Lahana Turşusu Tarifi
En sevdiğim üç turşu kornişon turşu, yeşil domates turşusu ve lahana turşusudur. Yani böyle kütür kütür turşuları seviyorum aslında. Bir de Fas'ta yeşil erik turşusu yiyip bayılmıştım ama hayatımda iki kez yediğim bir şeyi en sevdiklerim listesine eklemem doğru olmaz sanıyorum:)
Eskiden en sevmediğim turşuysa biber turşusuydu her nedense. İspanya'ya taşındıktan sonra bulabildiğim iki turşudan biri de biber turşusu olunca yiye yiye alıştım. Öyle ki evde kendim yapmaya bile başladım. Artık en sevdiklerim arasında yağlı acı biber turşusu da var. Üstelik kütür kütür olmamasına rağmen.
Turşu Yapmanın Püf Noktaları
Lahana turşusuna dönecek olursak... Turşu yapımı hiç de korkulduğu gibi zor bir şey değildir. Fermentasyon doğal bir şekilde kendi kendine olur zaten. Sizin tek yapmanız gereken şey uygun ortamı sağlamaktır. Bunun için öncelikle taze, çürük çarık olmayan sebze seçmek ve kullanmadan önce güzelce yıkamak gerekli. Kullanılacak kap kacağın da kaynar suyla tertemiz yıkanıp paklanması gerek.
Turşu Nasıl Saklanmalı?
Turşuyu yaptıktan sonra uygun koşullarda saklamak da oldukça önemli elbette. Çok sıcak bir odada bekleyen turşunun fermentasyonu gereğinden hızlı olur. Bu da turşunun yumuşamasına ve üzerinde beyaz bir tabaka oluşmasına neden olur. Erken müdahale edilmezse bu tabaka küfe dönüşebilir. O yüzden turşuyu yapıp kaderine bırakmak yerine sık sık kontrol etmekte fayda vardır. Sıcak kadar soğuk da fermentasyon sürecini olumsuz etkiler. Gereğinden soğuk bir ortamda beklettiğiniz turşunun da fermentasyonu başlamaz, yani turşu olmaz. Turşu bozulmasın diye yapıp buzdolabına kaldırmak da çözüm değil yani (belli turşu tariflerinde bu gerekli olabilir, bütün turşular aynı kurallara tabii değildir). Sonuç olarak turşuyu sürekli kontrol edip ihtiyacı olan sıcaklıktaki bir ortama taşımak en iyisidir.
Denenmiş, ölçülü, iyi bir tarif de iyi turşunun olmazsa olmazıdır tabii. Bu yazıyı okuduğunuza göre o konuda sıkıntınız yok demektir. O yüzden üzerinde durmayacağım.
Lahana sert ve aralarında çokça boşluk kalabilecek bir sebze olduğu için minimum alana maksimum turşu sığdırmak için tuzla ovup küçülterek ve esnemesini sağlayarak yapıyorum. Bu şekilde olma süresi de kısalıyor aynı zamanda.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 1 kg beyaz lahana,
- 3 adet havuç,
- 1 su bardağı sirke,
- 1 su bardağı su,
- 3 yemek kaşığı salamura tuz,
- 2 avuç nohut,
- 4-8 diş sarımsak.
Hazırlanışı
- Derin bir kapta su, sirke ve tuzu tuz eriyene kadar karıştırın,
- Lahanayı iri iri doğrayıp karışıma ekleyin ve lahanalar yumuşayana kadar ovun,
- Sarımsakları ve nohutları sterilize edilmiş kavanozlara paylaştırın,
- Ovulmuş lahanayı da bastırarak kavanozlara yerleştirin,
- Kapta kalan suyu da aynı şekilde kavanozlara paylaştırın,
- Üzerlerinde yer kalırsa temiz suyla ağzına kadar doldurun,
- Kapaklarını kapatıp bir tepsinin içine yerleştirin (sularının taşma ihtimaline karşı),
- Güneş görmeyen serin bir yerde 1 hafta bekletip birini açıp tadına bakın, olduysa buzdolabına kaldırın, olmadıysa birkaç gün daha bekletin ve olduktan sonra buzdolabına kaldırın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Lahana Turşusu Tarifi ilk olarak 18/12/2019 tarihinde yayınlandı ve 24/12/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
10 Aralık 2022 22:02
17 Aralık 2021 18:34