ilk etapta yiyebileceğiniz kadarını alıp geri kalanını ısısını sıfırladığınız fırında bekletin. Soğuyan kestanelerin içi de sertleşir ve lezzetini bir miktar kaybeder, bu nedenle bekletmemeye özen gösterin. Çizdikten sonra 200 derecede önceden ısttığınız fırında iyice çatlayana kadar pişirebilirsiniz.
2- Haşlama: Kestane şekeri yapmak için en uygun pişirme metodudur. Elinizin dayanacağı sıcaklığa geldiğinde soyduğunuz takdirde iç kabukları da soyulur, fotoğraftaki şekilde kalmaz. Ben fotoğraf çekimi dolayısıyla biraz bekletmek zorunda kaldığım için iç kabuklarını soyamadım.
Dış kabuğu fırınlanmış kestaneden çok daha kolay soyulur, daha yumuşak ve daha lezzetlidir. Bekleseler de sertleşmezler. Yıkayıp güzelce çizdikten sonra bol suda 25 dk kadar haşlamanız yeterli olur.
3- Kızartma: Kestaneleri en düzgün şekilde çıkarma metodudur. Bir işin kolaylığını anlatmak için kullanılan tereyağından kıl çekmek eyleminden bile daha kolaydır. Ancak bu kestaneler ne yemek ne de kestane şekeri yapmak için uygundur. Bunları sadece kestaneli pilav yaparken kullanabilirsiniz. Lezzetleri pek iyi olmadığı gibi kestanenin zaten yüksek olan kalorisini daha da yükseltir. Harcadığınız yağ da cabası. Çizdiğiniz kestaneleri kızdırdığınız yağın içinde orta hararetli ateşte 20-25 dk pişirin.
4- Tuzlu Suda Bekletme: Sevgili arkadaşım Hilal'den gelen bir tavsiyeyi de eklemek istedim. Kestaneleri çizdikten sonra 1 saat tuzlu suda beklettikten sonra fırında pişirdiğimizde çok kolay ayrılıyormuş kabuklar. Bu yöntemi denedim. Çok etkisini göremediğim gibi kestanelerin tuzlu oluşunu sevmedim. Sade halleriyle çok daha lezzetliler bence. Yazıya gelen yorumlardan birinde bir arkadaşımız bu yöntemden memnun kaldığını belirtmiş. Siz de deneyip işinize yarayıp yaramadığını görebilirsiniz.
5. Kağıtta Kestane: Yeni bulduğum bir yöntemi de eklemek istedim buraya. Yemek konusunda "buldum" kelimesini kullanmaya da çekiniyorum bu arada. Herkesin aklına gelebilecek şeyler yemeklerde yapılan değişiklikler, o yüzden benden önce birileri zaten yapıyorsa ben bulmuş olmuyorum:) Yeni aklıma gelen diyeyim de garanti olsun. Yeni aklıma gelen kağıtta kestane pişirme yöntemi benim bugüne kadar denediklerim arasında kestanenin en kolay soyulmasını sağlayan yöntem. Ayrıntılarını ve nasıl yapıldığını Pratik kestane pişirme yöntemi yazısından okuyabilirsiniz.
Afiyetle kalın...
26 Aralık 2019 11:21