Lavantalı Sütlaç Tarifi
Bir sütlaçtan beklenen çok fazla şey yoktur. Az malzemeli sade bir tatlıdır zaten. En büyük beklenti kıvamının ne koyu ne de sıvı olması, tam ortada olması; ardından gelen beklenti ise pirinçlerin dibe çökmemesidir. İlk sütlaç tarifimi paylaştığım günden bu yana yorumlar kısmında mücadelesini verdiğim iki konu da bunlar aslında. Bu iki beklentiyi karşılayan iki şey sütlaçta un ya da nişasta değil PİRİNÇ UNU kullanmak ve kullanılan pirincin kırık pirinç olmasıdır. Bir karışımda eğer dibe çökme yaşanıyorsa karışımın içindeki malzemelerin yoğunluğu farklı demektir. Sütlaçta pirinç ve sütlü tatlı kısmının yoğunluğunu dengelemenin en iyi yolu sütlü tatlı kısmında yine pirinçten elde edilen pirinç unu kullanmak ve pirinç olarak da küçük boyutlu kırık pirinç kullanmaktır.
Eski Alışkanlıkları Bırakın
Anneniz, anneanneniz yıllardır nişasta kullanarak yapıyor olabilir. Bu, nişasta kullanımının doğru olduğu anlamına gelmez. Bu gibi "ben annemden böyle gördüm, biz hep böyle yaparız" şeklinde yorumları görünce aklıma Kuran'da beni çok etkileyen, günlük hayatıma da yön veren bir ayet geliyor (Maide-104). Burası dini sohbet ve tartışma platformu olmadığı için buraya almıyorum ama bilmiyorsanız bakın mutlaka. Sadece dini açıdan değil, anlayana hayata bakış açısından da yol gösterici bir ayet bana göre.
Demem o ki doğruyu bulduğunuzda ne kadar köklü olursa olsun eski alışkanlıklarınızı bırakmayı bilin. Hayatınızı, yaptığınız işi daha iyi, daha kolay hale getirecek yeniliklere kapamayın kendinizi. Yaptığınız sütlacın kıvamından, ne zaman ocaktan almanız gerektiğinden bir türlü emin olamıyorsanız sütlaç tarifi videosunu izlemenizi öneririm.
Lavanta Kullanımı
Lavantayı daha önce creme brulee ve lavantalı kek tariflerimde kullanmıştım. Tatlı tariflerinde lavanta kullanımı benim bulduğum bir şey değil, özellikle Fransız mutfağında oldukça eskiye dayanan bir yeri vardır. Bazen ilk kez benim tariflerimde gördükleri yöntemleri (çorba terbiyesi yapmak, bain marie usulü, vs. gibi) "siz mi uydurdunuz?" diye soranlar oluyor. Anlamadığım ben de kendimce bir yöntem geliştirmiş, farklı bir malzemeyi normalde kullanılmayan bir tarifte kullanmış olabilirim. Bu neden "uydurmak" olsun ki? İnsanlar yemek pişirmeye başladığında şu an kullanılan hiçbir teknik yoktu ve yüzyıllar boyunca çok farklı kişilerin farklı katkılarıyla gastronomik açıdan bu kadar ilerledik. Ya da şöyle mi demeliyim acaba? Yıllardır aşçıların uydurdukları şeyleri yapa yapa bu hale geldik. Buna bu kadar takılmamın nedeni uydurmak kelimesinin sözlük anlamı; "Hayal gücünden yararlanarak gerçek dışı bir şey söylemek, yakıştırmak". Mutfakta yapılan hiçbir şey gerçek dışı olmadığı için "uydurmak" en son kullanılacak kelimelerden biridir kullanılan farklı malzeme ve yöntemler için. Siz de yeni bir şey denediğinizde başkasına anlatırken "ben uydurdum" demeyin. "Değişik bir şeyler denedim", "kekiği, biberiyeyi, vs. ben ekledim" deyin. Uydurmak nedir? Yalan mı söylüyoruz sanki? Yemeklere kendi kattığınız yorumları küçümsemeyin sakın.
Neyse efendim asıl konuya gelelim. Lavantayı aktarlarda, marketlerde kurutulmuş halde bulabilirsiniz. Tek bir kurutulmuş lavanta vardır ve oda kokusu, dolap kokusu vs. olarak da kullanılır, yemeklere de konur. Yiyecek olarak kullanılan ayrı bir lavanta yoktur yani. Fotoğrafta da görebilirsiniz nasıl bir şey olduğunu bu arada.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 6 su bardağı süt,
- 1/2 çay bardağı kırık pirinç (kırık yoksa normal pirinci bir miktar rondodan geçirebilir veya havanda dövebilirsiniz),
- 1 su bardağı şeker,
- 2 yemek kaşığı pirinç unu,
- 1 tatlı kaşığı lavanta.
Hazırlanışı
- 1 bardak sütü kenara ayırıp 5 su bardağı sütü tencereye alın ve pirinci içine ekleyin,
- Lavantayı bir bitki çay süzgecine koyup veya bir parça bezim içine sarıp sütün içine bırakın,
- Kısık ateşte sık sık karıştırarak pirinçler yumuşayana kadar pişirin,
- Lavantayı sütün içinden çıkarın (daha az aromalı olması için daha erken de çıkarabilirsiniz),
- Şekerini ekleyip karıştırın,
- Kenara ayırdığınız 1 bardak sütün içinde pirinç ununu eritin,
- Bu karışımı pirinçli sütün içine yavaş yavaş ekleyip karıştırın,
- Kıvamını alana kadar sürekli karıştırarak pişirin,
- Karışımı cam kaselere pay edin,
- Oda sıcaklığına geldikten sonra dolaba kaldırın,
- Üzerine lavanta serperek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Lavantalı Sütlaç Tarifi ilk olarak 28/02/2017 tarihinde yayınlandı ve 25/09/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
20 Haziran 2017 17:06
05 Mart 2017 14:17
02 Mart 2017 18:37