Mayanalı Kahke Tarifi
Kahke Gaziantep-Kilis bölgesine ait bir çeşit kurabiye/kuru pasta kategorisidir. Pek çok kahke çeşidi olduğu için kahkeyi bir tarif olarak değil bir kategori olarak değerlendirmek daha doğru olur bana göre. Mayana rezene demektir. Kısacası mayanalı kahke de rezeneli bir çeşit kuru pastadır.
Kahkenin en önemli özelliği beypazarı kurusu gibi aylarca bozulmadan saklanabilmesidir. Bu da kahkeyi kış hazırlığı gibi büyük ölçülerde hazırlanıp çok uzun süre el altında atıştırmalık olarak saklamayı mümkün kılar. Kahke hamuru mamul hamuruyla büyük benzerlik gösteriyor. Kahkeye de zaman zaman mamulde olduğu gibi irmik eklenebiliyor. Yine mamulde de olduğu gibi zaman zaman süt yerine su kullanılabiliyor. Dilerseniz su ya da süte alternatif olarak bitkisel sütler de kullanabilirsiniz. Hatta Gaziantepliler kızmazsa portakal suyu kullanarak portakal aromalı bir kahke de yapabilirsiniz. Teknik olarak bir problem olmayacaktır.
Kahke Vegan mı?
İçinde başka bir hayvansal içerik olmadığı için mayanalı kahkeyi vegan olarak etiketleyip veganlar ve süt alerjisi olanların da kolay erişebileceği bir hale getirdim. Hayvansal gıda içermeyen yemek tarifleri pek çok ama hamur işlerine gelince seçenek epey azalıyor. Bu nedenle ufak değişikliklerle vegan hale getirmenin mümkün olduğu bütün hamur işlerinde bu fırsatı kullanmaya çalışıyorum.
Kahke Yapımında Beyaz Un Yerine Başka Bir Un Kullanabilir miyim?
Bu soru pek çok hamur işi için soruluyor. Hemen kısaca cevaplayayım. Tabii ki kullanabilirsiniz. Ama nasıl ki beyaz unlu ekmekle tam buğday unlu ekmek ya da yulaf unlu ekmek hem lezzet hem görüntü hem de kıvam açısından farklı oluyor, diğer hamur işlerinde de bu değişim benzer bir farklılığa neden olur. Merak edilen bir diğer konu da beyaz un yerine farklı bir un kullanıldığında nelere dikkat edilmesi gerektiği. Her unun (sadece tür değil marka ya da üretim yılı değişiminde de) su çekme kapasitesi farklı olduğu için zaten her seferinde (aynı tarifi yüzüncü kez yapıyor olsanız dahi) unu bütün hamur işi tariflerimde de belirttiğim gibi azar azar, hamurun kıvamını kontrol ederek eklemelisiniz. Bu genel kaideye uyduğunuz takdirde farklı un türleri kullandığınız zaman dikkat etmeniz gereken ekstra bir şey yok, tarifi aynen uygulayabilirsiniz.
Rezene Kullanmak Şart mı?
Mayanalı kahke yapmak istiyorsanız evet. Ama bu tarifi baz alarak farklı bir şeyler denemek isterseniz orası tamamen size kalmış. Benim yorumumu gerektiren ya da benim yorumumun faydasının olacağı bir şey değil. O yüzden hamurun kıvamını etkilemeyecek bu tür değişiklikler yapmak istediğinizde sizin için en iyi sonucu verecek olan şey sorumluluğunu alarak sadece kendi damak zevkinize göre hareket etmeniz olacaktır.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 1 su bardağı süt/bitkisel süt/su,
- 3/4 su bardağı zeytinyağ,
- 1/2 su bardağı şeker,
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
- 3 su bardağı un,
- 3 yemek kaşığı mayana (rezene),
- 3 yemek kaşığı beyaz susam,
- 1 tatlı kaşığı çörek otu,
- Üzeri için ekstra zeytinyağ.
Hazırlanışı
- Rezeneyi bir tavada kokusu çıkana kadar kavurun ve havanda dövün,
- Süt, zeytinyağ, şeker, kabartma tozu, rezene, susam ve çörek otunu derin bir kasede çırpın,
- Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun,
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp uzatın ve uçlarını birleştirip halka şekli verin,
- Hazırladığınız kahkeleri yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizin,
- Üzerlerine zeytinyağ sürün,
- 180 derecede önceden ısıtılmış fırına verip üzerleri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Mayanalı Kahke Tarifi ilk olarak 18/10/2021 tarihinde yayınlandı ve 18/10/2021 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
29 Şubat 2024 11:38