Köylü Çorbası Tarifi
Eski çalıştığım iş yerinin yemekhanesinde çıkardı bu çorba sık sık. Tam olarak aynısını yapabildim mi bilmiyorum ama temel olarak böyle bir şeylerdi. Lezzet olarak aynı lezzeti yakaladıktan sonra gerisini çok sorgulamadım zaten. Çorbanın güzel yanı sık yemek yapılan her evde bulunan malzemelerden yapılıyor oluşu ve çok doyurucu oluşu. Bu çorbayı yaptığım akşam çorbanın doyurucu olacağını tahmin ettiğimden yanına yalnızca iki çeşit salata yapmıştım. Ama o salataların bile ancak tadına bakabildik. Birer kase çorba yetti.
Çorba bekledikçe kıvamı koyulaşıyor. O yüzden yemekten birkaç saat önce yaptığınız çorbaya sulu oldu diye malzeme ilavesi yapmayın. Fotoğrafta görülen çorba ateşten alınır alınmaz çekildiği için sulu görünüyor mesela, ama bir 10-15 dk. sonra malzemeler nişastasını bıraktıkça koyulaşıyor bu kıvam. Ertesi gün ısıtırken ise kıvamının koyu olduğunu düşünüyorsanız su ekleyin ısıtırken. Ama önce çorbayı ısıtın, kıvamını görün, suyu sonra ekleyin. Soğuk çorbaların hepsi koyu kıvamlıdır, ısınınca kıvamları açılır bir miktar. Bu nedenle soğuk çorbanın gerçek kıvamını anlayamazsınız.
Çorbalar konusunda beni çok şaşırtan bir şey paylaşmak istiyorum sizlerle. Bu vesileyle de konu hakkında bilgisi olmayanlar bilgilenmiş olacaktır. Bloggerlık bir acayip iş, çeşit çeşit insan çeşit çeşit düşünceyle karşılaşıyorsunuz, dünyaya bakışınız değişiyor, bir süre sonra sizi şaşırtacak hiçbir şey kalmamaya başlıyor. Aldığım yorumların artmaya başladığı dönemde beni en çok şaşırtan yorumlar çorba kıvamını ayarlamakta zorlananlardan geliyordu. Çorbam genelde koyu kıvamlı oluyor, nasıl ayarlamalıyım su miktarını şeklinde birçok soru veya çorba tariflerime çok lezzetli oldu ama kıvamı koyu oldu şeklinde birçok yorum aldım bugüne kadar. Kıvamının eklenecek suyla açılabileceğini söylediğimde şaşıranlar mı dersiniz, bunu nasıl düşünemedim diyenler mi dersiniz, neler neler...
Yemek yapmayı bilmemek yaşadığımız çağda çok şaşılacak bir durum değil bence. Paranız olduğu sürece hayatınız boyunca yemek yapmak zorunda kalmayabilirsiniz. Ama ucundan bir yerinden yemek yapmaya bulaşmış birinin yemek yapmayı mekanik bir iş olarak görüp tarifleri harfi harfine uygulayarak üzerine kafa yormaması beni çileden çıkarıyor itiraf etmeliyim ki. Bu sadece yemek yapmayla ilgili bir durum değil aslına bakarsanız. İnsan ne yapıyor olursa olsun yaptığı işi sorgulamalı, daha iyi nasıl yapabilirim diye düşünmeli, bunu neden yapıyorum diye merak etmeli, vs.
Koyu kıvamlı olan bir çorbanın kıvamını açmak için su eklemen gerektiğini veya sıvı olmuş bir kek hamurunu koyulaştırmak için un eklemen gerektiğini bilmek için yemek eğitimi almış olmana hatta daha önce yemek yapmış olmana bile gerek yok, kendine "ne yapabilirim?" diye sorarsan zaten cevabını bulursun. Konuyla ilgili hiçbir şey yapmamış olsan bile okulda guaj boyayı açmak için su eklemişsindir, çok sulu olduysa biraz daha boya katmışsındır içine.
Yemek yapmayı gözünüzde ne çok büyütün ne de çok hafife alın. Bazı durumlarda çok basit bilgilerle harika yemekler yapabilecekken bazı durumlarda yıllarca yemek yapmış olmak bile işinize yaramayacaktır. İhtiyacınız olan şey hangi durumda olduğunuzun ayrımını yapabilmek.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 1 adet soğan,
- 1 adet havuç,
- 1 yemek kaşığı tereyağ,
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 1 tepeleme yemek kaşığı un,
- 1 çay kaşığı toz biber,
- 1 yemek kaşığı kalın bulgur,
- 1 yemek kaşığı pirinç,
- 1 yemek kaşığı yeşil mercimek,
- 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek,
- 1 dolu avuç erişte,
- 1 tatlı kaşığı nane,
- 5 su bardağı oda sıcaklığında su,
- Tuz.
Hazırlanışı
- Soğanı ve havucu küp küp doğrayın,
- Yağları kızdırıp soğanı ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun,
- Havucu ekleyip birkaç dk. daha kavurun,
- Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
- Toz biberi ekleyip karıştırın,
- Suyu ekleyip hızlıca karıştırın,
- Yıkayıp süzdüğünüz bulgur, pirinç ve mercimekleri ekleyip hafif yumuşayana kadar pişirin,
- Erişteleri ve tuzunu ekleyip hepsi yumuşayana kadar pişirin,
- Naneyi ekleyip karıştırın ve ateşten alın.
Afiyet olsun...
Click for the Recipe in English
Köylü Çorbası Tarifi ilk olarak 07/01/2015 tarihinde yayınlandı ve 09/11/2019 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
01 Şubat 2017 01:02
01 Şubat 2017 01:01
07 Aralık 2016 18:59
03 Kasım 2015 21:34