Krem Şantisiz Süt Dilimi Tarifi
Süt dilimini Tabule Dergi'de yayınlamıştım daha önce ama nasılsa burada paylaşmayı unutmuşum. Geçtiğimiz günlerde sevgili Saliha hatırlattı sağ olsun. Tarifi yazdığımdan bu yana epey zaman geçmişti. O haliyle kullanmak içime sinmedi, fotoğraflarını beğenmedim. Tekrar yapınca dayanamadım tarifi de değiştirdim biraz. Tadında bir değişiklik yok ama kremasına krem peynir de ekledim mesela biraz daha koyu kıvamlı olsun diye.
Süt Dilimi Kremasında Dikkat Etmeniz Gerekenler
Bu tarifin en çok zorluk çıkaracak kısmı kreması zaten. Şimdiden görüyorum "kremayı çırptım koyulaşmadı" yorumlarını. Pek çok tarifimde kullanıyorum çırpılmış kremayı ve hepsinde bu yorumdan en az bir tane vardır. Sebebi her zaman aynı. Tarifte belirtmeme rağmen dar ve derin bir kap kullanılmaması. Yaşı yetenler yayıkta tereyağı yapıldığı dönemleri ve yayığın şeklini hatırlayacaktır. Hatırlamayanlar da kısa bir internet araması yapabilir. Eskiden tereyağı yayıklarda dövülürdü. Tereyağı sütün dövülerek yağının ayrılması sonucu elde edilir. Bu aşamaya kolay gelebilmesi için de dar ve uzun şekle sahip yayıklar kullanılır. Süt yayığın kenarlarına daha çok çarpsın diye bu şekilde yapılmıştır yayıklar. Bizim kremayı koyulaştırmak için dar ve uzun bir kap kullanmamızın sebebi de bu. Mikser bizim ülkemizde ulaşabildiğimiz sıvı sayılabilecek kremaları tek başına koyulaştırmak için yeterli değildir.
Bunun yanı sıra bazı markaların kremaları da neredeyse süt kıvamında olduğu için ne kadar çırpılsa da gereken koyuluğa ulaşmaz ne yazık ki. Çırpılarak kullanılacaksa kremanızı Sek ya da Tikveşli almanızı öneririm.
Kremayla ilgili olarak bilmeniz gereken en önemli şey kıvamının hazır süt dilimleri ya da krem şanti ile yapılanlar gibi koyu olmayacağı. Bu da yine bizdeki kremaların kıvamından kaynaklanıyor.
Süt Dilimi Kekinde Dikkat Etmeniz Gerekenler
Kekin yapımında dikkat etmeniz gereken tek şey tüm yumurta akı kabartılarak yapılan keklerde olduğu gibi yumurta akları. Yumurta aklarını hem çok çok iyi çırpmalı hem de diğer malzemelerle karıştırırken söndürmemelisiniz. Aksi takdirde sert hatta taş gibi olur. Kullanılmasına gerek olmamasına rağmen hem garanti olsun hem de defalarca sorulacağını bildiğim için kabartma tozu da ekledim içine. Sonuç beni çok memnun etmedi, kek dengesiz biçimde kabardı ama kabartma tozunu Allah'ın emri olarak gören arkadaşlarımızın gönlü olsun bu sefer de, n'apalım:) Bazen böyle espri yapıyorum, sonra da pişman oluyorum ya yanlış anlarlarsa diye. Ama bazıları hamur işi tariflerine kabartma tozu konması gerektiği Kuran'da yazıyormuş gibi davranıyor inanın. Bir keresinde biri "insanları kandırıyorsunuz, bu kadar kabarmış ama malzemelere kabartma tozu yazmamışsınız." demişti mesela. Ben bu insana nasıl anlatayım bir şeyin kabarması için kabartma tozunun şart olmadığını? Anlatamadım da zaten, beni "takibi bıraktı". Sonrasında da kabartma tozu kullanılmayan tariflere büyük harflerle "KABARTMA TOZU KULLANILMIYOR" yazmaya başladım. Hala ara sıra "kabartma tozu yok mu?" sorusunu yanıtlamaya devam ediyorum. Ben ve benim küçük dertlerim işte:)
Eğer yumurta aklarını söndürmeden karıştırabileceğinize inanıyorsanız kabartma tozu kullanmanıza gerek yok. Daha önce hiç kullanmadığım bir yöntem, garanti olsun benim olsun derseniz kullanın.
Bu arada "balın pişirilmesi zararlı değil mi?" diye sormadan önce bu yazıyı okuyun lütfen. Yine de soracak olursanız da yine aynı yazının linkini vereceğim zaten:)
Afiyetle kalın...
Videolu Krem Şantisiz Süt Dilimi Tarifi
Malzemeler
Kek için;
- 4 yumurta (akları ve sarıları ayrılmış),
- 2 dolu yemek kaşığı bal,
- 1 su bardağı un,
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
- 3 yemek kaşığı kakao.
Krema için;
- 200 ml krema,
- 2 yemek kaşığı krem peynir,
- 2 dolu yemek kaşığı bal.
Hazırlanışı
- Kek için yumurta aklarını tıraş köpüğü kıvamına gelene kadar çırpın,
- Ayrı bir kapta yumurta sarıları ve balı homojen bir yapıya ulaşana kadar çırpın,
- Karışımı yumurta aklarına azar azar ekleyerek ezmeden karıştırın,
- Un, kakao ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin ve yine ezmeden karıştırın,
- Karışımı yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine kenarlarından 2'şer parmak boşluk kalacak şekilde yayın,
- 170 derecede önceden ısıtılmış fırında kürdan testi temiz çıkana kadar pişirin,
- Bu sırada kreması için kremayı dar ve derin bir kabın (blender setlerinin çırpma kabı veya konserve kavanozu gibi) içinde koyulaşana kadar çırpın,,
- Ayrı bir kapta krem peynir ve balı karıştırın (çırpmayın),
- Kremayı ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın ve buzdolabına kaldırın,
- Kek tamamen soğuduktan sonra kenarlarında yamukluklar varsa keserek düzleyin ve iki eşit parçaya kesin,
- Kremayı parçanın birinin üzerine boşaltıp olabildiğince eşit olacak şekilde düzleyin,
- İstediğiniz boyutta dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Krem Şantisiz Süt Dilimi Tarifi ilk olarak 12/01/2017 tarihinde yayınlandı ve 13/07/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
10 Aralık 2017 15:51