Misafirler İçin İftar Menüsü Nasıl Oluşturulur?
Ramazan ayında beslenme deyince ilk aklımıza gelen, aynı zamanda yıllardır ana haber bültenlerinin vazgeçilmez Ramazan haberlerinden biri, önce çorbanızı için, 1 saat sonra yemeğinizi yiyindir. Tamam da bütün gece sofra mı indirip kaldıralım? Bunu yapabilen var mı bilmiyorum, varsa helal olsun. Biz yapamıyoruz ne yazık ki. Çok şey yediğimizden de değil, zaten su ve çorba içince doyuyoruz neredeyse, üzerine birkaç kaşık da yemek yersek tamamız.
Ramazan ayının en büyük güzelliklerinden biri aileyle, akrabalarla ve arkadaşlarla oturulan iftar sofralarıdır hiç şüphesiz. Ancak yukarıda yazdıklarım yüzünden Ramazan ayında, özellikle aile büyükleri tarafından verilen iftar davetleri midemiz için tam bir işkenceye dönüşüyor. Tamam çok kıymet veriyorsunuz misafirlerinize, yapabildiğiniz her şeyi yapıyorsunuz, ama bu ısrar neden? Hadi hadi gençsiniz siz yersiniz, bu salatadan almadın bak izliyorum deminden beri, tabağını bitir de mantı da koyayım… Çöp öğütücüsü değilim ki ben ağzıma attığım gibi öğüteyim. Saatler süren bir sindirim süreci bekliyor o yemekleri ve üst üste yığınca midemin işi daha da zorlaşıyor. Bana acımıyorsanız ona acıyın.
Çok göz önünde bulundurulmayan bir başka eksisi de var iftarda fazla yemenin. İftarda çok doyunca sahurda acıkmıyor insan, acıkmayınca az yiyor, az yiyince ertesi gün zor geçiyor. Her ne kadar diyetisyenlerin tavsiye ettiği akşam yemeğini bütün geceye yaymak pratikte uygulanabilir bir şey olmasa da en azından diğer yediklerimizi geceye yayabiliriz. Çay, meyve, tatlı ya da gün içinde canımızın çektiği ve akşama kazan kazan yemek istediğimiz ama 1 çatal alınca doyduğumuz o her ne ise. Üst üste değil de, belirli aralıklarla tüketmek, en azından bu konuda elimizden geleni yapmak sağlığımız için daha iyi olacaktır.
Bu konuyu ne zaman açsam yorumlar gelip "bu kadarı da israf"a dayanıyor. Kimsenin artan yemeklerini attığını düşünmüyorum, o yüzden misafirlere fazla yemek yapmak israf değil bana göre. Olsa olsa emek israfıdır. Bu kadar fazla yemeği üst üste yemenin yedirmenin sağlığa zararları boyutundaki önemini vurgulamaya çalışıyorum yıllardır. Lütfen anlayın artık beni:)
Uzun bir girizgah oldu ama konunun özünü şimdiden anladınız sanırım. Yazıyı uzun bulup okumak istemeyenler için özeti; Misafirlerinize eziyet etmeyin. Marifetlerinizi göstermek istiyorsanız, Meltem bir yemekler yapmış parmaklarınızı yersiniz dedirtmek istiyorsanız Ramazan dışında bir gün çağırın ne yapmak istiyorsanız yapın, ama en azından Ramazanda yapmayın. Hadi tutamadınız kendinizi ondan da olsun az da şundan yapayım dedikçe menü büyüdü, en azından ısrar etmeyin insanlara, bırakın ne istiyorlarsa ne kadar istiyorlarsa ondan o kadar yesinler.
Peki iftara misafir davet edeceğimiz zaman ne yapmalıyız?
Öncelikle panik yapmayın.
Kimse sizin yemeklerinizi eleştirmeye gelmiyor, en azından gelmemesi gerekiyor. Bir misafirin yapması gereken şey, eğer sağlığını etkileyecek ya da hayatta yiyemeyeceği bir yemek değilse, önüne konan ne olursa olsun makul miktarda yiyip eline sağlık deyip sofradan kalkmaktır. Ay şekerim bunun tuzu mu az olmuş, ben attiribiktük baharatı da ekliyorum buna şahane oluyor ama bu da fena değil falan diyorsa ne yapıyoruz? O kişiyi bir daha yemeğe çağırmıyoruz. Kendine bol attiribiktük baharatlı yemekler yapıp oturup yesin tek başına.
Stresi üzerimizden attıysak şimdi yemeğe neler yapabiliriz ona bakalım. Ne yapacağımıza karar vermek için öncelikle misafir profilini tanımak önemli. Örneğin herhangi bir yiyeceği asla yemeyen ya da alerjisi olan birileri var mı misafirler arasında? Çok yakınlarınızsa bunu zaten biliyor olmanız lazım, yakın değilseniz ya da çok emin değilseniz mutlaka sorun yemediğiniz bir şey var mı diye. Karar vermenize yardımcı olacaktır bu bilgi. Zira tavuk yapmaya karar verirsiniz ama belki yemekte mutlaka et yemek isteyen bileri vardır ya da tam tersi.
İftar sofrasında neler olmalı, neler olmamalı?
Hurma
Ramazanın sembolüdür adeta, olursa güzel olur. Ama oldukça pahalı ne yazık ki. İlla ki olsun diye glikoz şurubuna bulanmış kendinden geçmiş ucuz hurmaları almak yerine zeytin ikram edebilirsiniz misafirlerinize oruçlarını açmaları için.
Pide
Olmazsa olmaz, ama sağlık problemleri nedeniyle beyaz ekmek yiyemeyenler için bir de küçük kepekli ekmek bulundurun mutlaka.
İftariye Tabağı
Sofrayı zengin gösteriyor evet ama genelde hiç dokunulmadan geri gider mutfağa. Hobi olarak yine hazırlayın ama bana kalırsa gerek yok.
Çorba
İftar sofrasının olmazsa olmazıdır. Yaz aylarına denk gelen iftarlarda soğuk çorba olursa daha makbule geçer.
Salata
Salata da olsun ama kararında olsun. Ana yemeğinize göre değişmekle birlikte bir yeşil salata bir de yoğurtlu salata uygun olacaktır.
Zeytinyağlı
Sarma ve dolma değil ama taze fasulye, taze börülce, enginar, vs. gibi bir çeşit sebzeli zeytinyağlı güzel olur.
Ana Yemek
Çok yağlı olmayan et ve tavuk yemekleri, köfte çeşitleri yapabilirsiniz. Her ne kadar çok lezzetli sebze yemekleri de olsa misafir sofrasında özenilmemiş algısı yaratabilir.
İkinci Ana Yemek
Asla yapmayın. Misafirlerin doymamasından korkuyorsanız yaptığınız diğer yemeklerin miktarını artırabilirsiniz.
Makarna-Pilav
Yemeğinize göre ikisinden uygun olan birini yapabilirsiniz. Ana yemeğiniz pirinç, bulgur ya da benzeri bir malzeme içeriyorsa yapmayın.
Börek
Yapmayın. Ne iftar sofrası ne de sonrasında çayın yanına servis etmek için. Ramazanda insanın en son ihtiyacı olan şey mideye oturacak hamur işleridir.
İçecek
Asla gazlı içecek ve hazır meyve suyu geçirmeyin aklınızdan. En yakın pazarda markette en fazla ve en ucuz olan meyveyi alıp kaynatın biraz şeker ekleyip süzün, başında geçirdiğiniz süre en fazla 10 dakika.
Meyve
Yaz iftarlarında kavun ve karpuz olursa iyi olur.
Tatlı
Evet misafirleriniz için tatlı yapın ama bunu iftarın bir parçası olarak düşünüp yemeğin hemen üzerine getirmeyin, çayla birlikte ikram edin. Müsaade edin mideler biraz olsun nefes alsın. Hafif bir tatlı seçin mutlaka. Güllaç gayet iyi bir seçenektir örneğin.
Meyve
Uzun bir misafirlikse eğer çaydan 1 saat kadar sonra meyve servisi yapabilirsiniz. Ama kimsenin eline dolu dolu tabaklar tutuşturmayın, bırakın herkes yiyebileceği kadarını ortadan kendisi alsın.
Kuru Yemiş
Kuru yemiş öyle bir şey ki insanın yiyeceği yoksa bile önüne konunca yer. O yüzden bence bu kadar yemenin içmenin üzerine bir de istenmeden yenen kuru yemişle sınamayın misafirlerinizi.
Herkese hayırlı Ramazanlar...
10 Haziran 2016 12:39