Kolaç Tarifi
Bunu birçoklarınız hamur kızartması veya pişi olarak biliyorsunuzdur. Ama Trakya'nın bazı yerlerinde - ki benim doğup büyüdüğüm yer de dahil - kolaç denir. Arife günleri ve kandillerde sabah erkenden kalkılır ve hamur mayalanır, öğlen olmadan tüm komşulara ikişer tane dağıtılır. Eğer evde dağıtma işini yapacak kadar genç biri yoksa komşunun çocuklarına biraz harçlık verilerek yaptırılır bu iş. Bazıları kolaç dağıtma işinden iyi birikim yapmıştır çocukluğunda.
Birkaç komşuya kolaç götürmekte ne var demeyin. Hangi evde kaç tane köpek var, hangisi saldırır hangisi saldırmaz, genel olarak nerede yatarlar bilmek lazımdır. O yüzden kolaç dağıtma işi belli bir tecrübe ve uzmanlık gerektirirdi. Ben ailenin en küçüğü olduğum için bu iş bana kalırdı her ne kadar hoşlanmasam da. Ama en güzel kısmı annemin unutulmuş hane kalmasın diye fazla fazla koyduğu kolaçları köpek ve kedilere dağıtmaktı. İsraftan hiç hoşlanmayan annem bir insanın yiyebileceği bir yiyeceğin hayvanlara verilmesine çok kızardı normalde çünkü. Bu yüzden annemden gizli gizli evden yemek kaçırır kedilerime verirdim ben de.
İşte bu güzel anılar yüzünden kolaç sadece bir yemek tarifi değil, çocukluğumdan bir parçadır benim için.
Maalesef ki bir kötü özelliği var bu kolacın. Birazcık yağlı:) Ama onun da çaresi var elbette. Çaresi demek pek uygun olmadı sanırım ama birkaç noktaya dikkat edildiğinde az yağ çeken puf puf bir kolaç yiyebilirsiniz.
Az Yağ Çekmemesi İçin Ne Yapmalı
Öncelikle kolaçları pişireceğiniz yağın iyice kızdığından emin olun. Yağı ocağa aldıktan sonra altını en yüksek ayara getirin. Yağınız tamamen kızdıktan sonra orta ayara getirip içinizden 30'a kadar sayın. Yağınız hazır, Kolaçları sakın ola ki yukardan atmayın yağın içine, yağ sıçrar ve elinizi yakabilir. Yağa en yakın yerden yavaşça bırakın içine.
Pişirme işlemi boyunca ısı ayarını sürekli yükseltip alçaltmanız gerekecek. Örneğin baktınız ki uzun süre geçmesine rağmen hala kızarmadı kolaçlar, biraz açın altını. Yağın içinde gereğinden fazla bekleyen kolaç yağ çeker çünkü. Ama kolaçlar kızarır kızarmaz hemen kısın altını ki kolacı ters çevirdiğinizde üst kısmı hemen kızarıp içi çiğ kalmasın. Yağın ısısı iyi ayarlandığında kolaç öyle çok yağ çeken bir yiyecek değildir zaten.
Kolaçlarınızı yağdan çıkarırken kağıt havlu üzerine değil bir süzgece çıkarın ki yağı süzülsün. Kağıt havluya çıkardığınızda kağıt havlu önce çok az bir miktar yağı emer ve fazlasını üzerinde biriktirir. Bu yağla temas eden kolaçlar bu fazla yağı tekrar çeker ve vıcık vıcık, iştahı kapatan bir hal alırlar. Isı ve süzgeç olayına dikkat ederek nefis kolaçlar yemeniz mümkün.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 5-6 su bardağı un,
- 2 su bardağı ılık su,
- 1 paket instant maya,
- 1 tatlı kaşığı şeker,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- Kızartmak için sıvı yağ.
Hazırlanışı
- Bir kapta su, şeker ve mayayı karıştırın,
- İçine unu yavaş yavaş ekleyerek elinizle karıştırın,
- Bu arada tuzunu da ekleyin,
- Yumuşak ve elastiki bir hamur elde edene kadar un ekleyip yoğurmaya devam edin (un miktarını hamurun kıvamına göre ayarlayın, yağsız bir hamur olduğu için elinize yapışabilir),
- Hamuru toplayıp üzerine az miktarda un serpin ve bir bez örtün,
- 30-45 dk (hamur iki katına çıkana kadar) dinlendirin,
- Hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlayın ve un serptiğiniz bir bezin üzerine dizin,
- Bu şekilde de 15-20 dk. kadar dinlendirin,
- Hamur parçalarını hafifçe batırarak ortasına küçük bir delik açın,
- Kızgın yağda her iki tarafını da kızartın,
- Pişen kolaçları bir süzgece çıkarın.
Afiyet olsun...
Kolaç Tarifi ilk olarak 01/01/2009 tarihinde yayınlandı ve 03/02/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
14 Şubat 2023 13:47
10 Mayıs 2021 12:30
17 Ekim 2020 10:30
22 Nisan 2020 21:33
22 Mart 2020 15:33
25 Ocak 2019 11:50