Mansaf Tarifi
Mansaf Ürdün mutfağının en ünlü yemeklerinden biri. Servisi lavaş, pilav ve kuzu eti ile yapılan mansaf bu üçlünün bir araya gelmesiyle pek çok doğu ve orta doğu ülkesinin damak zevkine uygun bir hale geliyor.
Mansafın en önemli özelliği sosunda özel bir yöresel malzeme olan jameed (bizim keş olarak bilip kullandığımız kurutulmuş yoğurt) kullanılması. Bu malzeme mansafı herkesin evde kolayca yapabileceği bir yemek olmaktan çıkarıyor. Bu nedenle paylaşılan tariflerin bir kısmında alternatif olarak yoğurtla yapılıyor. Ama keşin tadını bilenler çok iyi anlayacaktır ki yoğurt asla keşin bir alternatifi olamaz, zira lezzetleri gerçekten çok farklıdır. Neyse ki bir daha önceki tariflerimizde keşi görmüştük ve şu an pek çoğunuzun evinde ev yapımı keş var. Bu nedenle mansafı gönül rahatlığıyla orijinaline uygun olarak yapabiliriz.
Bu arada birkaç yazılı kaynakta mansafın Antakya mutfağında da yer aldığını yazdığını gördüm. Ama bugüne kadar ne bir Antakyalıdan böyle bir şey duydum ne de Antakya mutfağının tanıtıldığı yazılı ya da görsel bir kaynakta karşıma çıktı. Bu doğrultuda ya çok yaygın değil ya da Antakyalıların çok sahiplendiği bir yemek değil sonucuna varabilir miyim acaba? Antakyalıları bizi bu konuda aydınlatmaya davet ediyorum.
Tarifimize dönecek olursak. Malzeme listesine bakınca biraz meşakkatli bir yemek izlenimi veriyor olabilir. Ama öyle değil aslında. İçinde pilavı da olduğu için öyle görünüyor sadece. Yoksa haşlanmış kuzu et ve kolay bir sostan ibaret bir yemek.
Kuzu eti soğan, defne yaprağı ve kakule ilavesiyle haşlanıyor. Bu sırada ise sosu hazırlanıyor. Sos için keşi bütün halde akşamdan ıslatıp yumuşatabilir ya da benim yaptığım gibi kullanmadan önce rendeleyerek pişmesini kolaylaştırabilirsiniz. Her halükarda sos uzun uzun pişiyor, çünkü keş suyla karışınca hemen eriyip kıvam almıyor. Uzun süre suyun içinde pişen taneler görüyorsunuz, buna kendinizi hazırlayın. Piştiğinde de pürüzsüz, mükemmel kıvamlı bir sos olmuyor zaten, yine kesilmiş yoğurt görünümü ve kıvamında oluyor. Fotoğraflarda görüntüsünü fikir verecek kadar görebilirsiniz.
Mansafın pilavı safranla hazırlanıyor ama safran bu tarif için zerde tarifinde olduğu gibi olmazsa olmaz bir malzeme değil. O yüzden safransız, sade pilavla da servis edebilirsiniz.
Yine servisi için kullanılan çam fıstığı da değişebiliyor. Çam fıstığı yerine kabuksuz bademi de aynı şekilde hazırlayıp kullanabilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 1,5 kg kemikli kuzu eti,
- 1 adet soğan,
- 2 adet defne yaprağı,
- 2 adet kakule,
- Tuz.
Pilav İçin:
- 5-6 yemek kaşığı zeytinyağ,
- 1,5 su bardağı pirinç,
- 2,5 su bardağı sıcak su,
- Tuz,
- Çay kaşığının ucuyla safran.
Sosu için;
- 3 yemek kaşığı rendelenmiş keş,
- 1 yemek kaşığı tereyağı,
- 2 su bardağı su,
- 1/4 çay kaşığı zerdeçal,
- Karabiber
- Tuz.
Servis için;
- İstediğiniz miktarda lavaş,
- 3-4 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ,
- Kıyılmış maydanoz.
Hazırlanışı
- Kuzu etini düdüklü tencereye alın,
- İri iri doğranmış soğan, defne yaprakları, kakule ve tuzu ekleyin,
- Üzerini geçecek kadar su ilave edip kapağını kapatın ve tencerenizin pişirme süresine göre yumuşayana kadar pişirin,
- Bu sırada rendelenmiş keş ve suyu bir sos tenceresine alıp karıştırın ve orta hararetli ateşte yarı yarıya azalana kadar pişirin,
- Pilav için yağı kızdırıp yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyin ve tıkır tıkır olana kadar karıştırarak kavurun,
- Su, tuz ve safranı ekleyip karıştırın,
- Kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin,
- Pişen keşi el blenderıyla olabildiğince homojen bir hale gelene kadar çekin,
- Tereyağı, zerdeçal, karabiber, tuz ve pişen etlerin suyundan bir su bardağı ekleyip karıştırın,
- Etleri suyun içinden ayrı bir tencereye alıp sosu üzerine ekleyin ve kapağını kapatıp kısık ateşte 10-15 dk. daha pişirin,
- Geniş bir servis tabağına lavaşları yerleştirip pilavı üzerine yayın,
- Etleri pilavın üzerine yerleştirin ve üzerine istediğiniz miktarda sos gezdirin,
- Ayrı bir tavada zeytinyağını kızdırıp dolmalık fıstığı ekleyin ve kahverengileşene kadar kavurun,
- Kavrulan fıstıkları ve kıyılmış maydanozu etlerin üzerine serpin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Mansaf Tarifi ilk olarak 21/04/2021 tarihinde yayınlandı ve 22/10/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.