Kısır Tarifi - Adım Adım Videolu Anlatım!
Benim "akşam yemeğine yapacak bir şey bulamadım" günlerimin kurtarıcısıdır kısır. Çok sevdiğim ve her gün yiyebileceğim için canımın istememesi gibi bir durum da söz konusu olmaz hiçbir zaman. Bol nar ekşisi eşliğinde en az 2 tabak yerim.
Yaz mevsimiyse içine domates ve salatalıkta doğrarım muhakkak. Ama mevsimi olmadığı zamanlar görüleceği üzere bu şekilde bol yeşillikle hazırlarım. Yanına da tuzu ve kıvamı iyi ayarlanmış bir ev ayranı olursa başkaca hiçbir şey aramam yanına.
Evlenmeden önce ev arkadaşım Canan'la da en favori yemeklerimizden biriydi. Abartıp yanına etsiz çiğ köfte alırdık bir de. Nasıl bir bulgur aşkıysa artık:) O yüzden ne zaman kısır yesem Canan'cığımın kulaklarını çınlatırım içten içe.
Yıllar geçse de, insanlar değişse de bazı alışkanlıklar değişmiyor. İşte akşam yemeğinde kısır keyfi de benim değişmeyen alışkanlıklarımdan biri. Hem hazırlanışının pratik oluşu, hem de içindeki malzemelerin oldukça besleyici oluşu akşam yemeğini gönül rahatlığıyla tek çeşit yemekle geçiştirmeme neden oluyor.
Kısır tüketirken dikkat etmeniz gerekenler
Bu arada aklıma gelmişken eklemeden geçemeyeceğim. Kısır süt miktarını arttırdığı için lohusa döneminde taze anneler bebişlerinin karınları güzelce doysun diye bolca kısır tüketebilirler. Yine sütü arttırmak için içecekleri su nedeniyle şişkinlik problemi yaşabilecek olsalar da bir annenin bebeği için çekmeyeceği çile yoktur sanırım.
Kısır kaç kaloridir?
4 kişilik olarak hazırlanan bu tarif yaklaşık toplam 466 kalori ve her bir porsiyon da yaklaşık olarak 116 kaloridir.
Kısır için malzeme ölçüsü nedir?
Kısır için ince bulgur ve su oranı bire bir olmalıdır. 1 su bardağı için 1 su bardağı ince bulgur kullanabilirsiniz. Diğer malzemeleri de aynı oranda artırırsanız, kısırınızın lezzetinde bir değişiklik olmayacaktır.
Başka kısır tarifleri de var mı?
Bu klasik kısır tarifine ek olarak hatay kısırı tarifi ve vişneli kısır tarifi gibi kısır tariflerine de göz atabilirsiniz. Bunların yanı sıra özellikle glutensiz veya diyet beslenenler için yayınladığım karnabahar kısırı tarifine de bakmadan geçmeyin.
Kısır Tarifi Püf Noktaları Nelerdir?
Kısır yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli husus bulgurun, kısırlık ince bulgur olmasıdır. Bir diğer önemli nokta da soğanların iyi kavrulmasıdır. Aksi halde sindirim sisteminizi zorlayacaktır. İçine koyduğunuz yeşilliklerin de mutlaka taze ve mümkün olduğunca kuru olmasına dikkat edin.
Afiyetle kalın...
Videolu Kısır Tarifi - Adım Adım Videolu Anlatım!
Malzemeler
- 1,5 su bardağı ince bulgur,
- 1,5 su bardağı su,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 yemek kaşığı biber salçası,
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber,
- 4-5 sap taze soğan (isteğe bağlı),
- 2 adet domates,
- 2 adet salatalık,
- 1 avuç kıyılmış maydanoz,
- 1 avuç kıyılmış dereotu
- 1 tatlı kaşığı sumak,
- 1 tatlı kaşığı nane,
- 1 tatlı kaşığı kekik,
- 1 fincan sıvı yağ,
- Tuz
- Nar ekşisi.
Hazırlanışı
- Bulguru yıkayıp bir tencereye alın ve suyu ekleyin,
- İstediğiniz miktarda tuz ve 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağ katıp kapağını kapatın ve ocağın altını en düşük seviyeye getirin,
- Bulgurlar suyunu çekince altını kapatıp kapağı kapalı biçimde 20 dk. kadar dinlendirin,
- Sıvıyağı kızdırıp içine salçaları ve toz biberi ekleyip kavurun,
- Salçalı karışımı bulgura ekleyip karıştırın,
- Baharatlarını da ekleyip karıştırın,
- Yeşillikleri doğrayıp bulgura katıp karıştırın,
- Salatalık ve domatesi küp küp doğrayıp servisten hemen önce ekleyip karıştırın,
- Bol nar ekşisiyle servis yapın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Kısır Tarifi - Adım Adım Videolu Anlatım! ilk olarak 18/03/2022 tarihinde yayınlandı ve 11/12/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
16 Kasım 2015 20:46