Kombucha Tarifi
Son zamanların sağlıklı beslenme trendlerinden biri kambucha. Bu kategorideki pek çok örneği gibi en büyük iddiaları zayıflatmak ve kanseri önlemek. İddia edilen diğer faydalarını da paylaşacağım ama öncesinde daha önemli bir sorunun cevabını vermem gerekiyor.
Kombucha Nedir?
Kombucha kökeni Çin olup dünyaya Japonya'dan yayılmış bir Uzak Doğu mucizesidir. Japonca kombu (Çayı Çin'den Japonya'ya getiren doktorun adı) ve cha (çay) kelimelerinin birleşimi ile elde edilen bir kelimedir. Yani kombucha diyebilirsiniz, kombu çayı diyebilirsiniz ama kombucha çayı demek doğru değil.
Aslına bakarsanız çay demek de doğru değil bana göre. Çay deyince insanın aklında lezzetli bir şey canlanıyor ama kombuchanın tadı her babayiğidin dayanabileceği gibi değil. Hele de siyah çay ya da herhangi bir bitki çayı tadı bekleyerek içerseniz çok büyük hayal kırıklığı yaşarsınız. Zira kombuchanın tadı çay gibi değil sirke gibi. Kombucha tanımını bana bıraksalar ben çay sirkesi derdim kombuchaya.
Kombucha mantar olarak bilinse de öyle değil aslında. Biz sıradan ölümlüler için ha mantar ha başka bir şey önemli değil aslında ama bu işin uzmanlarının yanında kombucha mantarı derseniz oyşh cahile bak bakışı yiyebilirsiniz, o yüzden doğrusunu bilmekte fayda var. Kombucha bir takım bakteri ve mayanın simbiyotik kültürüdür. Kısaca çay ve şekerle fermente edilen ekşi ve keskin tatlı, probiyotik bir içecektir.
Kombucha her fermentasyon süreci sonunda üzerinde yeni bir disk oluşturur. Bu diski eski diskinizle birleştirip kullanmaya devam edebilir veya çevrenizdeki insanlarla paylaşabilirsiniz. İlk diski satın alabilir veya konuyla ilgili Facebook gruplarından temin edebilirsiniz. Hatta konuyla da ilgili olmayabilir. Aktif üyesi olduğunuz herhangi bir Facebook grubunda sorarsanız elinde olan ve paylaşmak isteyen birileri mutlaka çıkar. Bir kere yapmaya başladıktan sonra elinizde paylaşılabilecek miktarda disk oluyor mutlaka çünkü.
Kombucha Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Diske metal değdirmemek önemli şey sanırım. Ekşi maya için de aynı şey söyleniyor. Buradan mayaların metal sevmediği genellemesine varılabilir diye düşünüyorum. Kombuchanızı oda sıcaklığında fermente edin. Oda sıcaklığının yüksek olduğu yaz aylarında fermentasyon daha kısa sürecekken kış mevsiminde en az olarak verilen 7 günlük süreden biraz daha fazla bekletmeniz daha garantili olacaktır. Kombuchayı siyah veya yeşil çayla yapabilirsiniz. Evde tadını ya da verdiği demi beğenmediğiniz çayları değerlendirmek için iyi bir yöntem kombucha yapımı. Zira çayın tadının bir önemi yok, ortaya çıkan içeceğin tadında çay tadından eser olmuyor. Eğer çayınıza aroma ilavesi yapmak isterseniz bunu tüketim sırasında yapmanızda fayda var. Yapacağınız eklemeler diske zarar verebilir.
Kombuchada Alkol Var mı?
Evet, %1'den daha az olsa bile pek çok fermente gıda gibi kombucha da alkol içeriyor.
Kombuchanın Faydaları
Her mucize gibi kombuchanın faydaları da saymakla bitmiyor. Bir tek ölüme çare değil demek sahip olduğu iddia edilen faydaları anlatmaya yetiyor sanırım. Ama en büyük iddiaları sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirmek. Özellikle kabızlık problemi yaşayanların çok büyük fayda gördüğü söyleniyor.
Kombucha kullanmaya başladığım ilk iki hafta bende de bu içecek kesinlikle bir mucize hissi yaşatmıştı. Bağırsaklarımda inanılmaz bir rahatlık ve sanki hiçbir şey yememişim hafifliği hissettirmişti, sonra geçti:) Sürekli kullanımda vücut her şeyi normalize etmeye başlıyor sanırım.
Bağışıklık konusunda hissedilir bir fayda görmedim. Kombucha kullandığım dönemde ağır ve uzun bir soğuk algınlığı ve daha ufak soğuk algınlıkları geçirdim.
Enerji verdiği ve stresle başa çıkmada faydalı olduğu söyleniyor. Ben ne stres ne de enerji konusunda hissedilir bir etkisini görmedim açıkçası. Anemiye iyi geldiği söyleniyor, bende gelmedi. Her maddeyi tek tek yazmayayım, özetle iki haftalık sindirim sistemi rahatlaması dışında hissedilir bir etkisini görmedim ben. Haa benim farkında olmadığım şekilde vücudumun içinde mucizeler yaratıyorsa onu bilemem. Ya da belki söylendiği gibi her gün değil de sadece belli bir problemle karşılaşıldığında içmek gerekiyordur etkisini görmek için.
Kombucha Nasıl Kullanılır?
Her gün sabah aç karınla içilmesi tavsiye ediliyor. Günde 2-3 su bardağına kadar tüketilebilir deniyor ama bence bu yanlış. Zira asiditesi çok yüksek bir içecek. Fazlası mideye zarar verir. Fayda sağlamaya çalışırken zarara uğramamak için hiçbir şeyin kullanımını abartmamakta fayda var. Hamilelerin kullanımıyla ilgili yapılmış bir araştırma yok, o yüzden risk almamak için kullanmamalarında fayda var. Çocuğunuzun kullanımıyla ilgili ise doktorunuza danışmanızda fayda var. Yine eğer bir sağlık probleminiz varsa kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Hiçbir sağlık probleminiz yoksa, hamile veya çocuk değilseniz de doğrudan bardak bardak içmek yerine az miktarla başlayıp vücudunuzun tepkilerine göre zamanla miktarını artırabilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 1,5 lt kaynar su,
- 4 yemek kaşığı siyah çay veya yeşil çay,
- 2 yemek kaşığı şeker,
- 1 su bardağı kombucha,
- 1 adet kombucha diski (scoby).
Hazırlanışı
- Su, şeker ve çay derin bir kaba alıp şeker eriyene kadar karıştırın,
- Tamamen soğuyana kadar bekleyin,
- Soğuduktan sonra süzerek cam bir kavanoza alın,
- İçine kambucha ve kambucha diskini ekleyin,
- Üzerine bir bez örtüp ip ya da lastikle sabitleyin,
- Güneş görmeyen serin bir ortamda 7-21 gün bekletin,
- Cam şişelere alıp buzdolabına kaldırın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Kombucha Tarifi ilk olarak 25/04/2019 tarihinde yayınlandı ve 03/08/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
- Tina: Kevser Hanımcım merhaba, tarifte yazdığınız gibi diski, scoby i temin ettim, yalnız 2 hafta kadar kullanmayacağım için, direkt 1 litrelik kavanozun içine koyup buzdolabına kaldırdım, doğru değil mi? 16 Eylül 2024 17:38
- Kevserin Mutfağı: Eğer kombucha suyunun içinde kaldırdıysan doğru yapmışsın. 17 Eylül 2024 13:15
- ozie: Merhabalar, sizi uzun zamandır takip ediyorum ama uygulamayı neden bu kadar geç indirdiğim konusunda kendimi esefle kınıyorum 🙈 kombu çayını bende yapıyorum, genelde poşet çayla yapıyorum. Bir gün evde normal çay kalmayınca Earl Grey çayla mayalandırdım. Tavsiye ederim tadı soğuk çaya benziyor. 27 Şubat 2022 00:17
- Kevserin Mutfağı: Teşekkürler🎈 27 Şubat 2022 02:03
- tumen60: tarifi yapmak için kombucha ve diski nerden alabilirim kevser hanım internetten mı alabilirim sadece eczane vs. bulunmaz mı etrafımda alabileceğim birisi yok malesef mesela önerebileceğiniz bir site var mı? 13 Ağustos 2021 22:38
- Kevserin Mutfağı: Google’dan aratabilirsin👍🏻 14 Ağustos 2021 13:19
- Sibellll: şuan benim için büyük bir muammayi aydınlatmış oldunuz 😁 o kımıl kımıl şey çocukluğumun kâbusu idi 11 Ağustos 2021 22:47
- Kevserin Mutfağı: 🙈🙈🙈 12 Ağustos 2021 16:08
- H. Kübra: Dilek tutma olayını ben de hatırlıyorum, 90ların ikinci yarısı çocukluğuma denk geliyor. Üreyip üzerinde 2. bir kat oluşması çok gizemli gelmişti bana o zamanlar. Nereden bileyim o zamanlar mayaları bakterileri 😅😅😅. Bize de bir tanıdığımız getirmişti. Demek ki o şey bu çaymış... 28 Nisan 2019 14:19
- Hatice sah.: 90'larin ikinci yarisiydi. Komsumuz evinde kombucha buyutuyordu ama icmek icin degil, kambuchasini besleyerek kalin bir disk haline getirebilirse tuttuğu dilek gerceklesecek duusncesiyle. Hatta bir disk de bize getirmişti de iki uc gunde bir cay suyuyla beslemiştik. Ama o zaman bile bizim yöreye ait olmayan bir inanış ve malzeme oldugunu anlamistim. Yabancisi oldugumuz Kendi kendine zayla büyüyen organizma kolonisi o kadar urkutucuydu ki bir noktada annem bu sacmaliga son verip kendisini cople kavuşturmuştu. Neyse ki Kevser Hanimcim, o canlının gizemini sizin bu tarifle çözebildim. Bu arada hazır kombucha icecekleri de var. -Sürekli içmedigim icin olabilir- her icimde bir rahatlama hissettiriyor. Bir de o iceceklerdeki kombucha oranina bakmak lazım. Sizim kombucha yi da meyve konsantreleri ile birleştirip daha icmesi keyifli hale getirmek mumkun olabilir sanki. 27 Nisan 2019 17:18
- Kevserin Mutfağı: Dilek olayını başka bir yerde daha okumuştum. Hurafelere inanma potansiyelimiz aşırı yüksek🙈 Kombucha tüketilirken başka içeceklerle karıştırılabilir evet ama ben içeceğin tadını bozmak yerine kombuchanın kendi tadına alışmayı tercih ederim😄 27 Nisan 2019 20:47
- dilara22: nerden temin edebiliriz? 26 Nisan 2019 13:56
- Kevserin Mutfağı: Notlar kısmını oku lütfen. 26 Nisan 2019 14:20
- Semra Çorlu: Gruplardan fayda yok. 28 Nisan 2019 18:27
- Kevserin Mutfağı: O zaman online olarak alabilirsin👍🏻 28 Nisan 2019 18:30
- denden: O disk yapımını paylaşmanız da mümkün mü acaba ? 26 Nisan 2019 11:37
- Kevserin Mutfağı: O disk yapılan bir şey değil, notlar kısmında da yazdığım gibi kombucha yapan birilerinden temin etmelisin👍🏻 26 Nisan 2019 12:21