Kurutulmuş Patlıcan Biber Kavurması Tarifi
Kış Sebzelerine Dair
Kış sebzeleriyle ilgili şöyle bir şey vardır. Sonbahar yavaş yavaş terk edip kış kapıya dayanınca kış sebzeleri de tezgahlardaki yerlerini alır. Herkes bir heves "özlemişiz ayol" diye diye ıspanağa pırasaya saldırır. Bir ay sonra da yazdan ne koymuştuk kenara köşeye diye aranmaya başlar. Bu durumda ben diyorum ki kış sadece bir ay olsa. Kış sebzelerini de hiç bıkmadan tadında yeyip bıraksak. Ne sebzeler bu kadar hor görülse ne de insanlar kışın ne pişirsem diye bu kadar kafa yorsa. Şahane fikir değil mi sizce de? Şimdi tabi bunu yapmamız mümkün değil. Bu durumda ne yapıyoruz? Hep birlikte durumun zaten böyle olduğu güneye göç ediyoruz.
Güneyde de tam gönlüme göre bir yer yok aslına bakarsanız. Akdeniz kıyısındaki şehirlerimiz çok nemli. Ben istiyorum ki havası hep bahar gibi olsun ne sıcak ne soğuk. Arada şöyle birkaç saatliğine yağmur yağsın, sonra hemen güneş açsın. Seneden bir kere kar yağsın bir kar topu oynayalım, manzaraya karşı bir salep içelim. Ertesi gün de erisin gitsin. Ağaçlar hep yeşil olsun, güller dört mevsim açsın. Bahçene ne ekersen ek yetişsin. Hakim olan duygu huzur olsun. İnsanlar güler yüzlü olsun. Düz ayak olsun, yokuşu yormasın. Varsa bildiğiniz böyle bir yer, emeklilik planlarım arasına hemen alacağım. Ben de bulursam yine böyle bir yer size söylerim, isteyenlerle hep birlikte gidip yerleşiriz. O zaman ne patlıcan kurutmakla uğraşırız ne de konserve yapmakla. Her sebzeyi dalından taze taze yeriz.
Kışın Bu Tarif Çok İşinize Yarayacak
O zamana kadar bu tarif çok işinize yarayacak, hemen favorilerinize kaydedin. Kış sebzelerini her ne kadar sevsem de dediğim gibi bir yere kadar ağız tadıyla yeniyorlar. 7 aylık kış boyunca da (evet Ankara'da kış 7 ay sürüyor:/) karnabahar yenmiyor. Bu durumda konserveler, yazdan dondurulmuş ya da kurutulmuş sebzeler, bakliyat çeşitleri, et, tavuk, balık vs. ile çeşitlendirmek gerekiyor. Yazdan kenara atılan şeyleri çıkarınca elde avuçta bir şey kalmayacak zaten. Günün birinde uzmanlar çıkıp sakın dondurulmuş gıda yemeyin şöyle zararlı, konserveler de böyle zararlı diyecekler diye çok korkuyorum. İşte öyle bir şey olduğu gün o hayalini kurduğum yeri bulup kesin oraya yerleşmem lazım.
Çok Pirinç Tüketmekten Şikayet Edenler İçin Bire Bir
Konuyu yine saptırdım farkındayım ama toparlıyorum şimdi. Birçoklarınız sık sık yapıyordur eminim bu tarifi. Onlara hatırlatma, yeni görenlere de fikir olsun. Kurutulmuş biber, patlıcan, kabak çok lezzetli de dolma yapınca da çok pirinç yiyoruz diye düşünüyorsanız, haklısını vallahi yalan diyemem. Dolma bende de bir vicdan sızısı. Ama neyse ki bu tarif olayı çözüyor. Kuruttuğunuz sebzeleri pirinçsiz de gayet lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz. İlk etapta sanki bir yardımcı yemekmiş gibi geliyor olabilir ama öyle değil. Gayet güzel karın doyuruyor. Hele de yanına çorba, salata vs. yaparsanız hiç korkmayın. Bu arada isterseniz içine suyuyla birlikte az miktarda pirinç veya bulgur ekleyip az karbonhidratlı çakma bir dolma da yapabilirsiniz. İsterseniz en başında biraz kıyma kavurup kıymalı yapabilirsiniz. Biraz şekilli olsun derseniz kıymayı ayrı kavurup yoğurdun üzerine dökebilirsiniz. Öyle göründüğü gibi kısır bir tarif değil, çeşitlendirme imkanı bol. Benim aklıma bu kadarı geldi, sizlerin kim bilir daha neler gelecek böyle geniş düşününce. Kendinize saklamayın fikirlerinizi tabi, paylaşın biz de öğrenelim.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 15 adet kurutulmuş dolmalık patlıcan,
- 15 adet kurutulmuş dolmalık biber,
- 1 adet orta boy soğan,
- 2 büyük domates (veya 1 su bardağı domates konservesi),
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 tatlı kaşığı kuru nane,
- 1 su bardağı sıcak su,
- 3 yemek kaşığı zeytinyağ,
- Tuz,
- Kurutulmuş sebzeleri haşlamak için ayrıca sıcak su,
- Servis için sarımsaklı yoğurt.
Hazırlanışı
- Patlıcan ve biberleri uygun boyutlu bir tencereye alıp üzerlerini geçecek kadar sıcak su ekleyin,
- Ocağa alıp yumuşayana kadar (yaklaşık 20 dk) kaynatın,
- Süzüp soğumaya bırakın,
- Bu sırada soğanı yemeklik doğrayıp kızdırdığınız zeytinyağında yumuşayana kadar kavurun,
- Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
- Doğranmış domatesi ekleyip suyunu çekene kadar kavurun,
- Naneyi ekleyip karıştırın,
- Patlıcan ve biberleri küçük küçük doğrayıp tencereye ekleyin ve birkaç dakika sürekli karıştırarak kavurun,
- Suyunu ve tuzunu ekleyip kapağını kapatın,
- Kısık ateşte 5-10 dk. daha pişirip ateşten alın,
- Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip kıyılmış yeşillik ve pul biberle süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Kurutulmuş Patlıcan Biber Kavurması Tarifi ilk olarak 15/12/2016 tarihinde yayınlandı ve 09/05/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
25 Ocak 2018 09:22