Kışlık Domates Turşusu Tarifi
Bir türlü yaz gelmedi diye başlayan kaç yazı yazdım acaba bu yıl:) Yaz geldi, geçti de kış hazırlıkları bile başladı. Araya bir de ramazan girince nasıl geçtiğini anlayamadık yazın zaten. Ramazan, oruç demeden hazırlıklarıma devam ediyorum. Bu tarif geçen yıl elime geçti. Denemek için 2 kavanoz yapmıştım. O kadar lezzetli oldu ki 2 kavanoz yetmedi bize.
Bu yıl da gözümüzü nasıl bir turşu hırsı bürüdüyse 5 kg domates aldım. 5 orta boy (660ml), 5 küçük (330 ml) kavanoz çıktı. Ekmek bana bana öyle güzel yeniyor ki yiyebilir miyiz ki diye düşünmedik bile.
Bunun dışında domates sosu için konserve hazırladım. Bir de dolaba taze fasulye kaldırdım. Ama fasulyeler hiç içime sinmedi açıkçası. Pazardan aldım. Ön taraftakiler taptaze çıtır çıtırdı. Adam arka taraftan doldurup tarttı. Eve bir geldim ki taze fasulyeler nerdeyse kuru fasulye olmak üzere, üstelik yaralı bereli. Almış bulunduğum için hazırlayıp attım dolaba ama üzüldüm yani. Ne kadar faydası olur bilmiyorum ama küçük küçük doğradım. Nasıl yaptığımı merak ediyorsanız dondurucuda taze fasulye nasıl saklanır yazısına göz atabilir ve videosunu izleyebilirsiniz.
Yılların tecrübesine sahip insanların bile başına aksilikler gelir mutfakta. Ama bu aksilikler kış hazırlıkları sırasında olunca o kadar emek, o kadar malzeme boşa gitti diye daha da fazla üzülüyor insan. O yüzden hazırlıklar sırasında normalin üzerinde bir dikkat ve çaba sarfetmenizi öneririm.
Turşumuza gelecek olursak... Çok fazla miktarda yapılmadığı sürece yapımı kolay. Hele de yardım edecek birini bulursanız çocuk oyuncağı. Gözünüz korkmasın kısacası. Biberleri doğrarken eldiven takmayı unutmayın ki sonrasında el yanmasından kaynaklı uykusuz geceler geçirmeyin. Domatesleri rendelemeyin, doğrayın, çok fazla su salmalarına ihtiyacımız yok. Limon suyu yerine sirke de kullanabilirsiniz ama bence limon lezzet açısından daha iyi sonuç veriyor.
Tüm malzemeleri hazırlayıp kavanozlara doldurduktan sonra ekşimesi, yani turşu olması için ağızlarını açık bırakıyoruz. Bu sırada açığa çıkan gazlar da kavanozda birikmemiş, uçmuş oluyor. Bu bekleme sırasında kavanozların suyunun taşması normal, ama illa ki taşacak diye de bir şey yok. Domatesin sululuk oranına göre değişiyor bu durum. Domateslerin cinsi önemli değil. Gerçek domates olsun yeter.
Domatesleri doğradığınız büyüklüğe ve bekledikleri ortamın sıcaklığına göre bekleme süresi kısalıp uzayabilir. Domatesler yumuşamış, biberlerin rengi değişmiş ve ikisi de turşu formuna girmişse olmuş demektir. Turşular beklerken köpürebilir, Eğer köpürme uzun sürüyorsa bu ortamın çok sıcak olduğu anlamına gelir. Turşuları yine ağızları açık şekilde buzdolabına alıp köpürmeleri tamamen geçene kadar beklettikten sonra kapatabilirsiniz.
Domatesleri de kaynatmıyoruz, şişeleri de kaynatmıyoruz. Bu, kornişon turşu gibi bir turşu, domates sosu değil. Nasıl ki kornişon turşuyu kurarken kornişonları ya da yaptıktan sonra kavanozları kaynatmıyoruz, bunu da kaynatmıyoruz. Ayrımını bilmeyenler için; sos yemeklerin üzerine dökülerek genellikle sıcak olarak tüketilir, turşu ekşidir ve yemekten bağımsız olarak yemeğin yanında servis edilir.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 5 kg domates,
- 1 kg acı sivri biber,
- 1 su bardağı zeytinyağı,
- 3 adet limonun suyu,
- 10-15 diş sarımsak,
- Salamura tuzu (tadı normal yediğinizden biraz daha tuzlu olacak kadar).
Hazırlanışı
- Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın,
- Biberleri halka halka doğrayın,
- Sarımsakları minik minik doğrayın,
- Derin bir kabın içinde doğranmış domates, biber, sarımsak, limon suyu, zeytinyağı ve tuzu güzelce karıştırın,
- Karışımı konserve şişelerine üzerlerinde birer parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırın,
- Şişeleri bir tepsinin içine dizin,
- İki gün boyunca güneş görmeyen bir ortamda ağzı açık şekilde bekletin,
- Her gün bir tatlı kaşığıyla hafifçe karıştırın,
- Kapaklarını kapatıp şişeleri bir tepsinin içine ters çevirin,
- 1 gece bu şekilde beklettikten sonra buzdolabına kaldırın,
- Havalar serinledikten sonra oda sıcaklığında bir dolaba alabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Kışlık Domates Turşusu Tarifi ilk olarak 17/08/2020 tarihinde yayınlandı ve 22/10/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
10 Eylül 2015 13:37