Muhammara Tarifi
Meze tarifi sevenlerin favori mezelerinden biri hiç şüphesiz muhammaradır. İflah olmaz bir meze sever olarak benim de öyle. Kendi sevdiğim yetmiyormuş gibi zaman zaman muhammarayı tanıtma ve sevdirme derneği üyesi gibi hareket ettiğim de olur. Bu yüzden meze sofralarımın olmazsa olmaz tariflerinden biri de muhammaradır.
Mezeli yemek menüsünden bu yana benden muhammara tarifimi bekleyenler var biliyorum. Ama daha önce sözü verilmiş başka tarifler de olunca en erken bugüne kısmet oldu paylaşmak. Muhammara Suriye, Levanten ve Türk mutfağının en sevilen mezelerinden biri. Pek çok tarif gibi bölgeden bölgeye hatta kişiden kişiye ufak değişiklikler gösterebiliyor içerik olarak. Ama mantığı aynı; temel olarak biber, ceviz ve ekmek içini ve kendi tarifine göre ekleyeceğin diğer malzemeleri sürülebilir kıvama gelene kadar çekmek. Muhammarayı güzel muhammara yapan şeyse malzeme kalitesi ve malzeme miktarlarının güzel oranlanması. Yoğun lezzetli pek çok malzemenin bir araya geldiği bu tür tariflerde amaç herhangi bir lezzetin baskın olması değil bütün malzemelerin kendi lezzet hırkasını çıkarıp yepyeni bir lezzet için diğer malzemelerle bütünleşmesi. Muhammaranın çok tek bir lezzeti vardır, en azından olması gerekir. Eğer yediğiniz muhammarada hangi malzemelerin olduğunu tek tek sayabiliyorsanız o muhammarada bir problem var demektir.
Muhammara Malzemeleri Hakkında Önemli Noktalar
Pek çok tarifte ceviz, fındık ve badem birbirlerinin yerine kullanılabilirken bu tarif için tavsiye edilen bir değişim değil bu. Cevizin kattığı lezzet muhammarayı muhammara yapan şeylerden biri, fındık ya da badem yerini tutmaz. Tıpkı humus tarifinde tahinin olmazsa olmaz olması ve yerine başka ezmelerin kullanılamaması gibi.
Malzemelerde ekmek içi yazdım ama üzerinde konuşmadan geçmeyelim. Hazır ekmeklerin biraz bayatladıktan sonra içiyle dışının renk dışında bir farkı kalmıyor. O yüzden standart beyaz bakkal ekmeği kullanacaksanız içi dışı fark etmez. Ama ev yapımı, kalın kabuklu bir ekmek kullanacaksanız içi olması gerekir. Çok tahıllı, kepekli, çavdarlı, karışık ekmekler tarifin lezzetini etkileyeceği için mecbur kalınmazsa tercih edilmemeli. Lafı dolandırdım biraz ama işin özü tavsiye ettiğim ekmek bakkal ekmeği.
Kırmızı biberi kendiniz közleyebilir ya da konserve közlenmiş biber kullanabilirsiniz. Ama şunu da unutmamak lazım konserve biberler çok etli oluyor. Evde kendi közlediğiniz biberlerin hazır biberle aynı miktara gelmesi için üç ya da dört tane kullanmanız gerekecektir.
Tarifteki malzemelerle fotoğrafta gördüğünüz miktarda muhammara çıkıyor. Az gibi gelebilir ama öyle kaşık kaşık yenebilen bir meze değil zaten. Ekmeğin üzerine sürüp yendiği için oldukça bereketli oluyor. Yine de miktarını artırmak isterseniz malzemeleri orantılı olarak artırmanız yeterli olacaktır.
Afiyetle kalın...
Videolu Muhammara Tarifi
Malzemeler
- 1 adet konserve közlenmiş kırmızı biber,
- 1 su bardağı ekmek içi,
- 1 su bardağı ceviz içi,
- 1 diş sarımsak,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 4 yemek kaşığı zeytinyağ,
- 1 yemek kaşığı limon suyu,
- 1 çay kaşığı kimyon,
- Tuz,
- Üzeri için ekstra zeytinyağ.
Hazırlanışı
- Cevizleri rondoya alıp mümkün olan en ince şekilde çekin,
- Ekmek içini ekleyip olabilecek en ince şekilde çekin,
- Közlenmiş biber, sarımsak, salça, zeytinyağ, limon suyu, kimyon ve tuzu ekleyip sürülebilir kıvama gelene kadar çekin,
- Muhammarayı servis tabağına alıp zeytinyağ, çekilmiş ceviz ve kıyılmış maydanozla süsleyin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Muhammara Tarifi ilk olarak 04/09/2022 tarihinde yayınlandı ve 04/09/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
17 Aralık 2022 09:27
09 Eylül 2022 18:53
10 Aralık 2020 04:46